Logotipo do repositório
 

Publicação:
Massa seca e composição bromatológica de quatro espécies de braquiárias semeadas na linha ou a lanço, em consórcio com milho no sistema plantio direto na palha

dc.contributor.authorPariz, Cristiano Magalhães [UNESP]
dc.contributor.authorAndreotti, Marcelo [UNESP]
dc.contributor.authorAzenha, Mariana Vieira [UNESP]
dc.contributor.authorBergamaschine, Antonio Fernando [UNESP]
dc.contributor.authorMano de Mello, Luiz Malcolm [UNESP]
dc.contributor.authorLima, Ronaldo Cintra [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2014-05-27T11:24:46Z
dc.date.available2014-05-27T11:24:46Z
dc.date.issued2010-08-20
dc.description.abstractThe objective of this research was to evaluate the dry mass yield and chemical composition of four Brachiaria species in different options for sowing, exclusively or in intercrop with corn crop, under a no-tillage system. The experiment was carried out during the growing seasons of 2006 at FEPE (FE/Unesp, Ilha Solteira Campus) located in Selvíria, Mato Grosso do Sul State, Brazil. The soil of the experimental area was classified as distroferric Red Latosol (Oxisol). The experimental design was in randomized blocks, in a factorial scheme (4 × 4), with five replications. The treatments consisted of four Brachiaria species (Brachiaria brizantha cv. Marandu, Brachiaria decumbens, Brachiaria ruziziensis and Mulato II grass) grown in rows and spread on total area, exclusively or intercropped simultaneously with corn crop sowing. The study evaluated the dry mass yield and total digestible nutrients, crude protein, ash, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, hemicelluloses, cellulose and lignin content of forage. The spread on total area intercrop of forages with corn crop proved to be viable by presenting similar dry mass yield to exclusive sowing arrangements, conversely to what happened with intercrop in row of corn crop, which decreased such yield. Brachiaria ruziziensis showed superior chemical composition and the intercrops increased energy and crude protein contents, and decreased cell wall components.en
dc.description.affiliationDepartamento de Melhoramento e Nutrição Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Distrito de Rubiao Junior, s/n, Cx. Postal 560, 18618-000 Botucatu, São Paulo
dc.description.affiliationDepartamento de Fitossanidade, Engenharia Rural e Solos Faculdade de Engenharia Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Ilha Solteira, São Paulo
dc.description.affiliationDepartamento de Zootecnia Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Jaboticabal, São Paulo
dc.description.affiliationDepartamento de Biologia e Zootecnia Faculdade de Engenharia Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Ilha Solteira, São Paulo
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Melhoramento e Nutrição Animal Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Distrito de Rubiao Junior, s/n, Cx. Postal 560, 18618-000 Botucatu, São Paulo
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Fitossanidade, Engenharia Rural e Solos Faculdade de Engenharia Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Ilha Solteira, São Paulo
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Zootecnia Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Jaboticabal, São Paulo
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Biologia e Zootecnia Faculdade de Engenharia Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Ilha Solteira, São Paulo
dc.format.extent147-154
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i2.8498
dc.identifier.citationActa Scientiarum - Animal Sciences, v. 32, n. 2, p. 147-154, 2010.
dc.identifier.doi10.4025/actascianimsci.v32i2.8498
dc.identifier.file2-s2.0-77955614689.pdf
dc.identifier.issn1806-2636
dc.identifier.issn1807-8672
dc.identifier.lattes7000845749315355
dc.identifier.lattes8781808194361969
dc.identifier.orcid0000-0001-8316-7145
dc.identifier.scopus2-s2.0-77955614689
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/71827
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofActa Scientiarum: Animal Sciences
dc.relation.ispartofsjr0,250
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceScopus
dc.subjectBrachiaria brizantha
dc.subjectBrachiaria decumbens
dc.subjectBrachiaria ruziziensis
dc.subjectCrop-livestock integration
dc.subjectMulato II grass
dc.subjectBrachiaria
dc.subjectUrochloa brizantha
dc.subjectZea mays
dc.titleMassa seca e composição bromatológica de quatro espécies de braquiárias semeadas na linha ou a lanço, em consórcio com milho no sistema plantio direto na palhapt
dc.title.alternativeDry mass and chemical composition of four Brachiaria species sown in rows or spread, in intercrop with corn crop in no-tillage systemen
dc.typeArtigo
dcterms.licensehttp://www.scielo.br/revistas/asas/paboutj.htm
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes7000845749315355
unesp.author.lattes8781808194361969[6]
unesp.author.orcid0000-0001-8316-7145[6]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabalpt
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Engenharia, Ilha Solteirapt
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatupt
unesp.departmentZootecnia - FCAVpt
unesp.departmentBiologia e Zootecnia - FEISpt
unesp.departmentFitossanidade, Engenharia Rural e Solos - FEISpt
unesp.departmentMelhoramento e Nutrição Animal - FMVZpt

Arquivos

Pacote Original

Agora exibindo 1 - 1 de 1
Carregando...
Imagem de Miniatura
Nome:
2-s2.0-77955614689.pdf
Tamanho:
119.29 KB
Formato:
Adobe Portable Document Format