Luzia, Débora Maria Moreno [UNESP]Bertanha, Bruna JorgeJorge, Neuza [UNESP]2015-04-272015-04-272010Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 69, n. 2, p. 175-180, 2010.0073-9855http://hdl.handle.net/11449/122267The purpose of the present investigation was to characterize the pitanga seeds on centesimal composition, and also to evaluate its antioxidant potential and fatty acid profile. For obtaining the extract, the dehydrated and ground seeds were treated with ethyl alcohol for 30 minutes, at a proportion of 1:3 of seeds:ethyl alcohol, under continuous agitation at room temperature. Afterwards, the mixture was filtered and the supernatant was placed into a rotoevaporator at 40ºC for determining the extract’s dry matter yield, by direct weighing. According to the results, the seeds of cherry showed high amounts of carbohydrates, and offer relevant content and antioxidant activity of phenolic compounds. In the seed oil, cherry high lighted a higher percentage of unsatured fatty acids, oleic being the main component.As sementes de pitanga foram analisadas quanto à composição centesimal, bem como o potencial antioxidante e o perfil dos ácidos graxos. Para a obtenção do extrato, as sementes desidratadas e trituradas foram extraídas com álcool etílico por 30 minutos, na proporção de 1:3 de sementes:álcool etílico, sob agitação contínua à temperatura ambiente. Em seguida, a mistura foi filtrada e o sobrenadante submetido ao rotoevaporador a 40ºC com vistas a determinar, por pesagem direta, o rendimento em matéria seca do extrato. De acordo com os resultados obtidos, as sementes de pitanga demonstraram elevado teor de carboidratos totais, além de apresentarem relevante atividade antioxidante e teor de compostos fenólicos totais. No óleo das sementes de pitanga destacou-se maior porcentagem de ácidos graxos insaturados, sendo o oleico o principal componente.175-180porEugenia uniflora L.compostos fenólicosDPPHcromatografia gasosaEugenia uniflora L.total phenolic compoundsDPPHgas chromatographySementes de pitanga (Eugenia uniflora L.): potencial antioxidante e perfil de ácidos graxosPitanga (Eugenia uniflora L.) seeds: antioxidant potential and fatty acids profileArtigoAcesso abertoISSN0073-9855-2010-69-02-175-180.pdf660594862023010481362588352324594668535194933989