Pizzolitto, NádiaPizzolitto, Elisabeth Loshchagin [UNESP]Simões, M. J S [UNESP]2014-05-272014-05-272007-12-01Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada, v. 28, n. 3, p. 301-310, 2007.1808-45322179-443Xhttp://hdl.handle.net/11449/70130Foodborne and waterborne diseases are spread by the consumption of food or water contaminated with bacteria and/or their toxins, viruses, parasites or chemicals. The aim of the research reported here was to establish the spectrum of etiologic agents of foodborne outbreaks at 15 tourist resorts in three geographic regions of the State of Sao Paulo (Brazil). The study was based on the cases reported to the Epidemic Surveillance Center (CVE) of the Public Health Authority of the State of São Paulo (SES), from 2002 to 2005. The tourist centers were chosen at random in three regions of the state (Capital, Interior and Coast) and offered the following attractions: events, agribusiness, cultural history, shopping, town center, gastronomy, health and leisure, sun and sea. Among the bacteria, the results showed that Salmonella spp. were most frequently associated with outbreaks, followed by Shigella spp., enterotoxigenic Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus and Campylobacter spp. Viruses (Rotavirus and Hepatitis A) played a part in many of the cases, while the frequency of parasites and worm infestations was low in the foodborne disease outbreaks at these resorts. The mixed foods (rice, beans, liver, potatoes, barbecue, juice), fish and poultry were the three commonest vehicles implicated in the outbreaks.As doenças transmitidas por alimentos são causadas pelo consumo de alimento ou água contaminados por bactéria e/ou suas toxinas, vírus, parasitas ou substâncias químicas. O objetivo do presente estudo foi conhecer o espectro dos agentes associados a doenças transmitidas por alimentos em quinze núcleos receptores turísticos de três regiões geográficas do Estado de São Paulo. O estudo baseou-se em dados do Centro de Vigilância Epidemiológica (CVE), Secretaria Estadual de Saúde (SES) do Estado de São Paulo, no período 2002 até 2005. Foram selecionados aleatoriamente núcleos receptores turísticos divididos em três regiões geográficas: Capital, Interior e Litoral, envolvendo o turismo histórico-cultural, agro-negócios; eventos; compras; urbano; gastronômico; saúde e lazer; sol e mar. Em relação às bactérias os resultados obtidos mostraram que Salmonella spp. foi o organismo mais associado aos surtos de doenças transmitidas por alimentos, seguidos por Shigella spp., E. coli enteropatogênica, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus e Campylobacter spp. Os vírus (Rotavirus e da Hepatite A) tiveram participação elevada ao passo que os parasitas e helmintos apresentaram baixa freqüência, nas doenças que ocorreram em núcleos receptores turísticos. Os alimentos mistos (arroz, feijão, fígado, batata, beterraba, churrasco, escarola e suco), peixe e carnes de aves foram os três alimentos mais relacionados com o surtos de doenças transmitidas por alimentos. Palavras-chave: toxinfecção alimentar; doença veiculada por alimentos; doença veiculada por água.301-310porFood poisoningFoodborne diseaseWaterborne diseaseBacillus cereusbacterium contaminationbeanBrazilCampylobacterClostridium perfringensenterotoxigenic Escherichia coliepidemicfishfood contaminationfoodborne diseasefruit juicehepatitis Ainfectioninfection risklivernonhumanparasitepotatopoultryricerisk factorRotavirusSalmonellaShigellaStaphylococcus aureustourismwater contaminationworm infectionEspectro de agentes etiológicos associados a surtos de doenças transmitidas por alimentos em núcleos receptores turísticos de três regiões geográficas do Estado de São PauloSpectrum of etiologic agents associated with outbreaks of foodborne diseases at centers of tourism in three geographic regions of São Paulo StateArtigoAcesso aberto2-s2.0-500491017882-s2.0-50049101788.pdf