Repository logo
 

Publication:
Digestible valine requirements for broilers from 22 and 42 days old

dc.contributor.authorDuarte, Karina Ferreira [UNESP]
dc.contributor.authorJunqueira, Otto Mack [UNESP]
dc.contributor.authorDomingues, Carla Heloísa De Faria [UNESP]
dc.contributor.authorFilardi, Rosemeire Da Silva [UNESP]
dc.contributor.authorBorges, Liliana Longo [UNESP]
dc.contributor.authorPraes, Maria Fernanda Ferreira Menegucci [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Goiás (UFG)
dc.date.accessioned2014-10-01T13:08:50Z
dc.date.available2014-10-01T13:08:50Z
dc.date.issued2014-06-01
dc.description.abstractCurrent experiment established different criteria to evaluate the requirements of digestible valine for broilers from 22 and 42 days of age, by different regression models (quadratic, exponential and Linear Response Plateau) and, in the case of statistical significance, the comparison of means by Duncan test at 5% probability. A total of 1,920 Cobb 500 male broilers were used and distributed in an entirely randomized experimental design, with 6 treatments (6 digestible valine levels: 0.7192, 0.7729, 0.8265, 0.8802, 0.9339 and 0.9876%) and 8 replications, with 40 broilers each. Data on performance and carcass characteristics were evaluated. The level of 0.8265% digestible valine was considered standard. The inclusion of 0.816, 0.848 and 0.903% of digestible valine levels, corresponding to digestible valine:lysine ratios of approximately 76.00%, 79.00% and 84.12%, provided best feed intake, weight gain and feed conversion ratio, respectively for broiler from 22 to 42 days of age.en
dc.description.abstractUm experimento foi realizado com o objetivo de estabelecer critérios de avaliação das exigências de valina digestível para frangos de corte de 22 a 42 dias de idade utilizando-se diferentes modelos de regressão (quadrático, exponencial e de retas segmentadas ou Linear Response Plateau). Foram utilizados 1.920 frangos de corte machos com 22 dias de idade, distribuídos em delineamento inteiramente ao acaso, com seis tratamentos (6 níveis de valina digestível: 0,7192; 0,7729; 0,8265; 0,8802; 0,9339 e 0,9876) e oito repetições de 40 aves. Utilizou-se como padrão o nível de 0,8265% de valina digestível. A inclusão dos níveis 0,8160; 0,8484 e 0,9031% de valina digestível proporcionou os melhores resultados de consumo de ração, ganho de peso e conversão alimentar respectivamente.pt
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Departamento de Ciências Agrárias e Veterinárias
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Goiás
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Departamento de Ciências Agrárias e Veterinárias
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
dc.format.extent151-156
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i2.22761
dc.identifier.citationActa Scientiarum. Animal Sciences. Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 36, n. 2, p. 151-156, 2014.
dc.identifier.doi10.4025/actascianimsci.v36i2.22761
dc.identifier.fileS1807-86722014000200005.pdf
dc.identifier.issn1807-8672
dc.identifier.lattes4081115649373842
dc.identifier.lattes8942267939443572
dc.identifier.lattes9351275288031709
dc.identifier.orcid0000-0003-1271-6092
dc.identifier.orcid0000-0003-1271-6092
dc.identifier.scieloS1807-86722014000200005
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/110111
dc.language.isoeng
dc.publisherEditora da Universidade Estadual de Maringá (EDUEM)
dc.relation.ispartofActa Scientiarum: Animal Sciences
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectDigestible amino aciden
dc.subjectIdeal proteinen
dc.subjectPerformanceen
dc.subjectRegression analysisen
dc.subjectAminoácidos digestíveispt
dc.subjectProteína idealpt
dc.subjectDesempenhopt
dc.subjectAnálise de regressãopt
dc.titleDigestible valine requirements for broilers from 22 and 42 days olden
dc.title.alternativeExigências em valina digestível para frangos de corte de 22 a 42 dias de idadept
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes4081115649373842
unesp.author.lattes8942267939443572[2]
unesp.author.lattes9351275288031709[4]
unesp.author.orcid0000-0003-1271-6092[4]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabalpt
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Engenharia, Ilha Solteirapt
unesp.departmentZootecnia - FCAVpt
unesp.departmentBiologia e Zootecnia - FEISpt

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
S1807-86722014000200005.pdf
Size:
103.14 KB
Format:
Adobe Portable Document Format