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Publicação:
Avaliação e caracterização da qualidade da carne de peito (Pectoralis major)de matrizes pesadas em final de ciclo produtivo

dc.contributor.authorSanfelice, Cristiane [UNESP]
dc.contributor.authorMendes, Ariel Antonio [UNESP]
dc.contributor.authorKomiyama, Claudia Marie [UNESP]
dc.contributor.authorCañizares, Marleide da Costa [UNESP]
dc.contributor.authorRodrigues, Luciana [UNESP]
dc.contributor.authorCañizares, Gil Ignácio [UNESP]
dc.contributor.authorRoça, Roberto de Oliveira [UNESP]
dc.contributor.authorAlmeida, Ibiara Correia Lima Paz [UNESP]
dc.contributor.authorBalog, Augusto [UNESP]
dc.contributor.authorMilbradt, Elisane Lenita [UNESP]
dc.contributor.authorCardoso, Karen Franco de Godoy [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.date.accessioned2022-04-28T21:21:22Z
dc.date.available2022-04-28T21:21:22Z
dc.date.issued2010-05-01
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the meat quality characteristics in broiler breeder hen. For this purpose, 40 breast fillet samples (Pectoralis major) of breeder hen, Ross strain with 68 and 69 weeks of age, were collected. The samples were collected twice, and each time twenty samples were obtained. At zero time, (after chilling time) the pH was measured and fragmented samples were collected to evaluate the R value it. At 4 and 24 hours post-mortem, the following analyses were performed: pH, R-value, color, drip loss, water holding capacity (WHC), water absorption capacity (WAC), cooking loss, and shear force. There was a significant difference (p < 0.05) in the average pH values in the zero time (after chilling), 4, and 24 hours, 6.49; 5.78, and 5.65, respectively. The average value of WHC was 26.45. With respect to the objective color, the average values obtained for L*, a*, and b* were 52.20; 3.64; 0.51; respectively. Therefore, it can be concluded that the results obtained for drip loss, cooking loss, and water absorption capacity indicate that the breast meat of breeder hens presented very good technological quality despite its texture problems.en
dc.description.affiliationDepartamento de Produção Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista - UNESP, CEP 18603-970, Botucatu - SP
dc.description.affiliationDepartamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial Faculdade de Ciências Aplicadas - FCA Universidade Estadual Paulista - UNESP, CEP 18603-970, Botucatu - SP
dc.description.affiliationDepartamento de Produção Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FMVZ Universidade Estadual Paulista - UNESP, Botucatu - SP
dc.description.affiliationFaculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (Produção Animal) - FMVZ Universidade Estadual Paulista - UNESP, CEP 18618-000, Botucatu - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Produção Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista - UNESP, CEP 18603-970, Botucatu - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial Faculdade de Ciências Aplicadas - FCA Universidade Estadual Paulista - UNESP, CEP 18603-970, Botucatu - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Produção Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FMVZ Universidade Estadual Paulista - UNESP, Botucatu - SP
dc.description.affiliationUnespFaculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (Produção Animal) - FMVZ Universidade Estadual Paulista - UNESP, CEP 18618-000, Botucatu - SP
dc.identifier.citationCiencia e Tecnologia de Alimentos, v. 30, n. SUPPL. 1, 2010.
dc.identifier.issn0101-2061
dc.identifier.issn1678-457X
dc.identifier.scopus2-s2.0-77955536235
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/225998
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofCiencia e Tecnologia de Alimentos
dc.sourceScopus
dc.subjectBreeder hen
dc.subjectPectoralis major
dc.subjectSpend hen
dc.subjectTenderness and color
dc.titleAvaliação e caracterização da qualidade da carne de peito (Pectoralis major)de matrizes pesadas em final de ciclo produtivopt
dc.title.alternativeEvaluation and characterization of breast quality of broiler breeder hen in the end of productive cycleen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatupt
unesp.departmentProdução Animal - FMVZpt

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