Water quality of springs and wells in properties located in rural and peri-urban areas from Botucatu region, SP, Brazil

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Data

2010

Autores

Rolim, Renata Guimarães [UNESP]
Souza, Luiz Carlos de [UNESP]
Silva, Rodrigo Costa da [UNESP]

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Resumo

Water is an essential element to vegetal and animal life, and one of the most important vehicles of infectious diarrheal diseases. In this paper, the quality of water of 22 wells and six springs were analyzed in relation to its use, and in terms of the owner perception of the public health importance of water quality, aiming to determine the exposition level of the populations of risk studied. Three samples were collected from each water source for consecutive weeks. Samples were analyzed for total and thermotolerant (fecal) coliform bacteria, as well as for contamination with copper, phosphate and organochlorine content. Owners were interviewed in order to determine the type of treatment, and if samples have ever been collected and the water analyzed: 50% of the owners did not treat the water before use; 75% had little information about water quality and 86% did not know any waterborne diseases; as for use, 46% of the sources of water were for domestic use, irrigation and used as livestock / human drinking water. Results showed total coliform bacteria in 93% and thermotolerant coliform bacteria in 82% of water sources, associated with color and odor problems in the water. Copper and organochlorine were not detected; however, 53.6% of the water sources were contaminated with phosphates associated with the presence of particles. Water samples analyzed were considered to be unsafe for consumption and may pose an important public health risk.
El agua es un elemento esencial para la vida vegetal y animal, siendo también uno de los vehículos más importantes de enfermedades diarreicas de naturaleza infecciosa. En este trabajo, la calidad del agua de 28 fuentes de agua, 22 pozos y seis resortes, fue analizada cuanto al uso en relación a la percepción de la importancia de la calidad del agua por el propietario cuanto a la salud pública, objetivando determinar el grado de exposición de las poblaciones de riesgo estudiadas. Tres muestras de cada fuente fueron cosechadas en semanas consecutivas. Las muestras fueron analizadas para coliformes totales y termotolerantes (fecales), y análisis de contaminación con cobre, fosfato y organoclorado. Aún entrevistas fueron realizadas a los propietarios sobre el tipo de tratamiento, y si las muestras ya habían sido analizadas. 50% de los propietarios no hacían algún tipo de tratamiento del agua antes de usar la misma; 75% tenían poco conocimiento a respecto de la calidad del agua y 86% no tenían conocimiento de enfermedades de vehiculación hídrica; 46% de las fuentes eran usadas para el uso doméstico, para consumo humano y animal, y irrigación. Los resultados revelaron contaminación por coliformes totales en 93% y de coliformes termotolerantes en 82% de las fuentes de agua, asociado a la presencia de color y olor en el agua. No se detectaron cobre y organoclorados en las muestras; pero, 53,6% de las fuentes estaban contaminadas con fosfatos, asociada a la presencia de suciedades. Por lo tanto, las muestras de agua utilizadas en las propiedades fueron consideradas incorrectas para el consumo y un importante factor de riesgo para la salud pública.
A água constitui elemento essencial à vida vegetal e animal, sendo também um dos mais importantes veículos de enfermidades diarréicas de natureza infecciosa. Neste trabalho, a qualidade da água de 28 fontes de água, 22 poços e seis minas, foi analisada quanto ao uso em relação a percepção da importância da qualidade da água pelo proprietário quanto à saúde pública, objetivando determinar o grau de exposição das populações de risco estudadas. Colheram-se três amostras de cada fonte, em semanas consecutivas. As amostras foram analisadas para coliformes totais e termotolerantes (fecais), e análises de contaminação com cobre, fosfato e organoclorado. Foram ainda realizadas entrevistas aos proprietários sobre tipo de tratamento, e se as amostras já haviam sido analisadas. 50% dos proprietários não faziam nenhum tipo de tratamento da água antes do seu uso; 75% tinham pouca noção sobre qualidade da água e 86% não tinham conhecimento de doenças de veiculação hídrica; 46% das fontes eram usadas para uso doméstico, para dessedentação humana e animal, e irrigação. Os resultados revelaram contaminação por coliformes totais em 93% e de coliformes termotolerantes em 82% das fontes de água, associado à presença de cor e odor na água. Não foram detectados cobre e organoclorado nas amostras; contudo, 53,6% das fontes estavam contaminadas com fosfatos, associada à presença de sujeira. Deste modo, as amostras de água utilizada nas propriedades foram consideradas impróprias para consumo e um importante fator de risco à saúde pública.

Descrição

Palavras-chave

Water quality, Wells, Springs, Thermotolerant coliform bacteria, Total coliform bacteria, Phosphate, Calidad del agua, Pozos, Resortes, Coliformes termotolerantes, Coliformes totales, Fosfato, Qualidade da água, Poços, Minas, Coliformes termotolerantes, Coliformes totais, Fosfato

Como citar

Veterinária e Zootecnia, v. 17, n. 2, p. 275-287, 2010.