Salvagnini, Luiz E.Migliato, Ketylin F. [UNESP]Isaac, Vera Lucia Borges [UNESP]Correa, Marcos Antonio [UNESP]Salgado, Hérida Regina Nunes [UNESP]Pietro, Rosemeire C.L.R. [UNESP]2014-05-202014-05-202006-03-01Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 37, n. 1, p. 75-77, 2006.1517-8382http://hdl.handle.net/11449/26630A eficácia antimicrobiana de conservantes empregados em formulações cosméticas foi avaliada usando Phenova® e Imidazolinidil uréia que inibiram o crescimento de Bacillus subtilis no extrato de Achillea millefolium L. e Nipagin®/ Nipasol® 0,2% em propilenoglicol não apresentaram efeito microbicida.The antimicrobial efficacy of three preservatives used in cosmetic formulations was evaluated. Phenova® and imidazolidinyl urea inhibited the growth of Bacillus subtilis when added to leaf extract of Achillea millefolium L., whereas 0.2% Nipagin®/ Nipasol® in propylene glycol did not.75-77engAchillea millefolium L.conservantesatividade antibacterianaBacillus subtilisAchillea millefolium L.preservativesantibacterial activityBacillus subtilisEvaluation of efficacy of preservatives associated with Achillea millefolium L. extract against Bacillus subtilisAvaliação da eficácia de conservantes associados a extrato de Achillea millefolium L. contra Bacillus subtilisArtigo10.1590/S1517-83822006000100014S1517-83822006000100014Acesso abertoS1517-83822006000100014.pdf48424625132856063316011688829943