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Publicação:
Culture media to detect and criteria to evaluate and report the activity of extracellular enzymes produced by phytopathogenic fungi

dc.contributor.authorFerreira, Ana Beatriz Monteiro
dc.contributor.authorFischer, Ivan Herman
dc.contributor.authorLeite, Luís Garrigós
dc.contributor.authorPadovani, Carlos Roberto [UNESP]
dc.contributor.authorBueno, César Júnior
dc.contributor.institutionInstituto Biológico
dc.contributor.institutionPRDTA Centro Oeste
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2021-07-14T10:51:49Z
dc.date.available2021-07-14T10:51:49Z
dc.date.issued2019-07-29
dc.description.abstractExtracellular enzymes are involved in the fungal pathogenesis in plants. Currently, culture media, data analyses, and data report related to extracellular enzymes produced in vitro conditions are different and therefore, lack standardization. This work aimed to compare the culture media cited on the literature (normal) with the potato-dextrose-agar (PDA) medium combined with a specific compound to produce extracellular enzymes through three soilborne phytopathogenic fungi (F. solani f. sp. passiflorae, S. rolfsii, and R. solani AG-4 HGI), as well as to analyze and report enzyme data based on five different criteria. The assay was randomized, with three factors (culture media, isolates, and enzymes) and six repetitions. The studied enzymes were amylase (AM), carboxymethylcellulase (CMCase), lipase (LP), laccase (LC), catalase (CT), and gelatinase (GT). The normal media detected more enzymes and was more precise compared to the PDA medium plus specific compound. The criteria that calculated the area of the circular crown of AM, CMCase, LP, and LC and measured the intensity (0 = absence, up to 4 = intense) of CT and GT adopting note scale were the best to evaluate and report the results of the enzymes. We suggest the normal media culture to study enzyme production, as well as the criteria mentioned to assess and report the data related to enzyme activities.en
dc.description.abstractAs enzimas extracelulares estão envolvidas na patogênese de fungos em plantas. Atualmente, não há uma padronização de meios de cultura, formas de analisar e divulgar os dados de enzimas extracelulares produzidas em condições in vitro. Assim, o presente trabalho objetivou comparar os meios de cultura específicos relatados na literatura (normal) com o meio de batata-dextrose-ágar mais adição do substrato específico para produção de enzimas extracelulares por três diferentes fungos fitopatogênicos habitantes de solo (Fusarium solani f. sp. passiflorae, Sclerotium rolfsii e Rhizoctonia solani AG-4 HGI), bem como avaliar os dados das enzimas por cinco critérios diferentes. O delineamento experimental adotado foi o inteiramente ao acaso, em esquema de três fatores (meios, isolados e enzimas), com seis repetições. As enzimas investigadas foram amilase, carboximetilcelulase, lipase, lacase, catalase e gelatinase. Os meios normais detectaram mais enzimas, e essa detecção foi mais precisa em comparação com os meios de batata-dextrose-ágar mais o substrato específico. Os critérios que calcularam a área da coroa circular para as enzimas amilase, carboximetilcelulase, lipase e lacase e adotaram a escala de notas para medir a intensidade (0=ausência até 4=intensa) de catalase e gelatinase foram os melhores para avaliar e divulgar os resultados das enzimas. Assim, sugere-se padronizar os meios normais para estudos de produção de enzimas, bem como os critérios citados para avaliar e divulgar os dados das atividades das referidas enzimas.pt
dc.description.affiliationInstituto Biológico
dc.description.affiliationPRDTA Centro Oeste
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, Instituto de Biociências
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, Instituto de Biociências
dc.format.extent-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657000592017
dc.identifier.citationArquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 86, p. -, 2019.
dc.identifier.doi10.1590/1808-1657000592017
dc.identifier.fileS1808-16572019000100209.pdf
dc.identifier.issn0020-3653
dc.identifier.issn1808-1657
dc.identifier.scieloS1808-16572019000100209
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/213213
dc.language.isoeng
dc.publisherInstituto Biológico
dc.relation.ispartofArquivos do Instituto Biológico
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectenzymesen
dc.subjectsoilborne phytopathogenic fungien
dc.subjectmethodologyen
dc.subjectenzimaspt
dc.subjectfungos fitopatogênicos habitantes de solopt
dc.subjectmetodologiapt
dc.titleCulture media to detect and criteria to evaluate and report the activity of extracellular enzymes produced by phytopathogenic fungien
dc.title.alternativeMeios de cultura para detectar e critérios para avaliar e divulgar atividade de enzimas extracelulares produzidas por fungos fitopatogênicospt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.orcid0000-0001-8473-3209[1]
unesp.author.orcid0000-0003-0782-2704[2]
unesp.author.orcid0000-0001-7947-5698[3]
unesp.author.orcid0000-0002-7719-9682[4]
unesp.author.orcid0000-0002-3406-7516[5]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, Botucatupt
unesp.departmentBioestatística - IBBpt

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