Publicação:
Influência do material do alambique na composição química das aguardentes de cana-de-açúcar

dc.contributor.authorNascimento, Ronaldo F.
dc.contributor.authorCardoso, Daniel R.
dc.contributor.authorLima Neto, Benedito dos Santos
dc.contributor.authorFranco, Douglas Wagner
dc.contributor.authorFarias, João Bosco [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2014-05-20T15:07:11Z
dc.date.available2014-05-20T15:07:11Z
dc.date.issued1998-11-01
dc.description.abstractThis paper describes variations in the profile of the main volatile organic compounds present in Brazilian sugar cane spirits distilled in copper and stainless steel distillers. The main organic compounds: aldehydes, ketones, carboxylic acids, alcohols and esters, were determined through High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and High Resolution Gas Cromatography (HRGC). The spirits produced in copper distillers exhibit higher contents of aldehydes with respect to the ones produced in stainless steel. The inverse is true with respect to the higher alcohol and ester contents. No significant variation has been observed for the carboxylic acids.en
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo Instituto de Química de São Carlos Departamento de Química e Física Molecular
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista FCF Departamento de Alimentos e Nutrição
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista FCF Departamento de Alimentos e Nutrição
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
dc.format.extent735-739
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40421998000600013
dc.identifier.citationQuímica Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 21, n. 6, p. 735-739, 1998.
dc.identifier.doi10.1590/S0100-40421998000600013
dc.identifier.fileS0100-40421998000600013.pdf
dc.identifier.issn0100-4042
dc.identifier.scieloS0100-40421998000600013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/26408
dc.language.isopor
dc.publisherSociedade Brasileira de Química
dc.relation.ispartofQuímica Nova
dc.relation.ispartofjcr0.646
dc.relation.ispartofsjr0,255
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectBrazilian sugar cane spiritsen
dc.subjectchromatographyen
dc.subjectdistillersen
dc.subjectvolatilesen
dc.titleInfluência do material do alambique na composição química das aguardentes de cana-de-açúcarpt
dc.title.alternativeThe influence of the material used in building the distiller in the sugar-cane-spirit chemical profileen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Araraquarapt
unesp.departmentAlimentos e Nutrição - FCFpt

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