Presença do léxico culinário do De Re Coquinaria, de Apício, na Naturalis História, de Plínio: considerações sobre o léxico e a cultura

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Data

2020-12-11

Autores

Pagliarini, Enzo Carlos [UNESP]

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Editor

Universidade Estadual Paulista (Unesp)

Resumo

This work aims to investigate, translate and analyze the culinary lexicon selected from the compendium De Re Coquinaria, written by the gourmet Apicius, he was born in 25 BC contained in the encyclopedia Naturalis Historia, by the naturalist Pliny, the Elder, he was born in 23 AD relating it to cultural aspects from the ancient Roman society, so that it is possible to elaborate a glossary of signifiers whose source providing their meanings, explanations and descriptions are excerpts taken from Pliny, the Elder’s work. The word selection which composes the glossary chosen by the research advisor was made through the digital program Musaios, used to consult the keywords investigated in this research. Besides, intending to understand the ancient Roman society, readings were done to achieve a bigger comprehension of its social, cultural, political and also eating habits. Considering language as part of a people’s culture, and that is through the lexicon that an individual culturally expresses, the concept of semiosphere, created by Yuri Lotman, was explored, as well as the concept of culture in order to find its relation with the lexicon. The translations were made and compared with the Italian version Storia Naturale, organized by Gian Biagio Conte. By the analysis of the entries in the dictionary or by the context of the excerpt in which the word was found it was verified that some words are polyssemic, differently from their previously stablished meanings; therefore, the readings have proven their importance because it was possible to connect the informations obtained through them with the new ideas that were being discovered during the translation process, which was simplified through the concept of culture and its relation to a language’s lexicon.
Este trabalho tem como objetivo investigar, traduzir e analisar o léxico culinário selecionado da obra De Re Coquinaria, de Apício, gastrônomo romano do século I d.C., presente na enciclopédia Naturalis Historia, do naturalista Plínio, o Velho, também do século I d.C., relacionando-o com aspectos culturais da antiga sociedade romana, para, dessa forma, elaborar um glossário de significantes cuja fonte provedora de significado que os mencionará, explicará e descreverá sejam as passagens da obra de Plínio, o Velho. A seleção das palavras referentes à dietética e à culinária que compõem o glossário estabelecido pelo orientador da pesquisa foi feita através do programa digital Musaios, utilizado para consultar as ocorrências dos termos. Além disso, com o intuito de compreender melhor a sociedade romana, foram realizadas leituras que propiciaram maior entendimento dos seus aspectos sociais, culturais, políticos e, inclusive, dos seus hábitos alimentares. Considerando a língua como parte da cultura de um povo e que é por meio do léxico que um indivíduo se expressa culturalmente, o conceito de semiosfera, criado por Yuri Lotman, foi explorado, bem como o de cultura, com o intuito de buscar a sua relação com o léxico. As traduções foram feitas e cotejadas com a versão italiana Storia Naturale, organizada por Gian Biagio Conte, e verificou-se que algumas palavras possuem um caráter polissêmico pela análise do verbete no dicionário ou pelo contexto da passagem na qual se encontrava, diferente daquele anteriormente estabelecido; assim as leituras atestaram sua importância pois foi possível relacionar as informações obtidas através delas com as novidades que se apresentavam durante o processo de tradução, facilitado pela compreensão que se deu ao apreender os conceitos de cultura e sua relação com o léxico de uma língua.

Descrição

Palavras-chave

Latin, Lexicon, Culture, Eating habits, Pliny, the Elder, Naturalis Historia, Apicius, Latim, Léxico, Cultura, Hábitos alimentares, Plínio, o Velho, Naturalis Historia, Apício, De Re Coquinaria, De Re Coquinaria

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