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Publicação:
Effect of two erosive protocols using acidic beverages on the shear bond strength of orthodontic brackets to bovine enamel

dc.contributor.authorSantos, Catielma Nascimento
dc.contributor.authorMatos, Felipe De Souza
dc.contributor.authorRode, Sigmar De Mello
dc.contributor.authorCesar, Paulo Francisco
dc.contributor.authorNahsan, Flávia Pardo Salata
dc.contributor.authorParanhos, Luiz Renato
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Sergipe Programa de Pós-graduação em Odontologia
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Sergipe Departamento de Odontologia
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Uberlândia Faculdade de Odontologia
dc.date.accessioned2019-10-03T17:32:06Z
dc.date.available2019-10-03T17:32:06Z
dc.date.issued2018-12-01
dc.description.abstractAbstractObjective:To assess the short-term effect of two in vitro erosive challenge protocols on the bond strength of metal orthodontic brackets on bovine enamel.Methods: Sixty bovine incisors were selected and randomly divided into six groups: AS7 (artificial saliva - 7 days, Control Group); CC7 (Coca-Cola™ - 7 days); LJ7 (lime juice - 7 days); AS30 (artificial saliva - 30 days, Control Group); CC30 (Coca-Cola™ - 30 days); LJ30 (lime juice - 30 days). Microhardness testing was performed prior to the erosive challenge to verify the standardization of samples. Immersion was performed 4x/day for five minutes, for either 7 or 30 days. After immersions were concluded, the brackets were bonded and shear bond strength was assessed after 48 hours. The Adhesive Remnant Index (ARI) was also assessed. Data were analyzed by two-way ANOVA, followed by Tukey’s post-hoc and Student’s t test for paired samples, and the Kruskal-Wallis non-parametric test (α = 5%).Results: The mean and standard deviation of microhardness testing of total samples were 281.89 ± 44.51 KHN. There was no statistically significant difference in shear bond strength for the time factor (7 or 30 days; F5.54= 0.105; p = 0.901). However, there was a statistically significant difference for the solution factor (F5.54= 6.671; p = 0.003). These differences occurred among solutions of Saliva x Coca-Cola™ (p = 0.003) and Coca-Cola™ x Lime Juice (p= 0.029). The assessment of the Adhesive Remnant Index showed no significant difference between groups.Conclusions: The immersion time used in the erosion protocols did not affect the bond strength of brackets to teeth. Coca-Cola™ induced significantly higher shear bond strength values than lime juice and artificial saliva. However, the short term effects of 7/30 days in this in vitro study may not be extrapolated for in vivo ones. Clinical studies should be conducted, substantiating the laboratory results.en
dc.description.abstractResumoObjetivo:avaliar o efeito de curto prazo de dois protocolos de desafio erosivo, in vitro, na resistência adesiva de braquetes ortodônticos metálicos em esmalte bovino.Métodos: Sessenta incisivos bovinos foram selecionados e divididos aleatoriamente em seis grupos: SA7 (saliva artificial - 7 dias, Grupo Controle); CC7 (Coca-Cola® - 7 dias); SL7 (suco de limão - 7 dias); SA30 (saliva artificial - 30 dias, Grupo Controle); CC30 (Coca-Cola® - 30 dias); SL30 (suco de limão - 30 dias). Foi realizado o teste de microdureza antes do desafio erosivo, para verificar a padronização das amostras. A imersão foi realizada quatro vezes ao dia, por cinco minutos, durante 7 ou 30 dias. Finalizadas as imersões, os braquetes foram colados e, após 48 horas, foi avaliada a resistência ao cisalhamento. O Índice de Adesivo Remanescente (IAR) também foi avaliado. Para análise dos dados, foram utilizados os testes ANOVA dois fatores, seguido do post-hoc de Tukey e teste t de Student para amostras pareadas, e o teste não-paramétrico de Kruskal-Wallis (α?#8197;= 5%).Resultados: a média e o desvio-padrão do teste de microdureza das amostras totais foi igual a 281,89 ± 44,51 KHN. Não houve diferença estatisticamente significativa na resistência ao cisalhamento para o fator tempo (7 ou 30 dias; F5,54= 0,105; p= 0,901). Contudo, houve diferença estatisticamente significativa para o fator solução (F5,54=6,671; p= 0,003). Essas diferenças ocorreram entre as soluções de Saliva x Coca-Cola® (p= 0,003) e Coca-Cola® x suco de limão (p= 0,029). Ao avaliar o Índice de Adesivo Remanescente, não foi possível verificar diferença significativa entre os grupos.Conclusões: o tempo de imersão utilizado nos protocolos de erosão não afetou a resistência de união dos braquetes aos dentes. A Coca-Cola® induziu valores de resistência ao cisalhamento significativamente mais altos do que o suco de limão e a saliva artificial. No entanto, os efeitos em curto prazo de 7 e 30 dias, nesse estudo in vitro, não podem ser extrapolados para os estudos in vivo. Estudos clínicos devem ser conduzidos, fundamentando os resultados laboratoriais.pt
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Sergipe Programa de Pós-graduação em Odontologia
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Instituto de Ciência e Tecnologia Programa de Pós-Graduação em Odontologia Restauradora
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Instituto de Ciência e Tecnologia Departamento de Materiais Dentários e Prótese
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo Faculdade de Odontologia Departamento de Biomateriais e Biologia Oral
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Sergipe Departamento de Odontologia
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Uberlândia Faculdade de Odontologia
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Instituto de Ciência e Tecnologia Programa de Pós-Graduação em Odontologia Restauradora
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Instituto de Ciência e Tecnologia Departamento de Materiais Dentários e Prótese
dc.format.extent64-72
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/2177-6709.23.6.064-072.oar
dc.identifier.citationDental Press Journal of Orthodontics. Dental Press International, v. 23, n. 6, p. 64-72, 2018.
dc.identifier.doi10.1590/2177-6709.23.6.064-072.oar
dc.identifier.fileS2176-94512018000600064.pdf
dc.identifier.issn2176-9451
dc.identifier.lattes3000945612440374
dc.identifier.orcid0000-0001-5834-105X
dc.identifier.scieloS2176-94512018000600064
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/183881
dc.language.isoeng
dc.publisherDental Press International
dc.relation.ispartofDental Press Journal of Orthodontics
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectErosionen
dc.subjectOrthodonticsen
dc.subjectOrthodontic bracketsen
dc.subjectShear strength.en
dc.subjectErosãopt
dc.subjectOrtodontiapt
dc.subjectBraquetes ortodônticospt
dc.subjectResistência ao cisalhamento.pt
dc.titleEffect of two erosive protocols using acidic beverages on the shear bond strength of orthodontic brackets to bovine enamelen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes3000945612440374[4]
unesp.author.orcid0000-0001-5834-105X[4]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Ciência e Tecnologia, São José dos Campospt
unesp.departmentMateriais Odontológicos e Prótese - ICTpt
unesp.departmentOdontologia Restauradora - ICTpt

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