Resposta do feijoeiro comum e adzuki à inoculação com Bacillus subtilis

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Data

2021-06

Autores

Souza Júnior, Nelson Câmara de

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Resumo

The use of diazotrophic bacteria in agriculture, in seed treatment or in spraying at different stages of plant development is a technology that has been extensively studied in order to increase crop productivity. This work aimed to evaluate the application of the bacterium Bacillus subtilis in the seed treatment of two bean species, adzuki bean (Vigna angularis) and common bean (Phaseolus vulgaris L.). The design used was completely randomized in a factorial scheme (5x2), with 5 doses (0; 100 mL of commercial product per 50 kg of seeds; 200 mL of commercial product per 50 kg of seeds; 300 mL of commercial product per 50 kg of seeds) of seeds and 500 mL of commercial product per 50 kg of seeds) and two species (P.vulgaris and Vigna angularis) and five replications. The experiment was carried out in pots in a greenhouse. The following were evaluated: shoot length (cm), root length (cm), number of pods per plant, number of seeds per plant, root dry mass and shoot dry mass. The results showed differences in species performance for all parameters except for root dry mass. Dosage adjustments were observed for shoot length (optimal dose of 294mL/50kg of seeds) and dry mass of roots (optimal dose of 290 mL/50kg of seeds for adzuki bean) and number of pods per plant (optimal dose of 366mL/ 50kg of seeds) for common bean. There were no dose adjustments to any of the tested functions for the other parameters studied.
A utilização de bactérias diazotróficas na agricultura, em tratamento de sementes ou em pulverizações em diferentes estádios de desenvolvimento das plantas, é uma tecnologia que vem sendo bastante estudada visando o aumento da produtividade das culturas. Este trabalho teve como objetivo avaliar a aplicação da bactéria Bacillus subtilis no tratamento de sementes de duas espécies de feijão, feijão adzuki (Vigna angularis) e feijão comum (Phaseolus vulgaris L.). O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado em esquema fatorial (5x2), com 5 doses (0; 100 mL de produto comercial por 50 kg de sementes; 200 mL de produto comercial por 50 kg de sementes; 300 mL de produto comercial por 50 kg de sementes e 500 mL de produto comercial por 50 kg de sementes) e duas espécies (P.vulgaris e Vigna angularis) e cinco repetições. O experimento foi realizado em vasos em casa de vegetação. Foram avaliados: Comprimento de parte aérea (cm), comprimento de raiz (cm), número de vagens por planta, número de sementes por planta, massa seca de raiz e massa seca de parte aérea. Os resultados mostraram diferenças no desempenho das espécies para todos os parâmetros com exceção para massa seca de raízes. Observaram-se ajustes das doses para comprimento de parte aérea (dose ótima de 294mL/50kg de sementes) e massa seca de raízes (dose ótima de 290 mL/ 50kg de sementes para o feijão adzuki) e número de vagens por planta (dose ótima de 366mL/ 50kg de sementes) para o feijoeiro comum. Não se observaram ajustes das doses a nenhuma das funções testadas para os outros parâmetros estudados.

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Palavras-chave

Seed treatment, Seedlings, Potential, Tratamento de sementes, Plântulas, Potencial, Rizobactérias

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