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Biopharmaceuticals from microorganisms: from production to purification

dc.contributor.authorJozala, Angela Faustino
dc.contributor.authorGeraldes, Danilo Costa
dc.contributor.authorTundisi, Louise Lacalendola
dc.contributor.authorFeitosa, Valker de Araújo
dc.contributor.authorBreyer, Carlos Alexandre [UNESP]
dc.contributor.authorCardoso, Samuel Leite
dc.contributor.authorMazzola, Priscila Gava
dc.contributor.authorde Oliveira-Nascimento, Laura
dc.contributor.authorRangel-Yagui, Carlota de Oliveira
dc.contributor.authorMagalhães, Pérola de Oliveira
dc.contributor.authorde Oliveira, Marcos Antonio [UNESP]
dc.contributor.authorPessoa, Adalberto
dc.contributor.institutionUniversidade de Sorocaba (UNISO)
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade de Brasília (UnB)
dc.date.accessioned2018-12-11T17:08:14Z
dc.date.available2018-12-11T17:08:14Z
dc.date.issued2016-12-01
dc.description.abstractThe use of biopharmaceuticals dates from the 19th century and within 5–10 years, up to 50% of all drugs in development will be biopharmaceuticals. In the 1980s, the biopharmaceutical industry experienced a significant growth in the production and approval of recombinant proteins such as interferons (IFN α, β, and γ) and growth hormones. The production of biopharmaceuticals, known as bioprocess, involves a wide range of techniques. In this review, we discuss the technology involved in the bioprocess and describe the available strategies and main advances in microbial fermentation and purification process to obtain biopharmaceuticals.en
dc.description.affiliationUniversidade de Sorocaba (UNISO) Departamento de Tecnologia e Processo Ambiental
dc.description.affiliationUniversidade de Campinas (UNICAMP) Instituto de Biologia Programa de Pós-Graduação em Biociências e Tecnologia de produtos bioativos
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo Departamento de Bioquímica e Tecnologia Farmacêutica
dc.description.affiliationUniversidade Estadual de São Paulo (UNESP) Instituto de Biociências Campus do Litoral Paulista
dc.description.affiliationUniversidade de Brasília Faculdade de Ciências da Saúde Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas
dc.description.affiliationUniversidade Estadual de Campinas Faculdade de Ciências Farmacêuticas
dc.description.affiliationUniversidade Estadual de Campinas Instituto de Biologia Departamento de Bioquímica e Biologia Tecidual
dc.description.affiliationUniversidade de Brasília Faculdade de Ciências da Saúde Departamento de Farmácia
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual de São Paulo (UNESP) Instituto de Biociências Campus do Litoral Paulista
dc.format.extent51-63
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.bjm.2016.10.007
dc.identifier.citationBrazilian Journal of Microbiology, v. 47, p. 51-63.
dc.identifier.doi10.1016/j.bjm.2016.10.007
dc.identifier.fileS1517-83822016000500051.pdf
dc.identifier.issn1678-4405
dc.identifier.issn1517-8382
dc.identifier.scieloS1517-83822016000500051
dc.identifier.scopus2-s2.0-85003794105
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/173896
dc.language.isoeng
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Microbiology
dc.relation.ispartofsjr0,630
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceScopus
dc.subjectBiopharmaceuticals
dc.subjectBiotechnology
dc.subjectDownstream process
dc.subjectFermentation process
dc.subjectUpstream process
dc.titleBiopharmaceuticals from microorganisms: from production to purificationen
dc.typeResenha
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, São Vicentept
unesp.departmentCiências Biológicas - IBCLPpt

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