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dc.contributor.authorDacruz, MCP
dc.contributor.authorFerreira, M. E.
dc.contributor.authorLuchetta, S.
dc.date.accessioned2014-05-20T15:28:19Z
dc.date.available2014-05-20T15:28:19Z
dc.date.issued1994-08-01
dc.identifierhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4178
dc.identifier.citationPesquisa Agropecuaria Brasileira. Brasilia: Empresa Brasil Pesq Agropec, v. 29, n. 8, p. 1303-1312, 1994.
dc.identifier.issn0100-204X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/38134
dc.description.abstractA greenhouse investigation was carried out to study the effects of liming on the dry matter (DM) production of the grasses Brachiaria brizantha (Hoscht.) Stapf. cv. Marandu, Andropogon gayanus Kunth cv. Planaltina and Panicum maximum Jacq cv. Aruana, cultivated on a Dark-Red Latosol, medium texture. The liming levels were obtained through the addition of carbonates in a Ca:Mg ratio of 4:1, necessary to increase the degree of base saturation (V%) to the following values; 4% (control), 20%, 36%, 52%, 68% and 84%. During the experimental period (180 days), four cuts were done to determine the DM production. The results indicated that the DM production was increased (P<0,05) with the liming-levels increased to the three grasses. Panicum maximum cv. Aruana yielded the lower DM quantity, but it presented a better response to liming. The inverse was observed in relation to A. gayanus. The data allowed to conclude that the DM production increased by liming and when the V% level was lower than 50%, it will be increased to 70% for establishment.en
dc.description.abstractEstudou-se o efeito da calagem na produção de matéria seca (MS) das gramíneas Brachiaria brizantha (Hochst) Stapf. cv. Marandu, Andropogon gayanus Kunth cv. Planaltina e Panicum maximum Jacq. cv. Aruana, em Latossolo Vermelho-Escuro textura média. Foram empregados carbonatos na relação Ca:Mg de 4:1, em doses para elevar o índice de saturação por bases (V%) aos valores: 4% (original), 20%, 36%, 52%, 68% e 84%. O ensaio foi conduzido em casa de vegetação por 180 dias, efetuando-se quatro cortes e obtendo-se o peso de MS após secagem em estufa. A calagem aumentou significativamente a produção de MS do nível 0 para o 5. O P. maximum foi a cultivar que apresentou maior resposta à calagem, observando-se o inverso com relação a A. gayanus. Concluiu-se que a calagem aumentou a produção de matéria seca de todas as forrageiras estudadas, e que quando o V% do solo for menor do que 50% deve-se fazer calagem, de forma a elevá-lo a 70% em caso de formação de pastagem.pt
dc.format.extent1303-1312
dc.language.isopor
dc.publisherEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
dc.relation.ispartofPesquisa Agropecuária Brasileira
dc.sourceWeb of Science
dc.subjectPasturept
dc.subjectACIDITYpt
dc.subjectLimept
dc.titleEfeito da calagem sobre a produção de matéria seca de três gramíneas forrageiraspt
dc.title.alternativeEffect of liming on dry-matter production of 3 grassesen
dc.typeArtigo
dcterms.licensehttp://www.scielo.br/revistas/pab/paboutj.htm
dcterms.rightsHolderEmpresa Brasil Pesq Agropec
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.description.affiliationUNESP,FAC CIENCIAS AGR & VET,DEPT SOLOS & ADUBOS,RODOVIA CARLOS TONANNI,KM 5,BR-14870000 JABOTICABAL,SP,BRAZIL
dc.description.affiliationUnespUNESP,FAC CIENCIAS AGR & VET,DEPT SOLOS & ADUBOS,RODOVIA CARLOS TONANNI,KM 5,BR-14870000 JABOTICABAL,SP,BRAZIL
dc.identifier.wosWOS:A1994PT00800019
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabalpt
dc.identifier.fileWOSA1994PT00800019.pdf
dc.identifier.lattes5188794889460209
dc.identifier.lattes4081115649373842
unesp.author.lattes5188794889460209
unesp.author.lattes4081115649373842
dc.relation.ispartofjcr0.546
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