Effect of glutamine ingestion on the progression of induced periodontitis: experimental study in rats

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Data

2018-03-01

Autores

Silva Junior, Aurélio Rosa Da
Semenoff Segundo, Alex
Semenoff, Tereza Aparecida Delle Vedove
Silva, Natalino Francisco Da
Caporossi, Cervantes

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Editor

Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Resumo

AbstractIntroductionWith glutamine supplementation there is better performance in the body’s defense system.ObjectiveThe aim of this study was to analyze the effect of glutamine supplementation on ligand-induced periodontal disease in rats.Material and method48 selected male Wistar rats were divided into 4 groups (N = 12): control group (CG) including healthy animals receiving daily saline solution via gavage; glutamine group (GG) including healthy animals receiving oral glutamine supplementation by gavage at a dose of 1.5 g / kg / day; periodontitis group (PG) including animals with induced periodontal disease on both upper sides receiving daily saline solution via gavage; experimental group (EG) including animals with induced periodontal disease on both upper sides receiving daily glutamine via gavage at a dose of 1.5 g / kg / day. On the 30th day, all animals were euthanized by excess anesthetic.ResultIn the various analyses, the EG (116.63 ± 22.50 mm2) compared to the CG (82.32 ± 7.48 mm2) obtained a p<0.05. The PG (143.15 ± 35.24 mm2) compared to the EG group (116.63 ± 22.50 mm2 ) presented a p<0.05. The PG (143.15 ± 35.24 mm2) compared to the CG (82.32 ± 7.48 mm2) presented a p<0.05. The GG (118.09 ± 10.4 mm2) compared to the CG (82.32 ± 7.48 mm2) presented a p>0.05.ConclusionGlutamine supplementation associated with induced periodontal disease demonstrated a smaller amount of bone loss compared to the periodontitis group.
ResumoIntroduçãoCom a suplementação de glutamina há um melhor desempenho no sistema de defesa do corpo.ObjetivoO objetivo deste estudo foi analisar o efeito da suplementação de glutamina na doença periodontal induzida por ligatura em ratos.Material e métodoForam selecionados 48 ratos machos da linhagem Wistar divididos em 4 grupos (N = 12): grupo controle (GC) incluindo animais saudaveis recebendo solução salina diariamente via gavagem; grupo glutamina (GG) incluindo animais saudaveis que receberam suplementação oral de glutamina por gavagem a uma dose de 1,5 g/kg/dia; grupo periodontite (GP) incluindo animais com doença periodontal induzida na maxila em ambos os lados recebendo solução salina diária via gavagem; grupo experimental (GE) incluindo animais com doença periodontal induzida na maxila nos dois lados recebendo glutamina diária via gavagem na dose de 1,5 g/kg/dia. No 30º dia, todos os animais foram eutanasiados por excesso de anestésico.ResultadoNas várias análises, o GE (116,63 ± 22,50 mm2) comparado ao GC (82,32 ± 7,48 mm2) obteve um p<0,05. O GP (143,15 ± 35,24 mm2) comparado ao grupo GE (116,63 ± 22,50 mm2) apresentou p<0,05. O GP (143,15 ± 35,24 mm2) comparado ao GC (82,32 ± 7,48 mm2) apresentou p<0,05. O GG (118,09 ± 10,4 mm2 ) comparado ao GC (82,32 ± 7,48 mm2) apresentou p>0,05.ConclusãoA suplementação de glutamina associada à doença periodontal induzida demonstrou uma menor perda óssea em comparação com o grupo periodontite.

Descrição

Palavras-chave

Dietary supplements, periodontal diseases, products with antimicrobial action, Suplementos nutricionais, doenças periodontais, produtos com ação antimicrobiana

Como citar

Revista de Odontologia da UNESP. Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, v. 47, n. 2, p. 119-123, 2018.

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