Pereira, Aline Graziele [UNESP]Leite, Celso Vieira Souza [UNESP]Dias, Luiza Cristina Godim Domingues [UNESP]Cintra, Renata Maria Galvão de Campos [UNESP]2016-07-072016-07-072012Nutrição em Pauta, v. 20, n. 112, p. 57-64, 2012.2236-1022http://hdl.handle.net/11449/141379Obesity is a chronic disease with socio-economic and cultural influence, and is classified as a public health problem, besides being considered a risk factor for many diseases. Surgical treatment of morbid obesity is indicated when nonsurgical treatment is ineffective and the high risk of life that this picture implies the patient. In order to obtain success in the surgical procedure is important to have a nutritional follow-up after the surgery and the patient’s awareness and self-care. The objective of this study was the development and application of culinary workshop with a group pf patients with morbid obesity of Botucatu/SP, candidates for bariatric surgery, and their caregives. The workshops were conducted in two phases and involved the participation of 15 patients and their caregivers. At the end of meetings was given a questionnaire in order to assess the understanding of the issues addressed. By evaluating the answers given it was concluded that the cooking classes acted in a positive and complementary to the previous knowledge that the patient had worked on the subject.A obesidade crônica é um problema de saúde publica com influência socioeconômica e cultural. O tratamento cirúrgico da obesidade mórbida é indicado quando o tratamento não cirúrgico é ineficaz e pelo elevado risco de vida que esse quadro implica ao paciente. Para que se obtenha sucesso no procedimento cirúrgico, é importante que haja um acompanhamento nutricional no pós-cirúrgico, bem como a conscientização do paciente quanto ao autocuidado. O objetivo do presente trabalho foram a elaboração e aplicação de oficina culinária com um grupo de pacientes portadores de obesidade mórbida do município de Botucatu/SP, candidatos à realização da cirurgia bariátrica, e com seus respectivos cuidadores. As oficinas foram realizadas em dois momentos e contaram com a participação de 15 pacientes e seus respectivos cuidadores. Ao término dos encontros, foi entregue um questionário com o propósito de avaliar o entendimento dos temas abordados. Por meio da avaliação das respostas apresentadas, foi possível concluir que as oficinas culinárias atuaram de forma positiva e complementar aos conhecimentos anteriores que os pacientes possuíam sobre o assunto trabalhado.57-64porBariatric surgeryFood and nutrition educationMorbid obesityCirurgia bariátricaEducação alimentar e nutricionalObesidade mórbidaOficinas culinárias: ferramenta para a educação alimentar e nutricional de pacientes candidatos à cirurgia bariátricaCulinary workshops: a tool for food and nutritition education of patients candidates bariatric surgeryArtigoAcesso restrito0881287710938442685385669373257731918944521357770000-0002-0912-3512