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Publicação:
Bio-sociodiversidade: preservação e mercado

dc.contributor.authorLeonel, Mauro [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2021-07-14T10:24:22Z
dc.date.available2021-07-14T10:24:22Z
dc.date.issued2000-04
dc.description.abstractSEVERAL studies have been revealing prospects of capitalizing on native knowledge and traditional cultures in order to launch new market products, such as drugs, cosmetics, new materials, foods, seeds and preservers. The market has adopted the practice of appropriating such cultural goods, which after slight adaptation are registered and turned out as patent-protected products and sold even to the countries where that knowledge was first developed, south of the equator as a rule. Vis-à-vis the social and evironmental degradation scale, as is the case of the Amazon area, a new optimism has risen: the hope that financial results from such products could benefit the native peoples, through the alteration of international legislation and the association of producers cooperatives with transnational companies. The market, the main opponent of bio- and sociodiversity, would thus be invited - both producers and consumers - to support the maintenance of the standing forest and cultural difference, for example, by means of origin certificates. Nevertheless, many are the obstacles preventing the native peoples from making a breakthrough either in the market or in the patent registration international systems vis-à-vis the capital and technology concentration logic.en
dc.description.abstractVÁRIOS estudos vêm revelando possibilidades de aproveitamento de conhecimentos indígenas e de outras culturas tradicionais, entre eles, medicamentos, cosméticos, novos materiais, alimentos, sementes e conservantes como produtos de mercado. A prática do mercado vem sendo a de apropriar-se desses bens culturais, registrá-los após adaptações e devolvê-los como mercadorias protegidas por patentes, inclusive aos países onde tais conhecimentos foram desenvolvidos, geralmente ao sul do Equador. Frente à escala da degradação social e ambiental, como na Amazônia, surgiu um novo otimismo, o de que resultados financeiros de tais produtos pudessem reverter às populações, modificando-se a legislação internacional e associando-se cooperativas de produtores com a biotecnologia e as transnacionais. O mercado, o principal adversário da preservação da bio e da sociodiversidade, seria assim convidado - empresas e consumidores - a tornar-se aliado da manutenção da floresta em pé e da diferença cultural, por exemplo, mediante certificados de origem. No entanto, são numerosos os entraves para que essas populações possam abrir brechas no mercado, ou nos sistemas internacionais de registro de patentes, frente à lógica da concentração de capital e tecnologia.pt
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo, Instituto de Estudos Avançados
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Filosofia e Ciências
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Filosofia e Ciências
dc.format.extent321-346
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-40142000000100019
dc.identifier.citationEstudos Avançados. São Paulo, SP, Brazil: Instituto de Estudos Avançados da Universidade de São Paulo, v. 14, n. 38, p. 321-346, 2000.
dc.identifier.doi10.1590/S0103-40142000000100019
dc.identifier.fileS0103-40142000000100019.pdf
dc.identifier.issn0103-4014
dc.identifier.issn1806-9592
dc.identifier.scieloS0103-40142000000100019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/211439
dc.language.isopor
dc.publisherInstituto de Estudos Avançados da Universidade de São Paulo
dc.relation.ispartofEstudos Avançados
dc.rights.accessRightsAcesso abertopt
dc.sourceSciELO
dc.titleBio-sociodiversidade: preservação e mercadopt
dc.typeArtigopt
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Filosofia e Ciências, Maríliapt

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