Logotipo do repositório
 

Publicação:
PHYSICOCHEMICAL AND MICROBIAL ANALYSIS OF FECES FROM HORSES FED DIETS CONTAINING CITRUS PULP

dc.contributor.authorBrandi, Roberta Ariboni
dc.contributor.authorTribucci, Adriana Moraes De Oliveira
dc.contributor.authorBalieiro, Júlio César De Carvalho
dc.contributor.authorSouza, Ricardo Luiz Moro De
dc.contributor.authorPereira, Alfredo Manuel Franco
dc.contributor.authorHoffman, Rhonda M.
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institutionUniversidade de Évora
dc.contributor.institutionMiddle Tennessee State University School of Agribusiness and Agriscience
dc.date.accessioned2018-11-12T17:27:26Z
dc.date.available2018-11-12T17:27:26Z
dc.date.issued2016-12-01
dc.description.abstractAbstract This study aimed to evaluate the effect of diets containing increasing levels of citrus pulp on the physicochemical and microbiological characteristics of horses feces. Five mares, at an average age of 3.5 years old and body weight of 492 ± 44.5 kg were arranged in a 5 x 5 Latin Square. The experimental diet consisted of 60% coast-cross hay and 40 % of concentrate with increasing levels of citrus pulp (0, 7, 14, 21, and 28 %). To determine the fecal pH, samples were collected directly from the floor, immediately after defecation, in the first feces of the day at 07:00 a.m., and color and fecal consistency were evaluated. For microbiological analysis, an aliquot was reserved in plastic bags, frozen, and sent to the microbiological laboratory for further analysis. Lactic acid bacteria were counted for Lactobacillus spp. and Streptococcus spp. from fecal samples under anaerobic conditions. The diet produced differences (P<0.05) in feces consistency: 98% of the animals had normal and firm stools, while 2% were loose ruminant-type feces. We observed no difference (P<0.05) for color, verifying 100% of the animals of greenish feces, normal for equines. There was no effect (P>0.05) on pH and on the number of Lactobacillus spp. and Streptococcus spp. The inclusion of up to 28% citrus pulp concentrates for horses did not promote change in the physicochemical characteristics and on the population of lactic acid-producing bacteria in feces.en
dc.description.abstractResumo O presente estudo teve como objetivo avaliar o efeito de dietas com níveis crescentes de polpa cítrica nas análises físico-químicas e microbiológicas nas fezes de cavalos. Cinco éguas, com idade média de 3,5 anos e peso corporal de 492 ± 44.5 kg foram dispostas em um quadrado latino 5x5. As dietas experimentais consistiram de 60% de feno coast-cross e 40% de concentrado com níveis crescentes de polpa cítrica (0, 7, 14, 21, 28%). Para determinar o pH fecal foram colhidas amostras (diretamente do reto) das primeiras fezes do dia às 07:00 min e foram avaliados as características de cor e consistência fecal. Para as análises microbiológicas, um alíquota foi reservada em plásticos, congeladas e enviadas para o laboratório para posterior análise. As bactérias láticas foram enumeradas por Lactobacillus spp. e Streptococcus spp. a partir das amostras fecais, em condições anaeróbicas. Não houve efeito (P<0,05) para a consistência fecal, 98% dos animais apresentaram fezes normais e firmes, enquanto 2% apresentaram fezes do tipo soltas. Não houve diferença (P<0,05) para a cor sendo que 100% dos animais apresentaram fezes verdes e normais. Não houve efeito (P>0,05) no pH e no número de Lactobacillus spp. e Streptococcus spp. A inclusão de até 28% de polpa cítrica no concentrado para equinos não promove mudanças nas características físico-químicas e na população de bactérias produtoras de ácido lático nas fezes.pt
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas de Dracena
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
dc.description.affiliationUniversidade de Évora
dc.description.affiliationMiddle Tennessee State University School of Agribusiness and Agriscience
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas de Dracena
dc.format.extent527-533
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1089-6891v17i432332
dc.identifier.citationCiência Animal Brasileira. Universidade Federal de Goiás, v. 17, n. 4, p. 527-533, 2016.
dc.identifier.doi10.1590/1089-6891v17i432332
dc.identifier.fileS1809-68912016000400527.pdf
dc.identifier.issn1809-6891
dc.identifier.scieloS1809-68912016000400527
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/157894
dc.language.isoeng
dc.publisherUniversidade Federal de Goiás
dc.relation.ispartofCiência Animal Brasileira
dc.relation.ispartofsjr0,216
dc.rights.accessRightsAcesso abertopt
dc.sourceSciELO
dc.subjectbyproductsen
dc.subjectlactobacillusen
dc.subjectnutritionen
dc.subjectpHen
dc.subjectlactobacilluspt
dc.subjectnutriçãopt
dc.subjectpHpt
dc.subjectsubprodutospt
dc.titlePHYSICOCHEMICAL AND MICROBIAL ANALYSIS OF FECES FROM HORSES FED DIETS CONTAINING CITRUS PULPen
dc.title.alternativeANÁLISES FISICOQUÍMICAS E MICROBIOLÓGICAS DE FEZES DE EQUINOS ALIMENTADOS COM DIETAS QUE CONTÉM POLPA CÍTRICApt
dc.typeArtigopt
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Dracenapt

Arquivos

Pacote Original

Agora exibindo 1 - 1 de 1
Carregando...
Imagem de Miniatura
Nome:
S1809-68912016000400527.pdf
Tamanho:
323.34 KB
Formato:
Adobe Portable Document Format