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dc.contributor.authorLevy-pereira, Nycolas
dc.contributor.authorYasui, George Shigueki
dc.contributor.authorCardozo, Marita Vedovelli
dc.contributor.authorDias Neto, José
dc.contributor.authorFarias, Thaís Heloísa Vaz
dc.contributor.authorSakabe, Roberson
dc.contributor.authorPádua, Santiago Benites De
dc.contributor.authorPilarski, Fabiana
dc.date.accessioned2019-10-03T17:32:01Z
dc.date.available2019-10-03T17:32:01Z
dc.date.issued2018
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/rbz4720170006
dc.identifier.citationRevista Brasileira de Zootecnia. Sociedade Brasileira de Zootecnia, v. 47, p. -, 2018.
dc.identifier.issn1516-3598
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/183858
dc.description.abstractABSTRACT In this experiment, the beneficial effects of mannan-oligosaccharide (MOS) on immunology and intestinal microbiology of Nile tilapia juveniles was demonstrated. Prior to this, three levels of MOS in Nile tilapia diets (1, 8, and 15 g.kg−1) were tested, and hematological parameters, serum lysozyme, and intestinal microbiology were analyzed. The fish blood was sampled at day zero (basal sample) and after 45 days of trial, and the intestinal microbiota was evaluated at the end of the experiment. After 45 days of trial, fish fed 8 and 15 g.kg−1 of MOS presented an increase in both aerobic and lactic acid bacteria numbers in their guts. The MOS feeding also increased the counts of total leukocytes, monocytes, and lymphocytes of fish, but a decrease in neutrophils was also observed. Additionally, the serum lysozyme was higher in all fish fed MOS. The dietary MOS is able to modulate the intestinal microbiota, increasing the number of beneficial bacteria, and immunostimulates the Nile tilapia juvenile, giving rise to white blood cells and serum lysozyme.en
dc.format.extent-
dc.language.isoeng
dc.publisherSociedade Brasileira de Zootecnia
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Zootecnia
dc.sourceSciELO
dc.subjectaquacultureen
dc.subjecthematologyen
dc.subjectintestinal microbiotaen
dc.subjectlysozymeen
dc.subjectprebioticen
dc.titleImmunostimulation and increase of intestinal lactic acid bacteria with dietary mannan-oligosaccharide in Nile tilapia juvenilesen
dc.typeArtigo
dc.contributor.institutionCentro Nacional de Pesquisa e Conservação da Biodiversidade Aquática Continental Instituto Chico Mendes da Biodiversidade
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal Fluminense Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Agrossocioambiental Sustentável
dc.description.affiliationCentro Nacional de Pesquisa e Conservação da Biodiversidade Aquática Continental Instituto Chico Mendes da Biodiversidade
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Centro de Aquicultura Laboratório de Patologia de Organismos Aquáticos
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Programa de Pós-graduação em Ciências Biológicas (Zoologia)
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Programa de Pós-graduação em Microbiologia Agropecuária
dc.description.affiliationUniversidade Federal Fluminense Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Agrossocioambiental Sustentável
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Centro de Aquicultura Laboratório de Patologia de Organismos Aquáticos
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Programa de Pós-graduação em Ciências Biológicas (Zoologia)
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Programa de Pós-graduação em Microbiologia Agropecuária
dc.identifier.doi10.1590/rbz4720170006
dc.identifier.scieloS1516-35982018000100106
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.identifier.fileS1516-35982018000100106.pdf
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