Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo

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Data

1997-02-01

Autores

Jobim, Clóves Cabreira
Reis, Ricardo Andrade [UNESP]
De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]
Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]

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Resumo

This experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.
Avaliou-se, na Universidade Estadual Paulista (UNESP) em Jaboticabal, a presença de microrganismos nas silagens de grãos úmidos de milho. Os tratamentos constaram de cinco percentagens de sabugo na silagem (0, 5, 10, 15 e 20% na matéria verde) e quatro períodos de amostragem após a abertura dos silos (0, 2, 4 e 6 dias), em esquema fatorial, num delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. O crescimento de lactobacilos foi maior na silagem exclusiva de grãos. A presença de clostrídeos diferiu entre os tratamentos, com valores entre 1,30 e 3,32 log UFC/g de silagem. A presença de leveduras e enterobactérias aumentou em função das proporções de sabugo e dos períodos de amostragem. A população de lactobacilos foi satisfatória para uma boa fermentação das silagens, e a presença do sabugo favoreceu o desenvolvimento de clostrídeos, leveduras e enterobactérias após a abertura dos silos.

Descrição

Palavras-chave

Clostridium, Enterobacteria, Lactobacillus, Sampling, Yeast, enterobacteria, Enterobacteriaceae, Zea mays

Como citar

Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.