Logotipo do repositório
 

Publicação:
Osmotic dehydration of mango with ascorbic acid impregnation: influence of process variables

dc.contributor.authorNagai, Leticia Yuri [UNESP]
dc.contributor.authorSantos, Adriana Barbosa [UNESP]
dc.contributor.authorFaria, Flaviana Andrade [UNESP]
dc.contributor.authorBoscolo, Maurício [UNESP]
dc.contributor.authorMauro, Maria Aparecida [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2015-04-27T11:56:04Z
dc.date.available2015-04-27T11:56:04Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractThe present study investigated the osmotic dehydration (OD) of mangoes cv.Palmer, dehydrated in a sucrose solution with added ascorbic acid (AA), aiming toevaluate the influence of the process variables (sucrose concentration, AA concen-tration and time) on vitamin C, water, sugars and total phenolic compound (TPC)contents by way of an analysis of the effects and the variance of the factors. Thesucrose concentration did not affect the vitamin C content, but the AA concentra-tion in the solution and the process time exerted a positive influence on thisresponse. The addition of AA also presented a significant positive effect on theTPC contents because this vitamin interferes with the quantification of the TPC.On discounting the interferences, no losses of phenolic compounds were found.Impregnation with vitamin C during OD was shown to be effective in obtainingminimally processed mangoes with high nutritional value.en
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Ciência da Computação e Estatística, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto, Sao Jose do Rio Preto, RUA Cristovão Colombo, 2265, Jardim Nazareth, CEP 15054-000, SP, Brasil
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Ciência da Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Química e Ciências Ambientais, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Ciência da Computação e Estatística, Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas de São José do Rio Preto
dc.format.extent1-10
dc.identifier.citationJournal of Food Processing and Preservation, v. 1, p. 1-10, 2014.
dc.identifier.doi10.1111/jfpp.12243
dc.identifier.issn1745-4549
dc.identifier.lattes7055362276236996
dc.identifier.lattes8880074921989984
dc.identifier.lattes2405706828751494
dc.identifier.orcid0000-0003-4076-2475
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/122828
dc.language.isoeng
dc.relation.ispartofJournal of Food Processing and Preservation
dc.rights.accessRightsAcesso restrito
dc.sourceCurrículo Lattes
dc.titleOsmotic dehydration of mango with ascorbic acid impregnation: influence of process variablesen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes7055362276236996[2]
unesp.author.lattes8880074921989984
unesp.author.lattes2405706828751494
unesp.author.orcid0000-0003-4076-2475[2]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas, São José do Rio Pretopt
unesp.departmentCiências da Computação e Estatística - IBILCEpt

Arquivos