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Publicação:
Propriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobium

dc.contributor.authorAranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
dc.contributor.authorPenna, Ana Lúcia Barretto [UNESP]
dc.contributor.authorCampos-Sás, Luciana Frizarin [UNESP]
dc.contributor.authorSantos Junior, Osvaldo dos [UNESP]
dc.contributor.authorVasconcelos, Ana Flora Dalberto [UNESP]
dc.contributor.authorSilva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]
dc.contributor.authorLemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]
dc.contributor.authorCampanharo, João Carlos [UNESP]
dc.contributor.authorSilveira, Joana Léa Meira
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Paraná (UFPR)
dc.date.accessioned2014-05-20T14:01:58Z
dc.date.available2014-05-20T14:01:58Z
dc.date.issued2010-01-01
dc.description.abstractViscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl.en
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e Biologia
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Tecnologia
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Uberlândia (UFU) Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e Biologia
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Tecnologia
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
dc.format.extent895-899
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025
dc.identifier.citationQuímica Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010.
dc.identifier.doi10.1590/S0100-40422010000400025
dc.identifier.fileS0100-40422010000400025.pdf
dc.identifier.issn0100-4042
dc.identifier.lattes8710975442052503
dc.identifier.scieloS0100-40422010000400025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/21851
dc.identifier.wosWOS:000278322500025
dc.language.isopor
dc.publisherSociedade Brasileira de Química
dc.relation.ispartofQuímica Nova
dc.relation.ispartofjcr0.646
dc.relation.ispartofsjr0,255
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectrheological behaviouren
dc.subjectexopolysaccharides from Rhizobiumen
dc.subjectPseudoplastic solutionen
dc.titlePropriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobiumpt
dc.title.alternativeRheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genusen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes8710975442052503[2]
unesp.author.lattes1772357406127426[5]
unesp.author.orcid0000-0001-5669-2702[5]
unesp.author.orcid0000-0001-6715-9276[2]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências e Tecnologia, Presidente Prudentept
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabalpt
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas, São José do Rio Pretopt
unesp.departmentTecnologia - FCAVpt
unesp.departmentFísica, Química e Biologia - FCTpt
unesp.departmentEngenharia e Tecnologia de Alimentos - IBILCEpt

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