Silva, Josué B. da [UNESP]Vieira, Roberval Daiton [UNESP]Cecílio Filho, Arthur B. [UNESP]2014-05-202014-05-202005-12-01Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 23, n. 4, p. 990-992, 2005.0102-0536http://hdl.handle.net/11449/3316A presença de inibidores de germinação no fruto da beterraba pode comprometer o estande da cultura. O presente trabalho objetivou avaliar a interferência do período de imersão em água corrente no desempenho fisiológico das sementes de beterraba. Para tanto, sementes da cultivar Top Tall Early Wonder foram submetidas à ação de água corrente durante 0 (testemunha), 1; 1,5; 2; 3; 4; 5 e 6 horas, secadas e avaliadas pelo teste de germinação. A lavagem por duas horas foi suficiente para aumentar a germinação das sementes.The presence of germination inhibitors in the fruit of beetroot can reduce the stand of crop. The present work aimed to evaluate the interference of immersion period in running water in the physiological performance of the beetroot seeds. Seeds from cultivar Top Tall Early Wonder were submitted to the action of running water during 0 (control), 1; 1,5; 2; 3; 4; 5 and 6 hours, dried and physiologically evaluated using germination test. Washing the seeds during two hours was enough to increase the germination.990-992porBeta vulgaris L.inhibitorsGerminationBeta vulgaris L.InibidoresGerminaçãoSuperação de dormência em sementes de beterraba por meio de imersão em água correnteOvercoming beetroot seeds dormancy through immersion in running waterArtigo10.1590/S0102-05362005000400026S0102-05362005000400026Acesso abertoS0102-05362005000400026.pdf8913035708076881