Concepções dos Membros do Comitê da Bacia Hidrográfica sobre a qualidade da água e a atividade de piscicultura no rio São José dos Dourados

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Data

2022-02-21

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Universidade Estadual Paulista (Unesp)

Resumo

The State Water Resources Plan indicates the division of the state of São Paulo into 22 Water Resources Management Units – UGRHIs. UGRHI 18 comprises the São José dos Dourados River Basin (BH-SJD). To plan and carry out the management of each UGRHI, Committees are created, consisting of a group of people with different views and actions that discuss the use of water. BH-SJD is characterized by its various uses, such as beaches, navigation, energy production, consumption and fish farming for tilapia production. Fish farming is an important activity in the production of animal protein, which provides economic and social benefits, but can also cause environmental impacts. This research aimed to carry out a survey on the conceptions of the members belonging to the different Technical Chambers of the São José dos Dourados River Basin Committee (CBH-SJD) on the benefits and negative impacts that the fish farming activity presents to this Hydrographic Basin. Data collection took place through the application of an online questionnaire containing 9 questions, 4 open and 5 closed. In the analysis of closed questions, descriptive statistics were used (percentage) and open questions were analyzed according to the Discursive Textual Analysis of Moraes and Galiazzi (2006). With the application of the questionnaire, we obtained 39 responses from the members of the Technical Chambers of the CBH-SJD. It was observed that the members consider fish farming an important socioeconomic activity for the region. They also consider that this activity has its social and economic benefits, but also negative impacts, such as eutrophication caused by the increase in nutrients in the water that can be caused by sources of point and diffuse pollution, and the conservation of the basin's soil also causes interference with water quality. Therefore, it is essential to train the fish farmer on management and for strategies that involve feeding, but also for the rural producer, since proper soil management is important for the conservation of water quality.
O Plano Estadual de Recursos Hídricos indica a divisão do estado de São Paulo em 22 Unidades de Gerenciamento de Recursos Hídricos – UGRHIs. A UGRHI 18 compreende a Bacia Hidrográfica do Rio São José dos Dourados (BH-SJD). Para planejar e realizar a gestão de cada UGRHI são criados Comitês, sendo compostos por um grupo de pessoas com diferentes visões e atuações que discutem o uso d’água. A BH-SJD é caracterizada pelos seus diversos usos, como praias, navegação, produção de energia, consumo e a piscicultura para produção de tilápia. A piscicultura é uma importante atividade na produção de proteína animal, que proporciona benefícios econômicos e sociais, mas também pode causar impactos ambientais. Esta pesquisa teve como objetivo realizar levantamento sobre as concepções dos membros pertencentes às diferentes Câmaras Técnicas do Comitê da Bacia do rio São José dos Dourados (CBH-SJD) sobre os benefícios e impactos negativos que a atividade de piscicultura apresenta para esta Bacia Hidrográfica. A coleta de dados ocorreu por meio da aplicação de questionário online contendo 9 questões, sendo 4 abertas e 5 fechadas. Na análise das questões fechadas utilizou-se a estatística descritiva (porcentagem) e as questões abertas foram analisadas de acordo com a Análise Textual Discursiva de Moraes e Galiazzi (2006). Com a aplicação do questionário obtivemos 39 respostas dos membros das Câmaras Técnicas do CBH-SJD. Observou-se que os membros consideram a piscicultura uma atividade socioeconômica importante para a região. Consideram também que essa atividade apresenta seus benefícios sociais e econômicos, mas também impactos negativos, como exemplo, a eutrofização causada pelo aumento dos nutrientes na água que pode ser causada por fontes de poluição pontual e difusa, e a conservação do solo da bacia também causa interferência na qualidade da água. Sendo assim, é imprescindível a capacitação do piscicultor sobre o manejo e para estratégias que envolvam o arraçoamento, mas também do produtor rural, pois o manejo adequado do solo é importante para a conservação da qualidade da água.

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Palavras-chave

Surface fresh waters, Technical chambers, Environmental awareness, Questionnaire, Águas doces superficiais, Câmaras técnicas, Sensibilização ambiental, Questionário

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