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Publicação:
Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo

dc.contributor.authorJobim, Clóves Cabreira
dc.contributor.authorReis, Ricardo Andrade [UNESP]
dc.contributor.authorDe Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP]
dc.contributor.authorSchocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual de Maringá (UEM)
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2014-05-27T11:18:12Z
dc.date.available2014-05-27T11:18:12Z
dc.date.issued1997-02-01
dc.description.abstractThis experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened.en
dc.description.abstractAvaliou-se, na Universidade Estadual Paulista (UNESP) em Jaboticabal, a presença de microrganismos nas silagens de grãos úmidos de milho. Os tratamentos constaram de cinco percentagens de sabugo na silagem (0, 5, 10, 15 e 20% na matéria verde) e quatro períodos de amostragem após a abertura dos silos (0, 2, 4 e 6 dias), em esquema fatorial, num delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. O crescimento de lactobacilos foi maior na silagem exclusiva de grãos. A presença de clostrídeos diferiu entre os tratamentos, com valores entre 1,30 e 3,32 log UFC/g de silagem. A presença de leveduras e enterobactérias aumentou em função das proporções de sabugo e dos períodos de amostragem. A população de lactobacilos foi satisfatória para uma boa fermentação das silagens, e a presença do sabugo favoreceu o desenvolvimento de clostrídeos, leveduras e enterobactérias após a abertura dos silos.pt
dc.description.affiliationDep. Zoot. Univ. Estadual de Maringá, Av. Colombo, 3690, CEP 87020-900 Maringá, PR
dc.description.affiliationDep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SP
dc.description.affiliationDep. Nutr. Animal e Pastagens UNESP
dc.description.affiliationDep. Microbiologia UNESP
dc.description.affiliationUnespDep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SP
dc.description.affiliationUnespDep. Nutr. Animal e Pastagens UNESP
dc.description.affiliationUnespDep. Microbiologia UNESP
dc.format.extent201-204
dc.identifierhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625
dc.identifier.citationPesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997.
dc.identifier.file2-s2.0-0031506291.pdf
dc.identifier.issn0100-204X
dc.identifier.lattes8605438226392855
dc.identifier.scopus2-s2.0-0031506291
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/65037
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofPesquisa Agropecuária Brasileira
dc.relation.ispartofjcr0.546
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceScopus
dc.subjectClostridium
dc.subjectEnterobacteria
dc.subjectLactobacillus
dc.subjectSampling
dc.subjectYeast
dc.subjectenterobacteria
dc.subjectEnterobacteriaceae
dc.subjectZea mays
dc.titlePresença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugopt
dc.title.alternativeMicroorganisms in the high-moisture corn grain silage with different proportions of the coben
dc.typeArtigo
dcterms.licensehttp://www.scielo.br/revistas/pab/paboutj.htm
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes8605438226392855
unesp.author.orcid0000-0003-3408-2633[4]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabalpt
unesp.departmentZootecnia - FCAVpt

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