Berretin-felix, GiédreSilva, Tatiane Aparecida DaMachado, Wellington Monteiro2018-11-122018-11-122017-02-01Revista CEFAC. ABRAMO Associação Brasileira de Motricidade Orofacial, v. 19, n. 1, p. 75-81, 2017.1516-1846http://hdl.handle.net/11449/158248ABSTRACTPurpose:the aim of this study was to evaluate the nutritional status of elderly individuals submitted to surgical-prosthetic oral rehabilitation procedures.Methods:fifteen patients completely edentulous aged 60 years or more were assessed (10 women and 5 men). All individuals wore removable dentures in both arches and had their mandibular dentures replaced by implant-supported prostheses, were submitted to nutritional evaluation comprising anthropometric aspects, biochemical blood analysis and dietary evaluation before surgery and at three and six months after surgery.Results:statistical analysis of the anthropometric evaluation did not reveal significant difference between the study periods, for all parameters investigated. The biochemical evaluation revealed a significant increase in albumin three months after dental treatment, returning to lower levels after six months. The dietary evaluation evidenced that the caloric intake, macronutrients proteins and carbohydrates was not altered after dental treatment. Conversely, the ingestion o lipids were lower six months after dental treatment compared to the previous results.Conclusion:therefore, the placement of implant-supported complete dentures in the elderly individuals investigated in this study did not modify the nutritional condition in the short term, suggests that the subjects maintained the previous dietary characteristics.RESUMOObjetivo:avaliar o estado nutricional de indivíduos idosos submetidos a procedimentos de reabilitação oral cirúrgico-protético.Métodos:foram avaliados 15 pacientes completamente edêntulos com idade igual ou superior a 60 anos (10 mulheres e 5 homens). Todos os indivíduos usaram prótese removível em ambos os arcos e tiveram suas próteses mandibulares substituídas por próteses com implante, foram submetidas à avaliação nutricional, compreendendo aspectos antropométricos, análise bioquímica do sangue e avaliação dietética antes da cirurgia e três e seis meses após a cirurgia.Resultados:a análise estatística da avaliação antropométrica não revelou diferença significativa entre os períodos de estudo, para todos os parâmetros investigados. A avaliação bioquímica revelou um aumento significativo da albumina três meses após o tratamento odontológico, voltando a níveis inferiores após seis meses. A avaliação dietética evidenciou que a ingestão calórica, macronutrientes proteínas e carboidratos não foram alterados após o tratamento odontológico. Por outro lado, a ingestão de lipídios foi menor seis meses após o tratamento odontológico em comparação com os resultados anteriores.Conclusão:portanto, a colocação de próteses dentárias completas implantadas nos idosos investigados neste estudo não modificou a condição nutricional no curto prazo, sugere que os sujeitos mantiveram as características alimentares anteriores.75-81porNutritional StatusAgingDenture, CompleteDental Prosthesis, Implant-SupportedEstado NutricionalEnvelhecimentoPrótese TotalPrótese Dentária Fixada por ImplanteA influência de dentaduras implanto-suportadas sobre o estado nutricional de indivíduos idososThe influence of implant-supported dentures on the nutritional status of elderly individualsArtigo10.1590/1982-021620171911017S1516-18462017000100075Acesso abertoS1516-18462017000100075.pdf