Publicação: Qualidade de tubérculos frescos de cultivares de batata em função da nutrição fosfatada
dc.contributor.author | Fernandes, Adalton Mazetti [UNESP] | |
dc.contributor.author | Soratto, Rogério Peres [UNESP] | |
dc.contributor.author | Moreno, Letícia de Aguila [UNESP] | |
dc.contributor.author | Evangelista, Regina Marta [UNESP] | |
dc.contributor.institution | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | |
dc.date.accessioned | 2015-08-26T19:22:34Z | |
dc.date.available | 2015-08-26T19:22:34Z | |
dc.date.issued | 2015-03-01 | |
dc.description.abstract | Phosphorus (P) is essential to increase tuber yield and nutritional quality of potato tubers. However, it is unclear whether the influence of P fertilization on quality of tubers produced can vary depending on the cultivar and P availability in soil. This study evaluated the effect of P fertilization on the quality and nutritional composition of marketable tubers of potato cultivars. Experiments in soils with low, medium and high P availability were conducted in a randomized block design, with four replications. Treatments consisted of a 2×5 factorial arrangement of two potato cultivars (Agata and Mondial) and five P2O5 rates (0, 125, 250, 500, and 1,000 kg ha–1). Phosphorus fertilization increased the contents of P and starch, the size and yield of marketable tubers, with more expressive response to higher P rates in the soils with low and medium P availability. The Mondial cultivar had the highest yield, due to a greater tuber weight and greater increases in this characteristic in response to P fertilization. The Mondial cultivar produced tubers with firmer pulp, with higher dry matter percentage and higher contents of Ca, Cu, and Zn than Agata. In the soil with low P availability, P fertilization reduced Zn content, but, in general, had little influence on the nutritional composition of potato tubers. | en |
dc.description.abstract | Phosphorus (P) is essential to increase tuber yield and nutritional quality of potato tubers. However, it is unclear whether the influence of P fertilization on quality of tubers produced can vary depending on the cultivar and P availability in soil. This study evaluated the effect of P fertilization on the quality and nutritional composition of marketable tubers of potato cultivars. Experiments in soils with low, medium and high P availability were conducted in a randomized block design, with four replications. Treatments consisted of a 2×5 factorial arrangement of two potato cultivars (Agata and Mondial) and five P2O5 rates (0, 125, 250, 500, and 1,000 kg ha–1). Phosphorus fertilization increased the contents of P and starch, the size and yield of marketable tubers, with more expressive response to higher P rates in the soils with low and medium P availability. The Mondial cultivar had the highest yield, due to a greater tuber weight and greater increases in this characteristic in response to P fertilization. The Mondial cultivar produced tubers with firmer pulp, with higher dry matter percentage and higher contents of Ca, Cu, and Zn than Agata. In the soil with low P availability, P fertilization reduced Zn content, but, in general, had little influence on the nutritional composition of potato tubers. | en |
dc.description.abstract | O fósforo (P) é essencial para aumentar a produtividade e a qualidade nutricional dos tubérculos de batata. Porém não se sabe se a influência da adubação fosfatada na qualidade dos tubérculos produzidos pode variar em função da cultivar e da disponibilidade de P no solo. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da adubação fosfatada sobre a qualidade e composição nutricional dos tubérculos comercializáveis de cultivares de batata. Foram conduzidos experimentos em solos com baixa, média e alta disponibilidade de P, utilizando delineamento de blocos ao acaso, no esquema fatorial 2 × 5, com quatro repetições. Os tratamentos foram constituídos por duas cultivares de batata (Agata e Mondial) e cinco doses de P2O5 (0, 125, 250, 500 e 1.000 kg ha–1). A adubação fosfatada aumentou o teor de P e de amido, o tamanho e a produtividade de tubérculos comercializáveis, com resposta mais expressiva às maiores doses nos solos com baixa e média disponibilidade de P. A cultivar Mondial foi mais produtiva, por apresentar maior massa média de tubérculos e maiores aumentos nessa característica em resposta a adubação fosfatada. A cultivar Mondial produziu tubérculos com polpa mais firme, com maior percentagem de matéria seca e com maiores teores de Ca, Cu e Zn do que a Agata. Em solo com baixo P disponível, a adubação fosfatada reduziu o teor de Zn mas, de maneira geral, teve pouca influência na composição nutricional dos tubérculos de batata. | pt |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu | |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu | |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu | |
dc.description.sponsorship | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | |
dc.description.sponsorship | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | |
dc.description.sponsorshipId | FAPESP: 2010/04987-6 | |
dc.description.sponsorshipId | FAPESP: 2012/12128-9 | |
dc.format.extent | 102-109 | |
dc.identifier | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052015000100102&lng=pt&nrm=iso&tlng=en | |
dc.identifier.citation | Bragantia, v. 74, n. 1, p. 102-109, 2015. | |
dc.identifier.doi | 10.1590/1678-4499.0330 | |
dc.identifier.file | S0006-87052015000100102-en.pdf | |
dc.identifier.file | S0006-87052015000100102-pt.pdf | |
dc.identifier.issn | 0006-8705 | |
dc.identifier.lattes | 8201336367469130 | |
dc.identifier.lattes | 6642173668831407 | |
dc.identifier.orcid | 0000-0002-6745-0175 | |
dc.identifier.scielo | S0006-87052015000100102 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11449/127497 | |
dc.language.iso | por | |
dc.publisher | Instituto Agronômico de Campinas | |
dc.relation.ispartof | Bragantia | |
dc.relation.ispartofsjr | 0,555 | |
dc.rights.accessRights | Acesso aberto | |
dc.source | SciELO | |
dc.subject | Solanum tuberosum | en |
dc.subject | Phosphorus | en |
dc.subject | Tuber size | en |
dc.subject | Starch | en |
dc.subject | Protein | en |
dc.subject | Mineral concentration | en |
dc.subject | Solanum tuberosum | pt |
dc.subject | Fósforo | pt |
dc.subject | Tamanho dos tubérculos | pt |
dc.subject | Amido | pt |
dc.subject | Proteína | pt |
dc.subject | Teor de minerais | pt |
dc.title | Qualidade de tubérculos frescos de cultivares de batata em função da nutrição fosfatada | pt |
dc.title.alternative | Effect of phosphorus nutrition on quality of fresh tuber of potato cultivars | en |
dc.type | Artigo | |
dspace.entity.type | Publication | |
unesp.author.lattes | 8201336367469130 | |
unesp.author.lattes | 6642173668831407[1] | |
unesp.author.orcid | 0000-0002-6745-0175[1] | |
unesp.campus | Universidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas, Botucatu | pt |
unesp.department | Produção e Melhoramento Vegetal - FCA | pt |