Publicação: Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium
dc.contributor.author | Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP] | |
dc.contributor.author | Penna, Ana Lúcia Barretto [UNESP] | |
dc.contributor.author | Campos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP] | |
dc.contributor.author | Santos Junior, Osvaldo dos [UNESP] | |
dc.contributor.author | Vasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP] | |
dc.contributor.author | Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP] | |
dc.contributor.author | Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP] | |
dc.contributor.author | Campanharo, João Carlos [UNESP] | |
dc.contributor.author | Silveira, Joana Léa Meira | |
dc.contributor.institution | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | |
dc.contributor.institution | Universidade Federal do Paraná (UFPR) | |
dc.date.accessioned | 2014-05-20T14:01:58Z | |
dc.date.available | 2014-05-20T14:01:58Z | |
dc.date.issued | 2010-01-01 | |
dc.description.abstract | Viscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl. | en |
dc.description.affiliation | Universidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos | |
dc.description.affiliation | Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e Biologia | |
dc.description.affiliation | Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Tecnologia | |
dc.description.affiliation | Universidade Federal de Uberlândia (UFU) Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular | |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos | |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e Biologia | |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Tecnologia | |
dc.description.sponsorship | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | |
dc.description.sponsorship | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | |
dc.format.extent | 895-899 | |
dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025 | |
dc.identifier.citation | Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010. | |
dc.identifier.doi | 10.1590/S0100-40422010000400025 | |
dc.identifier.file | S0100-40422010000400025.pdf | |
dc.identifier.issn | 0100-4042 | |
dc.identifier.lattes | 8710975442052503 | |
dc.identifier.scielo | S0100-40422010000400025 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11449/21851 | |
dc.identifier.wos | WOS:000278322500025 | |
dc.language.iso | por | |
dc.publisher | Sociedade Brasileira de Química | |
dc.relation.ispartof | Química Nova | |
dc.relation.ispartofjcr | 0.646 | |
dc.relation.ispartofsjr | 0,255 | |
dc.rights.accessRights | Acesso aberto | |
dc.source | SciELO | |
dc.subject | rheological behaviour | en |
dc.subject | exopolysaccharides from Rhizobium | en |
dc.subject | Pseudoplastic solution | en |
dc.title | Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium | pt |
dc.title.alternative | Rheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genus | en |
dc.type | Artigo | |
dspace.entity.type | Publication | |
unesp.author.lattes | 8710975442052503[2] | |
unesp.author.lattes | 1772357406127426[5] | |
unesp.author.orcid | 0000-0001-5669-2702[5] | |
unesp.author.orcid | 0000-0001-6715-9276[2] | |
unesp.campus | Universidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências e Tecnologia, Presidente Prudente | pt |
unesp.campus | Universidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal | pt |
unesp.campus | Universidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas, São José do Rio Preto | pt |
unesp.department | Tecnologia - FCAV | pt |
unesp.department | Física, Química e Biologia - FCT | pt |
unesp.department | Engenharia e Tecnologia de Alimentos - IBILCE | pt |
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