Effect of finishing and polishing on color stability of a nanofilled resin immersed in different media

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Data

2014-09-01

Autores

Oliveira, Ana Luísa Botta Martins De
Lorenzetti, Camila Cruz
Garcia, Patrícia Petromilli Nordi Sasso
Giro, Elisa Maria Aparecida

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Editor

Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Resumo

OBJECTIVE:The purpose of this study was to evaluate the effect of finishing and polishing on color stability of a nanofilled composite resin (Filtek Z350 XT) according to different immersion media.MATERIAL AND METHOD:Composite disks (10 mm diameter, 2 mm thickness) were prepared for each group (n = 6) using a stainless steel mold. The groups were divided according to the presence or absence of finishing and polishing procedure and immersion media (artificial saliva, artificial juice- KAPO(r) Coca-Cola(r) flavors: pineapple, orange, strawberry and grape). The finishing and polishing procedures were performed using Super -Snap(r) disks. The specimens were stored in artificial saliva for 24 hours (baseline) and were analyzed using a color spectrophotometer by CIELab system. Then, they were immersed in different media for 5 minutes, 3 times a day, every 4 hours during 60 days. They were stored in artificial saliva at 37 ± 1°C during the immersion intervals. After this time, new measure of color was performed. The data were analyzed using Kruskall-Wallis test and Mann- Whitney test. The significance level was 5%.RESULT:The results showed that the finishing/polishing not significantly influence the color stability of resin composite (p > 0.05). There was no statistically significant difference in the color stability of the studied resin after immersion in different media (p > 0.05).CONCLUSION:The finishing and polishing procedures and the immersion media did not have influence on color stability of nanofilled resin Filtek Z350 XT.
OBJETIVO:O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito do acabamento e polimento na estabilidade de cor da resina nanoparticulada Filtek Z350 XT em função de diferentes meios de imersão.MATERIAL E MÉTODO:Espécimes circulares (10 mm de diâmetro e 2 mm de espessura) foram preparados para cada grupo (n=6) utilizando uma matriz de aço inoxidável. Os grupos experimentais foram divididos de acordo com a presença ou ausência de acabamento e polimento e diferentes meios de imersão (saliva artificial, Suco artificial pronto KAPO(r) da Coca Cola(r) sabores: abacaxi, laranja, morango e uva). Os procedimentos de acabamento e polimento foram realizados com discos de lixa Super-Snap(r). Os espécimes permaneceram em saliva artificial por 24 horas (baseline) e foram submetidos à análise da cor usando um espectrofotômetro pelo sistema CIELab. Em seguida, foram imersos nos diferentes meios por 5 minutos, 3 vezes ao dia, com intervalos de 4 horas, durante 60 dias. Os espécimes foram mantidos em saliva artificial a 37±1°C nos intervalos entre as imersões. Após este período foi realizada nova leitura de cor. Os dados foram analisados com os testes de Kruskall-Wallis e Mann-Whitney. O nível de significância foi de 5%.RESULTADO:Os resultados mostraram que o acabamento/polimento não influenciou significativamente a estabilidade de cor da resina composta (p>0,05). Não houve diferença estatisticamente significativa na estabilidade de cor da resina estudada após a imersão nos diferentes meios (p>0,05).CONCLUSÃO:O acabamento e polimento e os meios de imersão não apresentaram influência na estabilidade de cor da resina nanoparticulada Filtek Z350 XT.

Descrição

Palavras-chave

Composite resins, color, dental polishing, Resinas compostas, cor, polimento dental

Como citar

Revista de Odontologia da UNESP. Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, v. 43, n. 5, p. 338-342, 2014.

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