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Publicação:
Microbiological profile of different types of salads from hospital kitchens

dc.contributor.authorCorreia, Letícia Borges Nunes [UNESP]
dc.contributor.authorPossebon, Fábio Sossai [UNESP]
dc.contributor.authorYamatogi, Ricardo Seiti [UNESP]
dc.contributor.authorPantoja, José Carlos De Figueiredo [UNESP]
dc.contributor.authorMartins, Otávio Augusto [UNESP]
dc.contributor.authorAmaral, Gilda Pinto [UNESP]
dc.contributor.authorBiondi, Germano Francisco [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2021-07-14T10:51:40Z
dc.date.available2021-07-14T10:51:40Z
dc.date.issued2017-11-09
dc.description.abstractThe objective of this work was to verify the microbiological profile of different types of salads from hospital kitchens. During the period from 2010 to 2014, the Public Food Guidance Service (SOAP) received 641 samples of salads from two public hospitals in the Central West region of the São Paulo state, where they were submitted to microbiological analysis in order to determine the most probable number (MPN) of coliforms at 35 and 45ºC, carry out Salmonella spp. study and coagulase-positive staphylococci count. The results showed that in 30.56% of samples the coliform count at 35ºC was above 1,100 MPN/g and 12.17% of samples presented coliforms at 45ºC above 100 MPN/g, which is the maximum limit established by Brazilian law. The prevalence of contaminated samples among those without heat treatment was at 97.44%, and for samples with heat treatment the prevalence was at 2.56% for both cooked and braised foods. All samples were negative for Salmonella spp. presence and showed coagulase-positive staphylococci count at < 1.0 × 102 UFC/g. Although no pathogenic agents were found, the high count for indicator microorganisms in a large number of samples suggests that the practices of obtaining and manipulating these foods are inadequate, facilitating the risk of contamination with pathogens, including other agents not included in this research. Thus, food and nutrition units must pay attention to food preparation procedures, especially since these meals are served to indoor patients.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi verificar o perfil microbiológico de diferentes tipos de saladas provenientes de cozinhas hospitalares. No período de 2010 a 2014, o Serviço de Orientação à Alimentação Pública (SOAP) recebeu 641 amostras de saladas provenientes de dois hospitais públicos da região centro-oeste do estado de São Paulo, onde foram submetidas às análises microbiológicas para a determinação do número mais provável (NMP) de coliformes a 35 e 45ºC, pesquisa de Salmonella spp. e contagem de estafilococos coagulase positiva. Os resultados revelaram que em 30,56% das amostras a contagem de coliformes a 35ºC foi maior que 1.100 NMP/g, e 12,17% apresentaram coliformes a 45ºC acima de 100 NMP/g, limite máximo estabelecido pela legislação brasileira. A prevalência de amostras contaminadas sem tratamento térmico foi de 97,44% e de 2,56% para amostras com tratamento térmico, cozidas ou refogadas. Todas as amostras foram negativas para presença de Salmonella spp. e apresentaram contagem de estafilococos coagulase positiva < 1,0 × 102 UFC/g. Embora não tenham sido encontrados agentes patogênicos, as altas contagens de micro-organismos indicadores em grande parte das amostras sugerem que as práticas de obtenção e manipulação desses alimentos estão inadequadas, possibilitando risco de contaminação por patógenos, inclusive outros agentes não contemplados nesta pesquisa. Portanto, as unidades de alimentação e nutrição hospitalares devem se atentar quanto aos procedimentos de preparo de alimentos, sobretudo porque essas refeições são servidas a indivíduos hospitalizados.pt
dc.description.affiliationUniversidade Estadual “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
dc.format.extent-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657000792015
dc.identifier.citationArquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 84, p. -, 2017.
dc.identifier.doi10.1590/1808-1657000792015
dc.identifier.fileS1808-16572017000100213.pdf
dc.identifier.issn1808-1657
dc.identifier.scieloS1808-16572017000100213
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/213203
dc.language.isoeng
dc.publisherInstituto Biológico
dc.relation.ispartofArquivos do Instituto Biológico
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectcoliformsen
dc.subjectStaphylococcien
dc.subjecthospitalen
dc.subjectvegetablesen
dc.subjectSalmonella sppen
dc.subjectcoliformespt
dc.subjectestafilococospt
dc.subjecthospitalpt
dc.subjectvegetaispt
dc.subjectSalmonella spppt
dc.titleMicrobiological profile of different types of salads from hospital kitchensen
dc.title.alternativePerfil microbiológico de diferentes tipos de saladas provenientes de cozinhas hospitalarespt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatupt
unesp.departmentHigiene Veterinária e Saúde Pública - FMVZpt

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