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Publicação:
Deposition of bodily chemical components in the carcass of tilapia (oreochromis sp.) strains

dc.contributor.authorAllaman, Ivan Bezerra
dc.contributor.authorReis Neto, Rafael Vilhena [UNESP]
dc.contributor.authorFonseca de Freitas, Rilke Tadeu
dc.contributor.authorRosa, Priscila Vieira
dc.contributor.authorLago, Aline de Assis
dc.contributor.authorCosta, Adriano Carvalho
dc.contributor.institutionUniv Estadual Santa Cruz
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Lavras (UFLA)
dc.date.accessioned2015-11-03T18:06:22Z
dc.date.available2015-11-03T18:06:22Z
dc.date.issued2014-09-01
dc.description.abstractThe knowledge of how animals deposited chemical components as water, protein, fat and ash in the carcass is importance for the formulation of a balanced diet, allowing maximum performance with a low environmental impact. So, the study was carried out to evaluate the influence of different tilapia strains (Chitralada, Commercial, Red and Universidade Federal de Lavras [UFLA]) on the deposition of bodily chemical components in the carcass. The bodily components analyzed were water, protein, fat and ash. For the determination of the bodily chemical deposition curves by age, the exponential, Brody, logistic, Gompertz and von Bertalanffy models were adjusted. The Commercial and UFLA strains deposited water at a faster speed (P<0.05) compared with the remaining strains. As for protein, the Red strain had a lower estimated maturity weight (49.37 g), and was more precocious (202 days) with regard to maximum deposition in comparison to the other strains (Chitralada, UFLA and Commercial) in which there was an estimated maturity weight of 231.5 g and maximum depositionfor 337 days. There were no differences (P>0.05) for the logistic model parameter between Red, UFLA and Commercial strains for fat, which presented a maximum fat deposition (0.23 g) at 310 days of age. Regarding ash deposition, the Commercial strain presented a higher maximum deposition (0.10 g) at 337 days, occurring later than the other strains that presented maximum deposition (0.033g) at 254 days of age. Thus, it was concluded that the genetic strains evaluated differ in chemical deposition curves of water, protein, fat and ash.en
dc.description.abstractO conhecimento de como os animais depositam componentes químicos como água, proteína, gordura e cinzas na carcaça é importante para a formulação de uma dieta equilibrada, permitindo o máximo desempenho com baixo impacto ambiental. Logo, o trabalho foi conduzido, com o objetivo de avaliar a influência de diferentes linhagens de tilápia sobre a deposição de componentes químicos na carcaça. Os componentes corporais analisados foram água, proteína, gordura e cinzas. Para a determinação das curvas de deposição química corporal em função da idade foram ajustados os modelos exponencial, Brody, logístico, Gompertz e vonBertalanffy. Houve ajuste apenas do modelo exponencial para a água, tendo as linhagens UFLA e Comerciais as que depositaram numa velocidade mais rápida (P<0,05) em relação às demais linhagens. Quanto à proteína, a linhagem Vermelha foi a que teve menor peso à maturidade, estimado (49,37g) e foi mais precoce quanto à deposição máxima em relação as outras linhagens (Chitralada, UFLA e Comercial), no qual obtiveram peso a maturidade estimada em 231,5g e deposição máxima aos 337 dias de idade. Não houve diferença (P>0,05) dos parâmetros do modelo logístico entre as linhagens Vermelha,UFLA e Comercial para extrato etéreo, sendo a deposição máxima (0,23 g) aos 310 dias de idade. Em relação à deposição de cinzas, a linhagem Comercial teve maior deposição máxima (0,10 g) e, aos 337 dias de idade, sendo mais tardia em relação as outras linhagens que obtiveram deposição máxima de 0,033 g, aos 254 dias de idade. Portanto, conclui-se que as linhagens genéticas avaliadas diferem quanto às curvas de deposição química de água, proteína, extrato etéreo e cinzas.pt
dc.description.affiliationUniv Estadual Santa Cruz, BR-45662900 Bahia, BA, Argentina
dc.description.affiliationUniv Estadual Paulista, UNESP, BR-01049010 Sao Paulo, Brazil
dc.description.affiliationUniv Fed Lavras, UFLA, BR-37200000 Lavras, MG, Brazil
dc.description.affiliationUnespUniv Estadual Paulista, UNESP, BR-01049010 Sao Paulo, Brazil
dc.format.extent487-496
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000500008
dc.identifier.citationCiencia E Agrotecnologia. Lavras: Univ Federal Lavras-ufla, v. 38, n. 5, p. 487-496, 2014.
dc.identifier.doi10.1590/S1413-70542014000500008
dc.identifier.fileS1413-70542014000500008.pdf
dc.identifier.issn1413-7054
dc.identifier.lattes7328177916306037
dc.identifier.orcid0000-0002-4192-3982
dc.identifier.scieloS1413-70542014000500008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/130290
dc.identifier.wosWOS:000343917200008
dc.language.isoeng
dc.publisherUniv Federal Lavras-ufla
dc.relation.ispartofCiencia E Agrotecnologia
dc.relation.ispartofjcr0.672
dc.relation.ispartofsjr0,383
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceWeb of Science
dc.subjectBodily componentsen
dc.subjectnonlinear modelsen
dc.subjectfishen
dc.subjectgrowthen
dc.subjectComposição corporalpt
dc.subjectModelos não-linearespt
dc.subjectPeixept
dc.subjectCrescimentopt
dc.titleDeposition of bodily chemical components in the carcass of tilapia (oreochromis sp.) strainsen
dc.typeArtigo
dcterms.rightsHolderUniv Federal Lavras-ufla
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes7328177916306037[2]
unesp.author.orcid0000-0002-4192-3982[2]

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