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Publicação:
Risk factors associated with leptospirosis in swine in state of Pernambuco, Brazil

dc.contributor.authorSantos, Cleber Vinicius Brito Dos
dc.contributor.authorMathias, Luis Antônio [UNESP]
dc.contributor.authorFeitosa, Paulo Jedyson Da Silva
dc.contributor.authorOliveira, Júnior Mario Baltazar
dc.contributor.authorPinheiro, José Wilton
dc.contributor.authorBrandespim, Daniel Friguglietti
dc.contributor.institutionUniversidade do Estado do Rio de Janeiro
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal Rural de Pernambuco
dc.date.accessioned2021-07-14T10:51:50Z
dc.date.available2021-07-14T10:51:50Z
dc.date.issued2019-10-21
dc.description.abstractLeptospirosis is a major public health threat, and swine are one of the most important reservoirs and sources of Leptospira infection for man. The aim of this study was to investigate the epidemiological situation of leptospirosis in swine in the state of Pernambuco, Brazil. Blood samples from 265 swine were collected and tested by the microscopic agglutination test (MAT), and an epidemiological form containing questions about animal production characteristics, reproductive management, and sanitary and hygiene aspects of the herd was applied to evaluate infection risk factors. The data were analyzed by means of a logistic regression model. An occurrence of 53.1% (143/265) of swine positives to Leptospira spp. was observed. The most commons serovars were Icterohaemorrhagiae (39.1%), Pomona (25.9%), and Shermani (14.0%). Factors associated with the infection were stagnant water source (p = 0.034, odds ratio - OR = 2.29; confidence interval of 95% - 95%CI 1.06-4.93), farms where the healthy animals are bred with sick ones (OR = 1.69; 95%CI 1.04-2.75), and the properties with flooded areas (OR = 1.65; 95%CI 1.01-2.68). The risk factors found in this study played an important role in the agent dissemination and should be avoided in a way to control the disease in the herds studied.en
dc.description.abstractA leptospirose é um grande problema de saúde pública, e os suínos são um dos mais importantes reservatórios e fonte de infecção por Leptospira para o homem. O objetivo deste estudo foi investigar a situação epidemiológica da leptospirose em suínos no estado de Pernambuco, Brasil. Amostras de sangue de 265 suínos foram coletadas e testadas pelo teste de microaglutinação (MAT), e foi aplicado um questionário epidemiológico contendo perguntas sobre características da produção, manejo reprodutivo e aspectos sanitários e de higiene do rebanho para avaliar fatores de risco de infecção. Os dados foram analisados por meio de um modelo de regressão logística. Foi observada ocorrência de 53,1% (143/265) de suínos positivos para Leptospira spp. Os sorovares mais comuns foram Icterohaemorrhagiae (39,1%), Pomona (25,9%) e Shermani (14,0%). Os fatores associados à infecção foram fonte de água parada (p = 0,034; odds ratio - OR = 2,29; intervalo de confiança de 95% - IC95% 1,06-4,93), fazendas onde animais saudáveis são criados com os doentes (OR = 1,69; IC95% 1,04-2,75) e áreas inundadas (OR = 1,65; IC95% 1,01-2,68). Os fatores de risco encontrados neste estudo desempenharam papel importante na disseminação do agente e devem ser evitados, de forma a controlar a doença nos rebanhos estudados.pt
dc.description.affiliationUniversidade do Estado do Rio de Janeiro, Instituto de Medicina Social
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva e Reprodução
dc.description.affiliationUniversidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Medicina Veterinária
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva e Reprodução
dc.format.extent-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657000632017
dc.identifier.citationArquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 86, p. -, 2019.
dc.identifier.doi10.1590/1808-1657000632017
dc.identifier.fileS1808-16572019000100219.pdf
dc.identifier.issn0020-3653
dc.identifier.issn1808-1657
dc.identifier.scieloS1808-16572019000100219
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/213215
dc.language.isoeng
dc.publisherInstituto Biológico
dc.relation.ispartofArquivos do Instituto Biológico
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectdiagnosisen
dc.subjectepidemiologyen
dc.subjectLeptospira spp.en
dc.subjectpigsen
dc.subjectzoonosisen
dc.subjectdiagnósticopt
dc.subjectepidemiologiapt
dc.subjectLeptospira spp.pt
dc.subjectporcospt
dc.subjectzoonosept
dc.titleRisk factors associated with leptospirosis in swine in state of Pernambuco, Brazilen
dc.title.alternativeFatores de risco associados à leptospirose em suínos no estado de Pernambuco, Brasilpt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.orcid0000-0001-5710-2866[1]
unesp.author.orcid0000-0001-7282-3071[2]
unesp.author.orcid0000-0003-1903-8730[3]
unesp.author.orcid0000-0003-2655-2797[4]
unesp.author.orcid0000-0002-0266-0956[5]
unesp.author.orcid0000-0002-9690-7859[6]
unesp.departmentMedicina Veterinária Preventiva e Reprodução Animal - FCAVpt

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