Flavonas, lignanas e terpeno de Piper umbellata (Piperaceae)
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Data
2009-01-01
Autores
Baldoqui, Debora Cristina [UNESP]
Bolzani, Vanderlan da Silva [UNESP]
Furlan, Maysa [UNESP]
Kato, Massuo J.
Marques, Márcia O. M.
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Editor
Sociedade Brasileira de Química
Resumo
The phytochemical investigation of Piper umbellata leaves yielded nine compounds including one terpenoid glucoside, five flavones (vitexin 2-O-β-glucopyranoside, apigenin 8-C-β-D-glucopyranoside,orientin 8-C-β-D-glucopyranoside,5-hydroxy-7,3',4'-trimethoxy-flavone and velutin), two lignans (sesamin e dihydrocubebin) and 4-nerolidylcathecol. Excepting 4-nerolidylcathecol, all compounds have not been described from this species yet.
Descrição
Palavras-chave
Piper umbellata, Potomorphe umbellata, constitutive metabolites
Como citar
Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 32, n. 5, p. 1107-1109, 2009.