Nicotine-enhanced oxidation of low-density lipoprotein and its components by myeloperoxidase/H2O2/Cl- system

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Data

2015-03-01

Autores

Oliveira, Olga M. M. F.
Brunetti, Iguatemy L.
Khalil, Najeh M.

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Editor

Academia Brasileira de Ciências

Resumo

In this study, the effect of nicotine on the LDL oxidation by the MPO/H2O2/Cl- system and the effect of HOCl on LDL and some of its components, such as methyl linoleate, vitamin E and the amino acid tryptophan were explored. Nicotine, in micromolar concentrations, enhanced the tryptophan oxidation, either present in LDL or free, in solution. Nicotine also decreased the formation of conjugated dienes and oxygen consumption in a methyl linoleate / HOCl system, and there was evidence to suggest an increase in chlorohydrin formation. Acceleration of the vitamin E oxidation by HOCl was also observed in the presence of nicotine. These data show that the interaction of nicotine and HOCl can promote significant biochemical modifications in LDL particle and some of its components involved in the pathogenesis of cardiovascular and other diseases.
Nesse estudo, nós avaliamos o efeito da nicotina sobre a oxidação da LDL pelo sistema MPO/H2O2/Cl- e o efeito do HOCl sobre a LDL e alguns de seus componentes, tais como metil linoleato, vitamina E e o aminoácido triptofano. Nicotina, em concentração micromolar, amplia a oxidação do triptofano, livre em solução ou presente na LDL. A nicotina promove a diminuição da formação de dienos conjugados e consumo de oxigênio no sistema metil linoleato/HOCl, e houve evidência que sugere aumento na formação de clorohidrinas. O aumento da oxidação da vitamina E pelo HOCl também foi observada na presença de nicotina. Esses dados mostram que a interação da nicotina e HOCl pode promover alterações bioquímicas significativas na partícula de LDL e alguns de seus componentes envolvidos na patogênese de doenças cardiovasculares e de outras doenças.

Descrição

Palavras-chave

Nicotine, Myeloperoxidase, Hypochlorous acid, Low-density lipoprotein, Methyl linoleate, Vitamin E, Tryptophan, Nicotina, Mieloperoxidase, Ácido hipocloroso, Lipoproteína de baixa densidade, Metil linoleato, Vitamina E, Triptofano

Como citar

Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 87, n. 1, p. 183-192, 2015.