UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA CÂMPUS DE JABOTICABAL PROGRAMAÇÃO TÉRMICA FETAL: efeitos sobre a temperatura de preferência e características morfofisiológicas de frangos de corte Viviane de Souza Morita Bióloga 2015 UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA CÂMPUS DE JABOTICABAL PROGRAMAÇÃO TÉRMICA FETAL: efeitos sobre a temperatura de preferência e características morfofisiológicas de frangos de corte Viviane de Souza Morita Orientador: Profa. Dra. Isabel Cristina Boleli Tese apresentada à Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias – Unesp, Câmpus de Jaboticabal, como parte das exigências para a obtenção do título de Doutor em Zootecnia 2015 Morita, Viviane de Souza M862p Programa térmica fetal : efeitos sobre a temperatura de preferência e características morfofisológicas de frangos de corte / Viviane de Souza Morita. – – Jaboticabal, 2015 xix, 114 p. ; 28 cm Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2015 Orientadora: Isabel Cristina Boleli Banca examinadora: Kênia Cardoso Bícego, Elisabeth Gonzáles, Silvana Martinez Baraldi Artoni, Vanessa Michalsky Barbosa Bibliografia 1. Adaptação epigenética. 2. Aves. 3. Estresse térmico. 4. Incubação. 4. Termotolerância. I. Título. II. Jaboticabal- Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. CDU 591.3:636.6 Ficha catalográfica elaborada pela Seção Técnica de Aquisição e Tratamento da Informação – Serviço Técnico de Biblioteca e Documentação - UNESP, Câmpus de Jaboticabal. DADOS CURRICULARES DO AUTOR VIVIANE DE SOUZA MORITA – nascida em 26 de abril de 1985, na cidade de Jaboticabal (SP), filha de Valter Morita e Vilma Oliveira Souza Morita, ingressou no curso de Ciências Biológicas da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias/Unesp - Câmpus de Jaboticabal em março de 2003, graduando-se em janeiro de 2007. Em março de 2009, ingressou no Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, em nível de Mestrado, na Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias/Unesp - Câmpus de Jaboticabal, obtendo o título de mestre em fevereiro de 2011, no mês de março do mesmo ano, iniciou o curso de Doutorado na mesma Instituição, sob orientação da Profa. Dra. Isabel Cristina Boleli. “Quando você quer alguma coisa, todo o universo conspira para que você realize o seu desejo.” Paulo Coelho OFEREÇO AAos meus queridos pais, Vilma e Valter Ao meu irmão, Junior Ao meu noivo, Geziel Por toda dedicação, compreensão, incentivo, apoio, ajuda e amor incondicional. Obrigada por estarem sempre ao meu lado. Sem vocês, eu não teria alcançado esta vitória na minha vida. E ao meu avô, Arthur Por todos os ensinamentos, dedicação, amor e zelo. Obrigada por estar sempre presente em minha vida, mesmo que em pensamento. Amo muito todos vocês! DEDICO À Profa. Dra. Isabel Cristina Boleli, Pelos 12 anos de ensinamentos, orientação, apoio, amizade, incentivo e exemplo de profissionalismo. Eu só tenho a lhe dizer: Muito obrigada por tudo! AGRADECIMENTOS A Deus, pelo dom da vida e por ter permanecido sempre ao meu lado, me iluminando, e me dando força e sabedoria. À Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias/ Unesp – Campus de Jaboticabal e ao Programa de Pós-graduação em Zootecnia pela oportunidade oferecida para a realização do curso. À Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (Fapesp), pela concessão da bolsa de doutorado (proc. 2011/18373-2), da bolsa BEPE (proc. 2012/22133-0) e pelo auxílio de pesquisa concedido (proc. 2011/24156-4). À banca de qualificação, Profas. Dras. Luciane Helena Gargaglioni Batalhão, Hirasilva Borba e Lizandra Amoroso e ao Prof. Dr. Alex Sandro Maia, pelas considerações. Ao professor João Ademir, pelo auxílio nas análises estatísticas. À Profa. Dra. Laura Nakaghi e equipe, pela paciência e cooperativismo. Aos companheiros de trabalho e grandes amigos: Tamiris, João, Vitor, Eduardo, Mariana, Paula, Rachel, Evandro, Gisele, Joice, Diego, Sarah, Tocha e Liliana. Agradeço a todos vocês pela valiosa colaboração na realização desse trabalho, pelo apoio nas horas mais difíceis e pelo companheirismo nos momentos de descontração. Ao Edmar e Sr. Orandi, pela confecção das lâminas histológicas, pela ajuda e pela amizade ao longo desses anos. Aos funcionários da FCAV/UNESP: Clara, Wagner, Euclides e Caíque (Departamento de Morfologia e Fisiologia Animal), Izildo, Robson e Vicente (Setor de Avicultura), Oswaldo e Helinho (Fábrica de Ração), a todos, muito obrigada pela importante colaboração na realização deste trabalho. Às minhas amigas Mariane, Fernanda, Camila, Marília, Flávia, Vânia e Tânia, pela felicidade compartilhada, por torcerem por mim e estarem sempre ao meu lado. Ao Dr. Henry van den Brand, da Wageningen University, por todo o aprendizado, paciência, apoio, experiência e por ter me acolhido tão bem no ADP (Adaptation Physiology Group). Aos amigos queridos que ficaram em Wageningen: Ampai, Novi, Sofie, Juncai, Carol, Carolina e Michiko, pelo aprendizado, pelos momentos inesquecíveis e pelas alegrias compartilhadas. Aos funcionários da Wageningen University: Nanette, Ger, Rudi, Marcel, Monique e Ilona, por toda ajuda, zelo e apoio dispensados. À toda minha família e à família do meu noivo, que sempre me apoiaram em todas as minhas decisões. Obrigada pela confiança, orações e pelo amor que sempre tiveram. São pessoas assim tão especiais que me ajudaram a superar todos meus obstáculos e todas minhas dificuldades. A todos aqueles que, direta ou indiretamente colaboraram com a realização deste trabalho, meus sinceros agradecimentos. Enfim, agradeço a todos que estão ou que estiveram em minha vida durante este período, agradeço até mesmo as pessoas que me fizeram passar por grandes dores, pois com cada decepção, cresci e me fortaleci. SUMÁRIO LISTA DE TABELAS......................................................................................................... I LISTA DE FIGURAS ...................................................................................................... IV CERTIFICADO – COMISSÃO ÉTICA DE USO DE ANIMAIS - .................................... VII RESUMO .................................................................................................................... VIIII ABSTRACT - .................................................................................................................. X CAPÍTULO 1 – CONSIDERAÇÕES GERAIS ................................................................. 1 1. INTRODUÇÃO ........................................................................................................ 1 2. REVISÃO DE LITERATURA ................................................................................... 3 3. OBJETIVOS .......................................................................................................... 10 4. REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS ...................................................................... 10 CAPÍTULO 2 - INCUBATION TEMPERATURE DURING FETAL DEVELOPMENT INFLUENCES MORPHOPHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS AND PREFERRED AMBIENT TEMPERATURE OF BROILER HATCHLINGS ........................................... 19 ABSTRACT - ............................................................................................................. 19 1. INTRODUCTION ................................................................................................... 20 2. MATERIALS AND METHODS ............................................................................... 21 3. RESULTS .............................................................................................................. 26 4. DISCUSSION ........................................................................................................ 35 5. REFERENCES ...................................................................................................... 38 CAPÍTULO 3 - TEMPERATURE OF FETAL ENVIRONMENT ALTERS THERMAL PREFERENCE AND RESPONSE TO HEAT STRESS OF BROILERS CHICKENS ALONG REARING PHASE ........................................................................................... 42 ABSTRACT - ............................................................................................................. 42 1. INTRODUCTION ................................................................................................... 43 2. MATERIALS AND METHODS ............................................................................... 44 3. RESULTS .............................................................................................................. 48 4. DISCUSSION ........................................................................................................ 56 5. REFERENCES ...................................................................................................... 60 CAPÍTULO 4 - PREFERRED REARING TEMPERATURE DOES NOT IMPROVE BROILER BONE CHARACTERISTICS ........................................................................ 63 ABSTRACT - ............................................................................................................. 63 1. INTRODUCTION ................................................................................................... 63 2. MATERIAL AND METHODS ................................................................................. 65 3. RESULTS .............................................................................................................. 69 4. DISCUSSION ........................................................................................................ 75 5. REFERENCES ...................................................................................................... 78 CAPÍTULO 5 - TEMPERATURE DURING FETAL DEVELOPMENT HAS NO LONG – TERM EFFECT ON SKIN THICKNESS AND VASCULARITY OF BROILERS ...... 81 ABSTRACT – ............................................................................................................ 81 1. INTRODUCTION ................................................................................................... 82 2. MATERIAL AND METHODS ................................................................................. 83 3. RESULTS .............................................................................................................. 87 4. DISCUSSION ........................................................................................................ 97 5. REFERENCES ...................................................................................................... 99 CAPÍTULO 6 - EFFECTS OF EGG SIZE AND THERMAL PROGRAMMING ON HEAT PRODUCTION, INCUBATION PARAMETERS AND HATCHILING CHARACTERISTICS .................................................................................................. 102 ABSTRACT – .......................................................................................................... 102 1. INTRODUCTION ................................................................................................. 103 2. MATERIALS AND METHODS ............................................................................. 104 3. RESULTS ............................................................................................................ 106 4. DISCUSSION ...................................................................................................... 111 5. REFERENCES .................................................................................................... 113 I LISTA DE TABELAS CAPÍTULO 2 - INCUBATION TEMPERATURE DURING FETAL DEVELOPMENT INFLUENCES MORPHOPHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS AND PREFERRED AMBIENT TEMPERATURE OF BROILER HATCHLINGS ........................................... 19 Table 1. Body surface and rectal temperatures of hatchlings, obtained from eggs exposed to cold (36°C), control (37.5°C), or heat (39°C) temperature from d 13 to 19 of incubation (means). ........................................................................... 31 Table 2. Feathering characteristics and total weight of hatchlings obtained from eggs exposed to cold (36°C), control (37.5°C) or heat (39°C) temperature from d 13 to 19 of incubation. .......................................................................................... 32 Table 3. Skin, epidermis, and dermis thickness (µm) and blood vessel number (counts per field) and perimeter (µm) of hatchlings obtained from eggs exposed to cold (36°C), control (37.5°C), or heat (39°C) temperature from d 13 to 19 of incubation. ...................................................................................................... 33 CAPÍTULO 3 - TEMPERATURE OF FETAL ENVIRONMENT ALTERS THERMAL PREFERENCE AND RESPONSE TO HEAT STRESS OF BROILERS CHICKENS ALONG REARING PHASE ........................................................................................... 42 Table 2. Effect of temperature of fetal environment on the levels of triiodothyronine (T3, ng/ml), thyroxine (T4, ng/dl) and growth hormone (GH) and performance of broiler chickens ............................................................................................... 52 CAPÍTULO 4 - PREFERRED REARING TEMPERATURE DOES NOT IMPROVE BROILER BONE CHARACTERISTICS ........................................................................ 63 Table 1. Average rearing temperatures by incubation temperature and age. ................ 67 Table 2. Effect of incubation and rearing temperatures on morphological characteristics (length, width, weight and density) of femura and tibiotarsi in broiler chickens at 42 days of age. ........................................................................................... 72 II Table 3. Effect of incubation and rearing temperatures on biomechanical characteristics of femura and tibiotarsi of broiler chickens at 42 days of age. ........................ 73 Table 4. Effect of incubation and rearing temperatures on ash, water, fat, calcium and phosphorus content (% dry matter) of femura and tibiotarsi of broiler chickens at 42 days of age. ........................................................................................... 75 CAPÍTULO 5 – TEMPERATURE DURING FETAL DEVELOPMENT HAS NO LONG – TERM EFFECT ON SKIN THICKNESS AND VASCULARITY OF BROILERS ...... 81 Table 1. Average rearing temperatures by incubation temperature and age. ................ 84 Table 2. Effect of incubation and rearing temperatures on surface temperature of different body regions and on rectal temperature in broiler chickens at 21 days of age. ............................................................................................................. 89 Table 3. Effect of incubation and rearing temperatures on surface temperature of different body regions and on rectal temperature in broiler chickens at 42 days of age. ............................................................................................................. 90 Table 4. Effect of incubation and rearing temperatures on plasma concentrations of triiodothyronine (T3, ng/ml), thyroxine (T4, ng/dl), T3/T4 ratio and growth hormone (GH) in broiler chickens at 21 and 42 days of age. .......................... 91 Table 5. Effect of incubation and rearing temperatures on body and total feathering weight in broiler chickens at 21 and 42 days of age........................................ 92 Table 6. Effect of incubation and rearing temperatures on skin, epidermis, and dermis thickness (µm) in broiler chickens at 21 days of age....................................... 93 Table 7. Effect of incubation and rearing temperatures on skin blood vessel number (counts per field) and perimeter (µm) in in broiler chickens at 21 days of age. ........................................................................................................................ 94 Table 8. Effect of incubation and rearing temperatures on skin, epidermis, and dermis thickness (µm) in broiler chickens at 42 days of age....................................... 95 III Table 9. Effect of incubation and rearing temperatures on skin blood vessel number (counts per field) and perimeter (µm) in in broiler chickens at 42 days of age. ........................................................................................................................ 96 CAPÍTULO 6. EFFECTS OF EGG SIZE AND THERMAL PROGRAMMING ON HEAT PRODUCTION, INCUBATION PARAMETERS AND HATCHILING CHARACTERISTICS .................................................................................................... 81 Table 1. Effect of egg size (small and large) on yolk, albumen and eggshell weight (g). ...................................................................................................................... 107 Table 2. Effect of EST (37.5oC and 39oC for 12 h from ED13-18) and egg size (small: 56-59g and large: 70-73g) on chick development. BW= body weight; CL= chicken length; YFB= yolk free body weight; RSY= residual yolk weight; LW= liver weight; HW= heart weight. .................................................................... 109 Table 3. Effect of EST (37.5oC and 39oC for 12 h from ED13-18) and egg size (small: 56-59g and large: 70-73g) on rectal temperature (RT) and surface temperature at different parts of the body (abdomen, back, leg and neck). ...................... 110 Table 4. Effect of EST (37.5oC or 39oC for 12 h from ED13-18) and egg size (small or large) on egg weight loss (g), incubation time (hours) and chick navel score. ...................................................................................................................... 111 IV LISTA DE FIGURAS CAPÍTULO 2 - INCUBATION TEMPERATURE DURING FETAL DEVELOPMENT INFLUENCES MORPHOPHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS AND PREFERRED AMBIENT TEMPERATURE OF BROILER HATCHLINGS ........................................... 19 Figure 1. Thermostate, incubator air, and eggshell temperatures in cold (A), control (B), and heat (C) incubation treatments. .............................................................. 29 Figure 2. A. Average eggshell temperatures from d 13 to 19 of incubation in the cold (36°C), control (37.5°C), and heat (39°C) treatment. B. Average differences between eggshell (EST) and incubator temperatures (IT) from d 13 to 19 of incubation in the cold (36°C), control (37.5°C), and heat (39°C) treatment. *: indicate difference among the means (P< 0.05), Data are expressed as mean ± SD, n =10. .................................................................................................. 30 Figure 3. Plasma concentrations of triiodothyronine (T3, ng/ml), thyroxine (T4, ng/dl), T3/T4 ratio and growth hormone (GH) of hatchlings obtained from eggs exposed to cold (36°C), control (37.5°C), or heat (39°C) temperatures from d 13 to 19 of incubation *: mean differs from others (P< 0.05), Data are expressed as mean ± SD, n =24. .................................................................. 34 Figure 4. Preferred ambient temperature of hatchlings submitted to cold (36°C), control (37.5°C) or heat (39°C) incubation treatments during fetal development. *: mean differs from others (P< 0.05); n =12. Data are expressed as mean ± SD, n=16. ...................................................................................................... 35 CAPÍTULO 3 - TEMPERATURE OF FETAL ENVIRONMENT ALTERS THERMAL PREFERENCE AND RESPONSE TO HEAT STRESS OF BROILERS CHICKENS ALONG REARING PHASE ........................................................................................... 42 Figure 1. Thermal preference (A) and Rectal temperature (B) of broiler chickens obtained from eggs submitted to cold (36°C), control (37.5°C) or heat (39°C) incubation treatments during fetal development, according with age. *: means V obtained from heat-treated chickens differ from the other groups at same age (P< 0.05). Data are expressed as mean ± SD, n =12. ................................... 51 Figure 2. Rectal temperature of broiler chickens submitted to cold (36°C, A), control (37.5°C, B) or heat (39°C, C) incubation treatments during fetal development obtained under thermal preference (before thermal challenge), at 5°C above thermal preference (thermal challenge), and upon return to thermal preference (after thermal challenge), according to age. *: above the bar indicates the means that different from others in the same age, and above the bracket indicates difference among the means in the same age (P< 0.05). Data are expressed as mean ± SD, n=12. ..................................................... 53 Figure 3. Average variation of rectal temperature of broiler chickens obtained from the eggs submitted to cold (36°C, A), control (37.5°C, B) or heat (39°C, C) incubation treatments during fetal development obtained: Δ1. between at 5°C above thermal preference (thermal challenge) and under thermal preference (before thermal challenge), Δ2. between at 5°C above thermal preference (thermal challenge) and upon return to thermal preference (after thermal challenge), according to age. *: above the bar indicates the means that different from others in the same age (P< 0.05). Data are expressed as mean ± SD, n=12. ................................................................................................... 54 Figure 4. Breathing movements (mov/min) of broiler chickens obtained from eggs submitted to cold (36°C, A),control (37.5°C, B) or heat (39°C, C) incubation treatments during fetal development, obtained under thermal preference (before thermal challenge), at 5°C above thermal preference (thermal challenge), and upon return to thermal preference (after thermal challenge), according to age. *: above the bracket indicates difference among the means in the same age (P< 0.05). Data are expressed as mean ± SD, n=12. ......... 55 Figure 5. Average variation of respiratory movements of broiler chickens obtained from the eggs submitted to cold (36°C, A), control (37.5°C, B) or heat (39°C, C) incubation treatments during fetal development obtained: Δ1. between at 5°C above thermal preference (thermal challenge) and under thermal preference VI (before thermal challenge), Δ2. between at 5°C above thermal preference (thermal challenge) and upon return to thermal preference (after thermal challenge), according to age. Data are expressed as mean ± SD, n=12. ...... 56 CAPÍTULO 4 - PREFERRED REARING TEMPERATURE DOES NOT IMPROVE BROILER BONE CHARACTERISTICS ........................................................................ 63 Figure 1. Body weight of broiler chickens from eggs incubated at cold (36°C), control (37.5°C) and hot (39°C) temperatures and reared at recommended (obtained from the Cobb® Rearing Manual), preferred (Chapter 3) or high (5ºC above preferred temperature) temperatures. A-B: different letters indicate significant differences among treatments (Tukey, P<0.05). ............................................ 71 Figure 2. Interaction between incubation and rearing temperatures for tibiotarsus strenght. Cold, Control and Hot temperatures during fetal development: incubation at 36°C, 37.5°C and 39°C. Recommended: recommended for the strain, according to the Cobb® Rearing Manual. Preferred: as measured for broiler chickens in the Chapter 3; High: 5ºC above recommended temperature. A-C: different letters indicate significant differences among treatments (Tukey, P<0.05). .......................................................................... 74 CAPÍTULO 6. EFFECTS OF EGG SIZE AND THERMAL PROGRAMMING ON HEAT PRODUCTION, INCUBATION PARAMETERS AND HATCHILING CHARACTERISTICS .................................................................................................... 81 Figure 1. Heat production (mW.egg-1) in small (56-59g) and large (70-73g) eggs incubated at two EST settings (37.5oC and 39oC for 12 h from ED13-18), where *= P<0.05. ......................................................................................... 108 VII Certificamos que o Protocolo n° 021086/11 do trabalho de pesquisa intitulado “Programação térmica fetal: efeitos sobre a temperatura de preferência e características morfofisológicas de frangos de corte”, sob a responsabilidade da Profa, Dra. Isabel Cristina Boleli está de acordo com os Princípios Éticos na Experimentação (COBEA) e foi aprovado pela COMISSÃO ÉTICA NO USO DE ANIMAIS (CEUA), em reunião ordinária de 07 de Outubro de 2011. Jaboticabal, 11 de Outubro de 2011. CeCeCeCeCeCeCeCeCeCeCeCeCeCeCeCertrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrttrtifififififififififififififififfficiciciciciciciciciciciciciccccamamamamamamamamamamamamamamamamososososososososososososososos q q q q q q q q qqq q qq qqueueueueueueueueueueueueueueuee oooooo ooooooooooo PPPPPPP PPPPPPPPPPrororororororororororororororororototototototototototototototottocococococcococococcocococococoloooloooooooooooo nnnnnnnnnnnnnnn°°°°° °°°°°°°°°° 02020202020202020202020202020202101010101010100101010101010101086868686868686868686686868686/11111111111111111111 1111111111 dodododododododododododododododooo tttttttttttttttrararararararararararararararabababababababbababbabababbabab lhhhhhhhhhhhhhhhhho ooooooooooooooooo dedededededededededededededededee p p p p p pp p pp p p pp p p pesesesesesesesesesesesesesesesesesqqqquqqqqqqqqqqqqqq isa ininininininininininininninintitititititititititititititititutututututututututututututututtulalalalalalalalalalalalalalaladodddddddddddddd “P“P“P“P“P“P“P“P“P“P“P“P“P“PP“Prorororororororororororororororogrgrgrgrgrgrgrgrgrgrgrgrgrgrgramamamamamamamamamamamamamamammmaçaçaçaçaçaçaçaçaçaçaçaçaçaçaçaaçãoãooãoãoãoãoãoãoãoãoãoãoãoãoão tttttttttttttttérérérérérérérérérérérérérééréré mimimimimimimimmimimimimimimimicacaaaaaaacacaacaaaa fffffffffffffffetetetetetetetetetetetetetetetalalalalalalallllalalalalll:::: ::::::::::: efefefefefefefefefefefefefeffeffeieieieieieieieieieieieiieieieieitotototootooototootototooosssssss sssssssss sososososososososososososososososobrbrbrrrrrrrbrrrbrbrrbre eeee aaaaaaaa aaaaaaaaa tetetetetetetetetetetetetetetetetempmpmpmpmpmpmpmpmpmpmpmpmpmpmpmpmperererererererererererererereree ataaaaaaaaaaaaaaa urururururururururururururururrraaaaaa aaaaaaaaaaa de prprprprprprprprprprprprprprprefefefefefefefeffefefefefefefffefererererererererererrererererrênênênênênênênênênênênênênênêncciciciciciciciciciciciciccia aaaaaaaaaaaaa e eeeeeeeeeeeeee cacacacacacacacacacacacacacacarararararararararararararararactctctctctctctctctctctcctctctctc erererererererererererererererísísísísísísísísísísísísísíssístititititititititititititititicacaccacacacaccacacaccacacasss sssssssssss momomomomomomomomomomomomomomomm rfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfofofofofofofofofofofofofofoffofisisisisisisisisisisisisissisissolololololololololololololololoo ógógógógógógógógógógógógógógóggicicicicicicicicicicicicicicicici asasasasasasasasasasasasasassass ddddddddddddddddde eeeeeeeeeeeeeeee frfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrfrf ananananananananananananananananangogogogogogogogogogogogogogogossssssss ssssssss dededededededededededededdededede c ccccccccccccccccoororoorororoororororororo tetetetetetetetetetetetetetetetete”,””””””””””””””” sssssssssosssssssss b a rererererererererererererererererespspspspspspspspspspspspspspspspoonononononononononononononnonnsasasasasasasasasasasasasasasasas bbibibibibibibibibibibibibibililililililililililililiilidadadadadadadadadadadadadadadadedededededededededededededdddde ddddddddddddddda aaaaaaaaaaaa PrPPrPrPrPrPrPrPrPrPPrPrPProfoooooooooooo aaaaaaaaaaa, DrDDDDrDDDDDDD aaaaaaaaaaaaaaaa. IsIsIsIsssssIssIsIsssIsaababaababababababaabababa eleleleleleleleleleleleleee CCCCCC CCCCCCCCCCririrrririririrrrriririrr ststststststststsststststststs innnnnnnnnnnnnnna aaaaaaaaaaaaaaa BoBoBoBoBoBoBoBoBoBoBoBBoBoBoB leleleeeeleleleleeeleleeelilililililililililililililli eeeeeeeeeeeeeeeststststststststststststststts ááááááááá áááááááá dedededededededededededededeede aaaaaaaaaaaaaaaccococococococococococococococordrdrdrdrdrdrdrdrdrdrdrdrdrdrdddrdooooooo oooooooooo cococococococococococococococooommmmmmm mmmmmmmmm os PrPPrPPPrPrPrPPrPrPrPPrP inininiiinininininiiiincícícícícícícícícícícícícícícípipiipipipipipippiip osososooososoosss ÉÉÉÉ ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉtitititititititittititititit ccococccocococococ s ssssssssss nanananananannaaaaana EEEEEEEEEEEEEEEExpxpxxxpxxpxpxxxpxpxppxpererererereeeeereerimimimimimimmimimimiiimimimimmeneneneneneneneneneenenenenntatatatatatatatatatatatatatatataaçãçãçãçãçãçãçãçãçãçãçãçãçãçãçãç o oooooooooooo (C(C(C(C(C(C(C(C(C(C(C(C(C(C(COBOBOBOBOBOBOBOBOBOBOBOBOBOBOBOBO EAEAEAEAEAEAEAEAEAAAEAEAEAEAEA) )))))))))))) eeeeeee eeeeee fofofofofofofofofofofofofofofofoiii iiiiiiiii apapapapapapapapapappapappppprorororororoorororoorororoovavavavavavavavavavavavavavavvaaadododododododododododododddododo pppppp pelelelelelelelelelelelelelelelaaaaa aaaaaaaaaaa COCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOCOC MIMIMIMIMIMIMIMIMIMIMIMIMIMIMMMISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS ÃO ÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTÉTICICICICICICICICICICICICICICAAAAAAA AAAAAAA NONONONONONONONONONONONONONONO UUUUUUUUUUUUUUUUSOSOSOSOSOSOSOSOSOSOSOSOSOSOSOOO DDDDDDDDDDDDDDDE EEEEEEEEEEEEE ANANANANANANANANANANANANNANIMIMIMIMIMMIMIMIMMIMIMIMIMIMAAAAIAIAIAIAAAIAAAIAIAAA SSSSS SSSSSSSSSS (C(C(C(C(C(C(CC((C(C(CCC(CEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUEUA)A)A)A)A)A)A)A)A)A)A)A)A)A)A)A , em r reeeunununnunununiãiãiãããããããããããããoo ooooo orororororororororrdididididididididididididididinánánáánánánánánánánánánáánáririiiririririiririririiiiaa aa dedededdddedddeddded 00000000000000077777 7777777 dededededededededededededededede OOOOOOOOOO OOOOOOutututututuutututututututtutubro ddeddddddddddd 22222 2222222201010100101011101010111111.1 Jaboticabal, 11 de Outubro de 2011. VIII PROGRAMAÇÃO TÉRMICA FETAL: EFEITOS SOBRE A TEMPERATURA DE PREFERÊNCIA E CARACTERPISTICAS MORFOFISIOLÓGICAS DE FRANGOS DE CORTE RESUMO – Estresse por calor durante a criação altera o desempenho e as características morfofuncionais de frangos de corte. Programação térmica fetal tem se mostrado efetiva na indução de características adaptativas ao calor na incubação, aumentando a termotolerância das aves no período pós-eclosão, por meio de adaptação epigenética. O presente estudo analisou os efeitos da exposição à temperatura de incubação fria ou quente durante a fase fetal sobre as características morfofisiológicas de pintos na eclosão e de frangos criados sob temperatura de preferência, recomendada para a linhagem ou alta. No Capítulo 1 é apresentada uma abordagem teórica sobre o tema. No Capítulo 2 são abordados os efeitos da temperatura fria ou quente durante a fase fetal sobre parâmetros de incubação (temperatura da casca dos ovos e eclodibilidade), temperatura de preferência e características do pinto recém-eclodido (peso corporal e dos órgãos, características da pele e das penas, temperatura superficial corporal e retal e concentração plasmática de T3, T4 e GH). Para isso, ovos férteis de matrizes de frangos de corte (Cobb 500®) foram incubados a partir do 13° dia à temperatura fria (36°C), controle (37,5°C) ou quente (39°C). Os dados mostram que exposição ao frio diminuiu a temperatura superficial corporal, a vascularização da pele e a concentração plasmática de T3 e GH. Por outro lado, exposição ao calor aumentou a eclodibilidade dos ovos, a temperatura superficial corporal e a vascularização dérmica, reduziu a espessura da pele e aumentou a temperatura de preferência dos pintos. No Capítulo 3 foi estudado se a exposição à temperatura fria ou quente de incubação altera a temperatura de preferência e resposta ao estresse dos frangos ao longo da criação. Para isso, foi adotado o mesmo protocolo de incubação utilizado no Capítulo 1. Após a eclosão, as aves foram alojadas em câmara climática com temperatura ajustada para os valores recomendados para a linhagem. Semanalmente, durante as seis semanas de criação, foi determinada a temperatura de preferência dos frangos e resposta ao estresse térmico. De acordo com os resultados, exposição ao calor aumenta a temperatura de preferência das aves somente durante as três primeiras semanas de idade. Além disso, temperatura quente de incubação minimiza e/ou retarda os efeitos ,do estresse térmico. Nos Capítulos 4 e 5 são analisados os efeitos da temperatura fria ou quente de incubação sobre as características ósseas (composição mineral, propriedades biomecânicas e características físicas) e desempenho e sobre as características da pele, peso corporal e do empenamento, temperatura superficial corporal e retal e concentração plasmática de T3, T4 e GH, respectivamente, de frangos criados em temperatura ambiente de preferência, recomendada para a linhagem ou alta. Nesse caso, foi utilizado um delineamento experimental 3x3 (incubação: temperatura fria, controle ou quente; criação: temperatura de preferência, recomendada ou alta). No Capítulo 4 foi verificado que criação sob temperatura de preferência não teve influência sobre as características ósseas dos frangos. Além disso, também foi observado que a exposição ao calor na fase fetal não minimiza e/ou evita os efeitos deletérios da alta IX temperatura de criação. O Capítulo 5 mostra que a exposição à temperatura fria ou quente durante a fase fetal não alterou as características dos frangos criados em temperatura de preferência, recomendada ou alta. Ademais, criação sob temperatura alta aumentou a temperatura superficial corporal e reduziu os níveis plasmáticos de T3, T4 e GH, o peso corporal e do empenamento e a espessura da pele. No Capítulo 6 foi estudado se pintos de ovos grandes, com maior produção de calor metabólico, são mais afetados quando expostos à temperatura de incubação quente na fase fetal do que os pintos de ovos pequenos. Para isso, foi adotado um delineamento experimental 2x2 (ovo: pequeno ou grande; incubação: temperatura da casca do ovo (TCO) controle ou TCO quente, por 12 hrs diárias, do 13° até o 18°dia de incubação). De acordo com os resultados, não houve diferença nas respostas dos pintos de ovos pequenos ou grandes frente à exposição à EST quente. Palavras-chaves: adaptação epigenética, aves, estresse térmico, incubação, termotolerância X THERMAL PROGRAMMING DURING FETAL DEVELOPMENT: EFFECTS ON PREFERRED AMBIENT TEMPERATURE AND MORPHOPHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF BROILERS ABSTRACT - Heat stress changes the performance and morphological and functional characteristics of broilers. Thermal programming during fetal development has been shown to be effective in the induction of adaptive characteristics to heat, increasing the thermotolerance of the birds during the post-hatching period by epigenetic adaptation. This study examined the effects of exposure to cold or hot incubation temperature during the fetal stage on the physical and physiological characteristics of chicks, at hatching, and chickens reared under preferred, recommended or high temperature. In Chapter 1 we present a theoretical approach to the topic. In Chapter 2, the effects of cold or hot temperature during the fetal stage on incubation parameters (temperature, eggshell and hatchability), preferred ambient temperature and characteristics of newly hatched chicks (body and organs weight, skin and feathering characteristics, body surface and rectal temperature and plasma T3, T4 and GH concentrations) were examined. For this, hatching eggs from a commercial broiler breeder flock (Cobb 500®) were exposed from day 13 of incubation to cold (36°C), control (37.5°C) or hot (39°C) temperature. The data show that exposure to cold reduced body surface temperature, skin vascularity and plasma T3 and GH concentrations. Moreover, exposure to hot increased eggs hatchability, body surface temperature and dermal vascularity, reduced skin thickness and increased thermal preference of the chicks. In Chapter 3 was studied whether exposure to cold or hot incubation temperature alters preferred ambient temperature and response to heat stress of broilers along rearing phase. For this, we adopted the same incubation protocol used in Chapter 1. After hatching, the birds were housed in climatic chamber with temperature set to the recommended values for the line. Weekly, during the six weeks of rearing, thermal preference and response to heat stress of birds were analyzed. According to the results, exposure to hot incubation temperature increases the preferred ambient temperature only during the first three weeks of age. Furthermore, hot incubation temperature minimizes and/or retards the effects of heat stress. In Chapters 4 and 5 were analyzed the effects of cold or hot incubation temperature on bone characteristics (mineral composition, biomechanical properties and physical characteristics) and performance and on skin characteristics, body and feathering weight, body surface and rectal temperature and plasma T3, T4 and GH concentration, respectively, of chickens reared at preferred, recommended or high temperature. In this case, a 3x3experimental design was used (incubation: cold, control or hot temperature; rearing: preferred, recommended or high temperature). In Chapter 4 it was found that rearing under preferred temperature had no influence on the bone characteristics of chickens. Furthermore, it was also observed that exposure to hot temperature during fetal life does not minimize and/or avoid the negatives effects of high environmental temperature. Chapter 5 shows that cold or hot incubation temperature did not alter broilers characteristics reared under preferred, recommended or high temperature. Moreover, high temperature increased body surface temperature and reduced plasma T3, T4 and GH levels, body and feathering weight and skin XI thickness. In Chapter 6 was studied whether chicks from large eggs, with higher metabolic heat production, are most affected when exposed to hot incubation temperature during fetal stage than chicks of small eggs. For this, a 2x2 experimental design was adopted (egg: small or large; incubation: eggshell temperature control or hot, for 12 hrs daily, from the 13th to the 18th day of incubation). According to the results, there was no difference in the responses of chicks from small or large eggs submitted to hot EST. Keywords: birds, epigenetic adaptation, incubation, heat stress, thermotolerance 1 CAPÍTULO 1 – CONSIDERAÇÕES GERAIS 1. INTRODUÇÃO O Brasil ocupa, atualmente, a posição de terceiro maior produtor e a de maior exportador mundial de carne de frangos, tendo atingido a produção de 12,30 milhões de toneladas em 2013 (UBABEF, 2014). Essa alta produtividade avícola foi propiciada pela seleção genética dos frangos para maior e mais rápida taxa de crescimento e melhor conversão, (Sherwood, 1977; Havenstein et al., 1994a,b) que possibilitou aumento de 50 a 60 vezes no peso corporal da aves entre a eclosão e a idade de abate (Havenstein et al., 2003 a). Incremento da taxa de crescimento, entretanto, resultou em aumento na produção de calor metabólico (Janke et al., 2004), o que torna os frangos altamente sensíveis à alta temperatura ambiente (Havestein et al., 2003b), uma vez que o processo de seleção genética não envolveu melhora no sistema de controle de temperatura corporal dessas aves. Quando submetidas à condições de temperatura ambiente diferentes daquelas recomendadas para a linhagem, as aves, como animais homeotérmicos, dependem de mecanismos físicos, comportamentais e endócrinos (Yahav et al., 1996) para balancear a produção e a dissipação de calor, e manter sua temperatura corporal constante (Yalçin et al., 1997). Tais mecanismos envolvem alterações hemodinâmicas periféricas (Wolfenson, 1983; Yahav et al. 1998), padrão de empenamento (Wylie et al., 2001), temperatura corporal (Richards et al., 1971; Cahaner et al., 1995; Zhou e Yamamoto, 1997; Deeb e Cahaner, 1999), níveis hormonais circulantes (Dahlke et al., 2005; Willemsem et al., 2010), dentre outras alterações. A utilização desses mecanismos na tentativa de manter a homeotermia corporal gera gastos energéticos para as aves, comprometendo seu desempenho produtivo, aumentando a incidência de doenças metabólicas e bem-estar (Furlan e Macari, 2002). Programação térmica pré-natal tem sido investigada por vários autores quanto a seu potencial uso como forma de manejo para aumentar a termotolerância das aves no período pós-eclosão, por meio da adaptação epigenética (Decuypere, 1984; Tzschentke et al., 2001; Janke et al., 2002; Tzschentke and Basta, 2002; Moraes et al., 2003, 2004; Yahav et al., 2004a,b; Collin et al., 2005, 2007; Yalçin et al., 2008b; Piestun et al., 2008; Tona et al., 2008; Willemsen et al., 2010; Shinder et al., 2009; 2 Walstra et al., 2010) A indução de adaptação epigenética de longa duração pela temperatura de incubação parece envolver alterações no sistema termorregulador imaturo e em importantes sistemas de controle fisiológicos (Dorner, 1974; Minne and Decuypere, 1984; Arjona et al., 1988; Tzschentke et al., 2004; Yahav, 2009). Tais alterações fisiológicas podem mudar o limiar de resposta termorregulatória das aves, , reduzindo sua sensibilidade térmica à variações de temperatura ambiente no período pós-eclosão (Decuypere and Michels, 1992; French, 2000; Walstra et al., 2010), e alterar sua temperatura ambiente de preferência, como registrado em perus, patos (Nichelmann, 2004; Tzschentke, 2007) e poedeiras (Walstra et al., 2010) na fase de inicial de criação, fase de transição da ectodermia para homeotermia das aves precoces (Whittow and Tazawa, 1991; Nichelmann and Tzschentke, 2002). Contudo, diferenças na intensidade, duração e período de realização da manipulação térmica e nos resultados obtidos indicam a existência de diferentes janelas para indução epigenética de alteração da termotolerância das aves, as quais precisam ser melhor estabelecidas e seus efeitos melhor entendidos, antes de serem propostas como mecanismos de modulação termorregulatória. Atualmente é conhecido que os fetos são altamente responsivos à variações ambientais, o que tem alavancado as pesquisas dos efeitos da manipulação do ambiente de desenvolvimento fetal sobre seu fenótipo pós-nascimento. No que se refere á frangos de corte, não é conhecido se manipulação contínua da temperatura do ambiente de desenvolvimento fetal influencia o fenótipo dos pintos na eclosão, quais alterações fenotípicas ocorrem, se as alterações são de curta ou longa duração.. O entendimento de tais mecanismos é de suma importância para a cadeia de produção avícola, uma vez que pode contribuir para a determinação do potencial uso da manipulação térmica contínua na fase fetal na indução epigenética de maior termotolerância de frangos ao calor. Considerando que os eixos neuroendócrinos já encontram-se funcionalmente estabelecidos no início da fase fetal (Jenkins e Porter, 2004), nossa hipótese é que manipulação contínua da temperatura de incubação durante a fase pode induzir alterações fenotípicas nos pintos, as quais podem permanecer após a eclosão por curta ou longa duração e alterar suas características morfofisiológicas e 3 comportamentais, influenciando seu crescimento e desenvolvimento frente ou não à estresse por calor. 2. REVISÃO DE LITERATURA Sensibilidade e resposta dos frangos de corte ao calor A seleção genética para melhorias na eficiência alimentar, aumento do peso ao abate e diminuição do tempo de crescimento e idade para abate em frangos de corte não foi acompanhada de eficiência ou melhoria no processo de termorregulação, o que tornou as aves altamente sensíveis à temperaturas acima da termoneutra. Dessa forma, pode-se dizer que a temperatura do ambiente no qual as aves são criadas é um dos fatores determinantes do sucesso ou fracasso de um empreendimento avícola (Macari et al., 2004). Quando a temperatura ambiente de criação está acima da termoneutra, os mecanismos de controle térmico dos frangos na maioria das vezes não são suficientes para a manutenção da temperatura corporal, o que obriga o produtor a utilizar mecanismos exógenos (externos) para auxiliar na redução do calor ambiente, como por exemplo a utilização de galpões climatizados ou câmaras climáticas. Entretanto, a adoção de tais medidas encarecem a produção e expõem as aves à risco de morte, e o produtor à altas perdas econômicas ou perda total de produção, em caso de ocorrência de pane no sistema elétrico que abastece a região onde a granja está localizada. Sendo assim, é de extrema importância a busca por alternativas que aumente a tolerância térmica das aves frente à altas temperaturas ambiente. Quando as aves são criadas em temperaturas dentro da sua zona de conforto térmico, a fração de energia metabolizável gasta para termogênese é mínima e a energia líquida de produção é máxima (Macari et al., 2004). Segundo a União Brasileira de Avicultura (UBA, 2009), a faixa de temperatura recomendada para aves adultas é de 21 a 23ºC, com umidade relativa entre 65% e 70%. Entretanto, quando a temperatura ambiente ultrapassa os valores recomendados, as aves entram em situação de estresse térmico, e na tentativa de impedir um aumento excessivo da temperatura corporal, elas aumentam a dissipação de calor e diminuem sua produção metabólica 4 através de mecanismos físicos, comportamentais e endócrinos (Geraert et al. 1996; Yahav et al., 1996). A manutenção da temperatura corporal depende do balanço entre a produção e a dissipação de calor (Yalçin et al., 1997). Considerando que a temperatura do ambiente esteja elevada (estresse por calor), uma reduzida perda/produção de calor da ave para o ambiente ocorrerá, de forma que quanto mais elevada a temperatura ambiental, menor será a perda calórica, uma vez que o calor é transferido do meio mais quente para o mais frio (La Scala, 2003). Para aumentar a dissipação de calor para os tecidos, onde ele é dissipado, mecanismos de perda de calor sensível e latente são utilizados pelas as aves. A dissipação de calor sensível ocorre por meio de mecanismos não evaporativos, ou seja, por condução, convecção e radiação, sendo a diferença entre a temperatura da pele do frango e o ambiente, o principal fator que interfere nos processos de perda de calor (Macari et al., 2002). Sendo assim, na tentativa de aumentar a dissipação de calor, a ave procura maximizar a área de superfície corporal, agachando, mantendo as asas afastadas do corpo e exibindo alterações hemodinâmicas periféricas, bem como vasodilatação periférica (Wolfenson, 1983; Yahav et al., 1998; Macari et al., 2002). Segundo Richards et al. (1971), Cahaner et al. (1995), Zhou e Yamamoto (1997) e Deeb e Cahaner (1999), Macari et al. (2002), o aumento do fluxo sanguíneo para as regiões periféricas não cobertas por penas na tentativa de maior dissipação de calor, resulta, muitas vezes, em elevação da temperatura superficial da pele, sendo o inverso também verdadeiro, ou seja, frente à baixa temperatura, ocorre uma redução no fluxo sanguíneo cutâneo, a fim de reduzir a perda de calor. É conhecido que nas aves adultas, as penas possuem importante papel termorregulatório. Em temperaturas ambiente frias, a cobertura de penas possibilita às aves a manutenção de sua temperatura corporal. Por outro lado, sob altas temperaturas, essa cobertura de penas dificulta a dissipação de calor, levando ao aumento da temperatura corporal da ave. Na tentativa de aumentar a dissipação, as aves tendem aumentar a ptiloereção (Macari et al., 2002). De acordo com Cahaner et al. (1993, 1994) e Cooper e Washburn (1998), empenamento e temperatura ambiente encontram-se inversamente relacionados em frangos adultos. Segundo os autores, o 5 aumento da temperatura ambiente é acompanhado de redução no empenamento das aves, levando-as a um melhor desempenho, uma vez que o menor isolamento externo possibilita melhor troca térmica entre a ave e o ambiente, exigindo menor gasto energético na manutenção da homeostase térmica. Outro mecanismo importante de perda de calor das aves quando expostas a temperaturas elevadas é o resfriamento evaporativo respiratório, na tentativa de estimular a perda evaporativa de calor (ofegação) e manter o equilíbrio térmico corporal (Silva et al., 2001; Macari et al., 2002). Entretanto, aumento na frequência respiratória pode resultar em hipertermia e no desenvolvimento de alcalose respiratória (distúrbio do equilíbrio ácido-base). Sendo assim, embora a perda de calor por meio do resfriamento evaporativo represente uma importante via de dissipação de calor sob altas temperaturas ambientais, a mesma pode gerar consequências indesejáveis, podendo comprometer a saúde da ave (Macari et al., 2002). Dentre os mecanismos endócrinos utilizados sob alta temperatura ambiente, o principal utilizado pelos frangos é a redução dos hormônios tireoideanos circulantes, particularmente o T3, conhecido pela sua ação termogênica (Yahav et al., 1996). Aves mantidas sob altas temperaturas apresentam níveis plasmáticos destes hormônios reduzidos, diminuindo a atividade da bomba de sódio e potássio e o consumo de oxigênio pelas células animais, ocasionando redução da taxa metabólica (Chen et al., 1994). Segundo Jonier and Huston (1957) e Etches et al. (1995), a redução dos níveis circulantes dos hormônios tireoideanos é decorrente da menor atividade apresentada pela tireóide sob alta temperatura ambiente, resultando em maior tolerância ao calor pelas aves. Paralelamente à alteração da concentração dos hormônios da tireóide, sob estresse térmico, os frangos reduzem o consumo de alimento e a eficiência digestiva, como tentativa de reduzir a produção de calor endógena, o que resulta na redução no desempenho no ganho de peso e na conversão alimentar (Teeter et al., 1984; Bonnet et al., 1997; Lana et al., 2000; Souza, 2008). Redução dos níveis circulantes de T3 e T4, bem como o menor consumo de ração, ambos resultantes da exposição à alta temperatura ambiente, podem levar o frango à uma alteração do crescimento e diferenciação da placa de condrócitos, 6 reduzindo o comprimento, a largura e o peso dos ossos (Teeter et al., 1984; Yalçin et al., 1996; Bruno et al., 2000; Pelicano et al., 2005; Faria Filho, 2006; Shao et al., 2006). Tais alterações resultam no menor desenvolvimento ósseo, principalmente do fêmur e da tíbia, reduzindo o desempenho, e consequentemente, sua produtividade. Diante do exposto, faz-se necessária a busca por alternativas que visem aumentar a termotolerância das aves, reduzindo os efeitos deletérios ocasionados pelo estresse térmico à sanidade e bem-estar das aves, bem como à produção avícola. Programação térmica pré-natal no aumento da termotolerância Várias estratégias têm sido utilizadas para prevenir o estresse calórico em aves domésticas, tais como: genética; manipulação dos níveis nutricionais da dieta e níveis de eletrólitos na água; restrição alimentar, utilizando períodos de jejum para reduzir o incremento calórico ocasionado pela dieta; manejo do ambiente de criação, através da utilização de programas de luz, controle da umidade e temperatura; condicionamento ao calor realizado em pintos nos primeiros dias de vida; e por fim, programação térmica pré- ou pós-natal (Lin et al., 2006). Programação térmica pré-natal tem sido analisada como uma alternativa para melhorar a tolerância das aves a desvios da temperatura ambiente, principalmente às altas temperaturas. Estudos anteriores utilizando exposição à alta temperatura de maneira intermitente, em diferentes períodos do desenvolvimento in ovo, registraram aumento da tolerância ao calor quando os frangos foram desafiados termicamente na criação (Iqbal et al., 1990; Moraes et al., 2003; Yahav et al., 2004; Collin et al., 2005; Yalçin et al., 2008b; Piestun et al., 2008). Da mesma forma, Shinder et al. (2009) verificaram que exposição à temperatura mais fria na incubação aumentou a tolerância das aves à baixa temperatura ambiente, quando as mesmas foram desafiadas na criação. Contrariamente, contudo, Collin et al. (2007) não verificaram aquisição de termotolerância quando as aves foram desafiadas na 6ª semana de idade. Os dados de literatura citados anteriormente indicam que uma melhora efetiva da termotolerância ocorre quando a temperatura de incubação é alterada durante determinados ‘períodos críticos’ do desenvolvimento in ovo, nos quais, segundo Yahav (2009), o limiar de resposta dos sistemas termorregulatórios pode ser alterado, 7 resultando em alterações fisiológicas de longa duração e aumento da tolerância das aves à ambientes quentes ou frios. Embora muitos estudos tenham sido realizados utilizando programação térmica pré-natal intermitente em diversos períodos de desenvolvimento para induzir o aumento da tolerância das aves no período de criação, pouco se sabe ainda sobre os efeitos da programação térmica na indução da termotolerância quando aplicada de forma contínua. Programação térmica pré-natal e títulos hormonais De acordo com Yahav (2004b), o período ideal para a realização da manipulação térmica coincide com o período que os eixos endócrinos já se encontram estabelecidos, principalmente o eixo hipotálamo-hipófise-tireóide (eixo HPT). Isso, segundo Mcnabb e Olson (1996), ocorre por volta do 13-14° dia de incubação. Os hormônios tireodianos secretados têm influência significativa sobre o metabolismo, desenvolvimento e mecanismos de termorregulação dos pintos no período pós-eclosão, além de outras funções importantes e fundamentais para o seu crescimento, sobrevivência após o nascimento e desempenho (Jenkins e Porter, 2004). Willemsem et al. (2010) observaram redução nos níveis plasmáticos dos hormônios tireodianos em frangos de corte de ovos incubados à temperatura 2 e 3°C acima da usual do 16° ao 18° de desenvolvimento. Considerando que os hormônios tireodianos são termogênicos, principalmente o T3, esses autores afirmam que a redução nos níveis hormonais pode ter ocorrido na tentativa de reduzir o metabolismo, resultando em maior tolerância ao calor pelas aves. Durante o período de desenvolvimento e maturação dos importantes sistemas fisiológicos, tais como o sistema termorregulatório e o eixo HPT, ambiente tem notável impacto na determinação das respostas dos respectivos sistemas do organismo, especialmente por meio da indução de mudanças na organização neuronal e padrão de expressão de genes relacionados (programação perinatal epigenética/funcional) (Decuypere e Michels, 1992; Tzschentke e Plagemann, 2006). Doner (1976) propôs um conceito geral etiológico de programação pré-natal epigenética da função dos sistemas regulatórios fundamentais durante toda a vida. Em 8 seu conceito, os hormônios têm papel decisivo como organizadores do sistema neuroendócrino e imune dependentes de fatores do meio ambiente, os quais regulam todos os processos fundamentais da vida. De acordo com o autor, durante os períodos críticos, hormônios, neurotransmissores e citoquinas estão envolvidos na diferenciação, maturação e programação funcional de seus próprios controladores no sistema nervoso central, dentro dos seus respectivos sistemas regulatórios fisiológicos. Dessa forma, atuam como efetores endógenos críticos que transmitem as informações ambientais para o genoma. Finalmente, passam a também agir como fatores epigenéticos. Por um lado, este mecanismo parece ser uma base provável da programação ou programação defeituosa na fase neonatal da ave, que, por exemplo, pode causar transtornos metabólicos e cardiovasculares, assim como transtornos comportamentais observados durante a fase de criação dos animais. Programação térmica pré-natal e Desenvolvimento embrionário O desenvolvimento embrionário das aves ocorre de maneira independente do animal que produziu o ovo, uma vez que todos os nutrientes necessários para que esse processo ocorra já se encontram presentes a partir do momento da oviposição (Everaert e Decuypere, 2013). O processo de chocagem dos ovos de aves pode ocorrer de forma natural pela galinha, ou de maneira artificial, utilizando uma máquina incubadora. Independentemente do método utilizado, certos fatores físicos tais como temperatura, umidade, viragem e ventilação devem ser considerados (Willemsem, 2010). Dentre eles, a temperatura é considerada o fator ambiental mais crítico durante a incubação, podendo influenciar o desenvolvimento embrionário (Romanoff, 1960), a eclodibilidade (Deeming and Ferguson, 1991; Wilson, 1991; Decuypere and Michels, 1992), a qualidade do pinto recém-eclodido (Lourens et al., 2005, 2007; Hulet et al., 2007) e o desempenho pós-eclosão (Lundy, 1969; Decuypere, 1984; Wilson, 1991). Durante o desenvolvimento embrionário, as aves necessitam de uma temperatura constante e adequada para manter suas funções metabólicas normais (Romijin e Lokhorts, 1955; Wilson, 1991). Temperatura adequada de desenvolvimento é aquela em que a eclodibilidade dos ovos, a qualidade do pintinho e seu potencial de 9 desenvolvimento é máxima, sendo denominada temperatura ótima de incubação, e que é em torno de 37.5°C a 37.8°C. Segundo Nichelmann (2004), a temperatura ambiente afeta a produção de calor e a temperatura do embrião, levando à manifestação de respostas endotérmicas, que podem iniciar aos 18 dias de embriogênese. Contudo, fetos entre 14 e 21 dias de desenvolvimento comportam-se como animais endotérmicos com capacidade de produzir calor quando a temperatura corporal é inferior ao ideal (Yahav et al., 2004b). Porém, em temperaturas corporais inferiores à 34ºC, a resposta endotérmica não é evidente devido ao fato dos neurônios termossensíveis não serem ativos nessa temperatura (Yahav et al., 2004b). Incubação de ovos à baixa temperatura (36,7°C) durante as primeiras semanas de incubação pode resultar em pior eficiência alimentar, pois o aumento da produção de calor in ovo na fase seguinte induz crescimento compensatório ainda na incubação, e que continua até a terceira semana de idade pós eclosão (Geers et al., 1983). Além disso, segundo o autor, ela também gera menor peso embrionário ao décimo dia, baixa eclodibilidade, má qualidade dos pintos quando comparado com embriões incubados a 37,8°C. Alta temperatura de incubação, por sua vez, pode ocasionar redução do peso corporal, do comprimento e tamanho relativo do coração, problemas locomotores, aumento da mortalidade embrionária na fase final e mau posicionamento, entre outras consequências. Thompson et al. (1976) testou diferentes temperaturas de incubação: (40,6; 43,3; 46,1 e 48,9ºC) no 16º dia de incubação, durante vários tempos de exposição. Segundo os autores, 40,6ºC por 24h não alterou a eclodibilidade, 43,3ºC por 6 horas a causou diminuição da eclodibilidade, que se tornou ainda mais severa a partir de 9 horas de exposição. Por sua vez, as temperaturas de 46,1ºC durante 3 horas e 48,9ºC por 1 hora provocaram 100% de mortalidade embrionária. Os pintos sobreviventes de ovos submetidos à elevadas temperaturas eram fracos e com alta incidência de defeitos de pernas. Similarmente, Leandro et al. (2000) não encontraram diferenças entre a eclodibilidade, peso ao nascer e qualidade de pernas, em estudo com variação de temperatura de calor (40ºC) ou frio (32ºC) durante cinco horas, a partir do 16º dia de 10 incubação. Porém os ovos expostos ao estresse pelo frio ou calor tiveram um período de incubação maior do que aqueles mantidos expostos à temperatura normal, sendo o aumento do tempo médio total de incubação de 10 e 8 horas para frio e calor, respectivamente. Tais resultados indicam que mesmo um breve período de variação da temperatura de incubação, quando aplicada em um período crítico de desenvolvimento é suficiente para determinar estresse nos embriões de frangos de corte. Tzschentke and Halle,( 2009), estudando manipulação térmica na incubação de ovos férteis (ROSS 308®), encontraram que a incubação em temperatura crônica elevada (1°C acima do padrão) nos últimos quatro dias da incubação não teve nenhum efeito sobre a taxa de nascimento e do sexo das aves ou qualidade dos pintos. Embora muitos estudos sobre os efeitos da manipulação térmica na incubação estejam sendo realizados (Shinder et al. 2009; Tzschentke e Halle, 2009), pouco se conhece à respeito da ocorrência de adaptações embrionárias e fetais para dissipar ou reter calor quando submetidos à condições adversas de incubação. 3. OBJETIVOS Objetivou-se com o presente estudo testar a hipótese de que programação térmica pré-natal, contínua, durante a fase fetal resulta em alterações morfofisiológicas e comportamentais de longa duração nos pintos, tornando-os mais termotolerantes à alta temperatura ambiente na criação. 4. REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS Arjona AA, Denbow DM, Weaver Jr. WO. 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However, no study assessed the influence of incubation temperature during fetal period on morphometric and vascular development of the skin, feather characteristics, and its relation with hormones and preferred temperature in later life. Broiler breeder eggs were exposed to low (36oC), control (37.5oC), or high (39oC) temperatures, from day 13 of incubation to hatch. Heat-exposed hatchlings had higher temperature in the head, neck, and back surface, and thinner and more vascularized skin than cold exposed and control hatchlings. No differences were found among treatments for body weight, total feather weight, number and length of barbs, barbules length, and plasma T4 concentration. Cold-exposed hatchlings showed lower plasma T3 and GH, as well as, low T3/T4 ratio and lower vascularity in the neck, back, and thigh skin compared to control hatchlings. On the other hand, heat-exposed hatchlings had lower skin thickness and higher vascularity, and preferred a higher ambient temperature than hatchlings of both other incubation conditions. We conclude that changes in the skin thickness and vascularity reveal, additionally to changes in thyroid and growth hormone, as embryonic strategies to cope with high and low incubation temperatures. Through these mechanisms heat exposure during incubation is an environmental factor that exert early-life influences on ambient temperature preference of broiler hatchlings. 20 Key words: chickens, embryonic development, incubation temperature, skin characteristics, thermal preference 1. INTRODUCTION In precocial birds, such as broilers, the quality and survival of the neonate depend on maternal investment on egg characteristics and incubation temperature (Lourens et al., 2005; Nangsuay et al., 2011, 2013), as well as on the care during the early post-hatching period. Under natural conditions, neonates require the maternal presence to maintain body temperature during the transition from ectothermy to homeothermy. Thermal discomfort may influence the health and well-being of the animal, as well as their growth and survival. The tegument plays a key role in homeostasis, as changes in dermal blood flow and surface temperature are involved in adjusting the body temperature. In addition, feathering aids in development of homeothermy by providing a natural insulation layer. Natural feathering alterations occur as birds exchange down feathers by adult contour feathers with changing metabolism (Furlan and Macari, 2002). Feathering pattern modifications may also occur in response to excessive cold or heat to prevent or enhance heat dissipation, respectively (Wylie et al., 2001). In commercial broiler production, maternal egg incubation is replaced by artificial incubation, during which temperatures are remained constant to ensure high hatchability (Lourens et al., 2005). However, several studies have shown that 1-2°C intermittent increase in the usual incubation temperature (37.5-37.8°C) can alter offspring phenotype by improving thermal tolerance trough adulthood (Moraes et al. 2003; Yalçin and Siegel, 2003; Collin et al, 2005; Yalçin et al, 2005; Collin et al, 2007, Piestun et al, 2008, 2009). Additionally, utilizing constant temperature alteration, Dahlke et al. (2008) found that a 1°C increase in incubation temperature after day 7 increased feather follicle density on neonate backs. Scott et al. (2014) showed that an incubation temperature 1°C below usual (37.5oC) during the first three days, and 1°C above usual during the last three days of incubation also increased feather follicle density on the back and thighs of 22-day old chickens. 21 Skin and feather alterations parallel with or be preceded by hormonal fluctuations. In mammals, skin characteristics are influenced by thyroid and growth hormones (Zouboulis, 2004). In birds, it is known that T3 and T4 hormones influence cell growth in feather follicles (Spearman, 1971). It has been reported that changes in incubation temperatures influence plasma thyroid hormone and growth hormone concentrations in neonate chickens (Willemsen et al., 2010), so it can be suggested that incubation temperature indirect affects feather follicle development via changes in thyroid hormone and growth hormone concentrations. Morphophysiological adjustments related to homeothermy may finally translate into behavioral changes, such as the search for sites with appropriate temperatures. Indeed, turkey hatchlings from eggs incubated at 38.5°C from d 7 of incubation to hatch, preferred higher temperatures than hatchlings from eggs incubated at 37.5oC (Nichelman and Tzschentke, 1999). Additionally, layer chicken hatchlings obtained from eggs incubated at 40°C, 4 h/d from day 14 to 18 of incubation preferred 1°C lower ambient temperatures until 7 days after hatching than hatchlings incubated at a constant eggshell temperature of 37.8oC (Walstra et al., 2010). Despite this vast number of studies to effects of incubation temperature, no attempts have been made: (i) To assess potential effects of incubation temperature on neonate skin thickness and vascularity as well as feather morphological characteristics; (ii) To associate changes in skin and feather characteristics with underlying hormonal fluctuations; (iii) To associate physiological changes with different temperature preferences after hatching. We hypothesize that continuous exposure to cold or heat during the last days of incubation can induce a cascade of morphophysiological changes, which in turn, affects hatchling thermal preference. To test this hypothesis, we investigated whether a continuously higher or lower temperature, starting at d 13 of incubation affects skin and feather characteristics, body surface and rectal temperatures, plasma thyroid hormone and growth hormone concentrations, and preferred ambient temperature after hatching. 2. MATERIALS AND METHODS Incubation 22 All experimental procedures used in this study were approved by the local Ethics Committee for use of animals in research (Fcav/Unesp, Jaboticabal, Brazil, protocol nº 021086/11). A total of 780 Cobb 500 hatching eggs from a broiler breeder flock (aged 59 weeks) were obtained from a commercial hatchery (Globoaves, Itirapina, São Paulo, Brazil), weighed, and distributed homogeneously over six incubators (Premium Ecológica). Incubation temperature for all incubators was set at 37.5°C until d 12 of incubation. From d 13 until hatching, incubator temperature was lowered to 36ºC, increased to 39ºC or maintained at 37.5ºC. Per incubation temperature profile two repetitions (two incubators) were used. Relative humidity in all incubators was maintained at 60% throughout incubation. Egg rotation (45° of rotation/ two hours) was maintained until d 18 of incubation. At day 18 of incubation, all eggs were moved to hatching baskets, which were placed in the same incubators. Thermal programming from day 13 of development onward was determined based in the knowledge that functional maturation of the hypothalamo-pituitary-tyroid axis is established around 13- 14 days of incubation (Jenkins and Porter, 2004). Eggshell temperature, incubation duration and hatchability Within each incubator, at five eggs, thermistors (Type T; Alutal, place, country) was attached in the eggshell covered with styrofoam and pasted with regular cello tape (3M) to register eggshell temperature (EST). Additionally, air temperature (AT) was registered in the central region of the incubator EST and AT were measured every 30 min from onset of incubation until d 19 of incubation and stored in data loggers connected to a computer for further analysis. Incubator thermostat temperature was measured daily, at 8 AM and 5 PM for the same period as EST and AT. From day 19 of incubation (456 hours of incubation), the incubators were checked every three h to determine individual incubation time (h) per chick. Incubation time corresponded to the number of hours between the start of the incubation and hatching. After day 22 (528 hours of incubation), unhatched eggs were analyzed on fertility or moment of mortality. Clear eggs and eggs containing dead embryos were opened to investigate whether eggs were fertile or the moment of embryonic mortality. 23 Hatchability was calculated as the number of hatched chicks relative to the number of fertile eggs. Body surface and rectal temperatures After drying (3 h after hatch), all the hatchlings were sexed by examining the feather, according to the manual of chickens management (Cobb, 2008). Male hatchlings were weighed and 24 chicks per treatment (12 chicks/incubator) with an average BW (48.00±1.00g) were selected. Infrared thermal images of these 24 chicks per treatment were collected for determination of surface temperature of the head (cranial), neck, back (thoracic-dorsal), breast (chest-ventral) and thigh, using an infrared thermography camera with a precision of ± 0.7°C and spectrum range of 7.5 – 13 μm (FLIR E40, Stockholm, Sweden). To obtainment and analyze of thermography images, it was adopted methodology proposed by Nääs et al. (2010). For a better visualization of the images and to avoid visual interference from the surrounding area, a cardboard was placed behind each chick. The thermal camera was placed approximately 1 m from the bird and the image was registered using an angle of 90° from the chick surface. These procedures were utilized in an attempt to have a complete image filling within the entire angle of sight and to minimize errors due to angle distortion, respectively. As proposed by Cangar et al. (2008), it was used 0.95 as the emissivity coefficient (ε). The surface temperature of each of the five regions corresponded to the average temperature measured at several randomly chosen points in the head (13 points), neck (10 points), back (10 points), breast (12 points) and thigh (8 points), according adapted methodology of Nääs et al. (2010). Each thermal image was analyzed using software provided by the camera manufacturing company (FLIR Tools, Stockholm, Sweden). Rectal temperature was measured of the same chickens, using a digital thermometer (MedeQCO, Geschwenda, Alemanha) with an accuracy of ± 0.1 ° C. Residual yolk and yolk free body weight and skin and feather analysis Immediately, after blood collect, residual yolk was removed and hatchling yolk free body mass (YFBM) was obtained. Skin samples were removed using scissors and forceps from the neck (10x15 mm), back, and breast (between the insertion point of 24 insertion of the wings) (20 x 25mm), and external region of the thigh (10x15 mm). All skin samples were immediately fixed in Bouin for 24 h at room temperature, washed in distillated water, and processed according routine method for light microscopy. Briefly, skin samples were dehydrated in a series of increasing ethanol concentrations (70%, 80%, 90%, 95% and 100%), diaphanized in ethanol-xylene solution (1:1) and xylene (100%, 3x), and embedded in a mixture of xylene-paraffin (1:1) followed by paraffin, approximately 45 min in each solution. Semi-serial 6-µm-thick cross-sections were prepared and stained with Masson`s Trichrome for morphological analysis (5 cross- sections/slice). Measurements of epidermis, dermis, and total skin thickness, and blood vessel perimeter and number of blood vessels per area (area: 50.700µm2) in the dermis were realized in images obtained and examined using an image capture and analysis system (Leica, QWin, Wetzlar, Germany). Thirty measurements of each variable were considered per body region per hatchling in each slice. Feather weight was determined after manually removal of all the down feathers of the chickens from the whole body Feather weight was calculated as the difference between body weight with and without feathers. Feather weight was expressed in gram and in percentage related YFBM. Additionally, feather samples were excised from back, breast, and dorsal region of the neck (between the point insertion of the wings) and utilized for obtaining barbule length, and barb number, length, and width, using an image capture and analysis system (Leica- QWin, Wetzlar, Germany). A total of 15 feathers per body region per hatchling, and 10 barbs and 10 barbules per feather were measured. Plasma hormone After obtaining body surface and rectal temperature, the 24 chicks/treatment were killed by cervical dislocation to obtain blood samples, yolk free body weight and skin and feathering characteristics. Blood samples were collected by branchial venipuncture (approximately 1.5 ml of blood) and stored in eppendorf tubes containing EDTA. Blood was centrifuged at 2,000 rpm for 10 min at 4ºC to obtain plasma. Plasma was stored at –70°C until analyses. Plasma samples were analyzed for growth hormone (GH, ng/dl), 3,5,30-tri-iodo-l-thyronine (T3, ng/ml) and 3,5,30,50-tetraiodo-l-thyronine (T4, ng/dl). The total concentrations of T3, T4, and GH were measured by radioimmunoassays (RIA), 25 with kits “Coat-a-count” (T3 AccuBind ELISA KIT, Monobind cod 125-300B; T4 AccuBind ELISA KIT, Monobind cod 225-300B; and chicken growth hormone ELISA kit, MyBioSource, cod MBS266317), using a gamma radiation counter C12 DPC. Thermal preference test In one- and two-day old male chicks a thermal preference test was executed, based on the methodology of Myhre et al. (1975) and Walstra et al. (2010). Two test chambers with similar dimensions (length x width x height: 160 x 60 x 50 cm), thermal gradient system, temperature registration, and bird location registration were used. Each test chamber existed of a thin wall of aluminum, a thicker wall of medium-density fiberboard (MDF), a roof of transparent acrylic, and a grating floor of aluminum over an aluminum tray. Two electrical resistances (1,000 W each) were fixed in the floor, arising a thermal gradient from 19ºC to 40ºC along the chamber length. Ambient temperature and bird position in the test chambers were registered by twelve thermal sensors and twelve infra-red sensors, respectively, along the chambers length. Data of temperature and bird position were obtained and stored each minute during the whole measuring period. Both test chambers were used simultaneously. During each test, two chicks were put together in each test chamber. A preliminary study had shown that using one chick per test results in immobility of the chicks and absence of exploration of the thermal gradient within the chambers. When two chicks were used at the same time, such lack of behavior did not occur. During the first 30 min of the test, chicks were positioned in the middle of the chambers and had the opportunity to explore them. After completion of this first period, the chicks were repositioned in the central region of the chamber and a new period of 60 minutes followed, during which the temperature and chick position within the chamber were registered. After the tests, preferred ambient temperature was established for each chick based on the ambient temperature in which the bird remained for a longer time. In case the chick remained a similar time at two or more temperatures, the average ambient temperature was calculated. The rectal temperature of the chicks was measured immediately before the thermal preference test. 26 Statistical Analyses All variable determined were subjected to statistical analysis, using SAS 9.2 software package (SAS Institute, 2009). Model assumptions were proven for both means and residuals. Hatchability was tested with a logistic procedure with Treatment as factor. Temperatures (ambient, EST, skin surface, rectal) and skin, feather, and hormonal characteristics were subjected to a GLM procedure using Treatment (cold: 36ºC; control: 37.5ºC; and heat: 39ºC) as fixed factor. Means were compared after correction with Tukey for multiple comparisons. Data are expressed as means ± SE and means are considered different at P<0.05. For all variables the individual egg or chick was considered as the experimental unit. Only male chickens were used, whereas female chickens were removed from the experiment. 3. RESULTS Induced changes in EST during fetal development Figure 1A-C shows variations in thermostate temperature (TT), AT, and EST. In all incubation treatments, TT and AT were kept at 37.5°C until d 12 of incubation. From d 13 to 19 of incubation, treatments were changed into cold, control, and heat incubation. During this period, average EST of eggs incubated under control and cold conditions was similar and significantly lower (P<0.05) than the EST of eggs exposed to heat (Figure 2A). In the cold treatment, there was an average difference of 1.30°C between EST and AT, whereas this difference was reduced to zero during heat incubation (P<0.05). The difference between EST and AT of the control group was intermediate both other groups (give difference) and not significant from them. Incubation duration, hatchability and hatchling body weight No significant effect of incubation treatments could be observed on hatchling body weight (low = 48.50g, control = 48.94g, high = 48.98g, P=0.81, CV=6.58%). However, duration was significantly longer for the cold temperature treatment compared to the control and heat temperature treatments, which were similar (cold = 520h, control = 509h heat=503 h, P<0.0001, CV= 2.94%). Hatchability in the cold and control 27 treatments was similar, but lower than in the heat treatment (cold = 67.6%, control = 68.1%, heat = 75.7%, P<0.001). Body surface and rectal temperatures Head (P=0.002) and back surface (P=0.03) temperatures increased with incubation temperature (Table 1), whereas neck surface temperatures were significantly higher in hatchlings obtained from the heat incubation treatment compared to cold and control treatments, which did not differ from each other. Rectal temperature and thigh and breast skin temperature were not affected by incubation treatment (P>0.05). Feathering weight and characteristics Incubation treatments had no effect on the absolute and relative feathering weight, as well as on barb number, length, and width, and barbule length (Table 2). Skin thickness and vascularity Heat incubation treatment resulted in lower skin and dermis thicknesses in all analyzed body regions, compared to cold and control incubation treatments, which did not differ from each other (Table 3). Incubation treatments had no significant effect on epidermis thickness. Blood vessel number and perimeter in the dermis were evaluated as a measure of skin vascularity in the neck, back, breast, and thigh (Table 3). Number of blood vessels in the neck area of hatchlings obtained from the cold incubation treatment was lower (p=0.04) compared to control and heat treatments, which did not differ from each other. In all other regions, number of blood vessels did not significantly differ among incubation treatments. Incubation treatment had a significant influence on blood vessel perimeters (P≤0.05) in all analyzed body regions, but effects differed per region (Table 3). Neck and back blood vessel perimeters in the dermis were lower in the cold incubated hatchlings compared to control and heat incubated hatchlings. In the breast dermis, blood vessel perimeters were lower for the cold and control incubated hatchlings compared to the heat incubated hatchlings (P=0.03), whereas for the tight dermis the perimeter of blood vessels increased with incubation temperature. 28 Plasma hormones PlasmaT3, T3 to T4 ratio and GH levels were significantly lower (P< 0.05) in hatchlings obtained from the cold incubation treatment compared to heat and control treatments, which did not differ from each other (Figure 3). Plasma T4 levels did not differ among treatments. Preferred ambient temperature Hatchlings obtained from heat treated eggs preferred a higher ambient temperature (P<0.05) compared with hatchlings from the two other incubation treatments, which did not differ from each other (Figure 4). 29 Figure 1. Thermostate, incubator air, and eggshell temperatures in cold (A), control (B), and heat (C) incubation treatments. 30 Figure 2. A. Average eggshell temperatures from d 13 to 19 of incubation in the cold (36°C), control (37.5°C), and heat (39°C) treatment. B. Average differences between eggshell (EST) and incubator temperatures (IT) from d 13 to 19 of incubation in the cold (36°C), control (37.5°C), and heat (39°C) treatment. *: indicate difference among the means (P< 0.05), Data are expressed as mean ± SD, n =10. 31 Table 1. Body surface and rectal temperatures of hatchlings, obtained from eggs exposed to cold (36°C), control (37.5°C), or heat (39°C) temperature from d 13 to 19 of incubation (means). Variables Incubation Thermal Condition Cold Control Heat P value CV(%) N=24 Rectum 38.0 37.9 38.2 0.63 9.22 Head 32.1 c 33.7 b 34.3 a 0.002 3.80 Neck