Publicação: Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo
dc.contributor.author | Jobim, Clóves Cabreira | |
dc.contributor.author | Reis, Ricardo Andrade [UNESP] | |
dc.contributor.author | De Andrade Rodrigues, Luis Roberto [UNESP] | |
dc.contributor.author | Schocken-Iturrino, Ruben Pablo [UNESP] | |
dc.contributor.institution | Universidade Estadual de Maringá (UEM) | |
dc.contributor.institution | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | |
dc.date.accessioned | 2014-05-27T11:18:12Z | |
dc.date.available | 2014-05-27T11:18:12Z | |
dc.date.issued | 1997-02-01 | |
dc.description.abstract | This experiment was carried out in the Microbiology Laboratory of UNESP-Jaboticabal, to evaluate the different species of microorganisms in high-moisture corn grain silage. The treatments were five percentages of corn cob in the silage (0, 5, 10, 15 and 20% DM) and four sampling periods after the opening of the silos (0, 2, 4 and 6 days), using a factorial arrangement in randomized block design with three replications. The growth of Lactobacillus was higher (P<0.01) in the silage prepared only with grains in relation to the other treatments. The presence of Clostridium differed (P<0.01) among the treatments, with values ranging from 1.30 and 3.32 log CFU/g of silage. It was concluded that the population of Lactobacillus was satisfactory to obtain a good fermentation of the silages, and the presence of corn cob facilitated the development of Clostridium and also of yeast and Enterobacteriaceae after the silos were opened. | en |
dc.description.abstract | Avaliou-se, na Universidade Estadual Paulista (UNESP) em Jaboticabal, a presença de microrganismos nas silagens de grãos úmidos de milho. Os tratamentos constaram de cinco percentagens de sabugo na silagem (0, 5, 10, 15 e 20% na matéria verde) e quatro períodos de amostragem após a abertura dos silos (0, 2, 4 e 6 dias), em esquema fatorial, num delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. O crescimento de lactobacilos foi maior na silagem exclusiva de grãos. A presença de clostrídeos diferiu entre os tratamentos, com valores entre 1,30 e 3,32 log UFC/g de silagem. A presença de leveduras e enterobactérias aumentou em função das proporções de sabugo e dos períodos de amostragem. A população de lactobacilos foi satisfatória para uma boa fermentação das silagens, e a presença do sabugo favoreceu o desenvolvimento de clostrídeos, leveduras e enterobactérias após a abertura dos silos. | pt |
dc.description.affiliation | Dep. Zoot. Univ. Estadual de Maringá, Av. Colombo, 3690, CEP 87020-900 Maringá, PR | |
dc.description.affiliation | Dep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SP | |
dc.description.affiliation | Dep. Nutr. Animal e Pastagens UNESP | |
dc.description.affiliation | Dep. Microbiologia UNESP | |
dc.description.affiliationUnesp | Dep. Nutr. Animal e Pastagens Universidade Estadual Paulista, Rod. Carlos Tonnani Km 5, CEP 14870-000 Jaboticabal, SP | |
dc.description.affiliationUnesp | Dep. Nutr. Animal e Pastagens UNESP | |
dc.description.affiliationUnesp | Dep. Microbiologia UNESP | |
dc.format.extent | 201-204 | |
dc.identifier | http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4625 | |
dc.identifier.citation | Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 32, n. 2, p. 201-204, 1997. | |
dc.identifier.file | 2-s2.0-0031506291.pdf | |
dc.identifier.issn | 0100-204X | |
dc.identifier.lattes | 8605438226392855 | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-0031506291 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11449/65037 | |
dc.language.iso | por | |
dc.relation.ispartof | Pesquisa Agropecuária Brasileira | |
dc.relation.ispartofjcr | 0.546 | |
dc.rights.accessRights | Acesso aberto | |
dc.source | Scopus | |
dc.subject | Clostridium | |
dc.subject | Enterobacteria | |
dc.subject | Lactobacillus | |
dc.subject | Sampling | |
dc.subject | Yeast | |
dc.subject | enterobacteria | |
dc.subject | Enterobacteriaceae | |
dc.subject | Zea mays | |
dc.title | Presença de microrganismos na silagem de grãos úmidos de milho ensilado com diferentes proporções de sabugo | pt |
dc.title.alternative | Microorganisms in the high-moisture corn grain silage with different proportions of the cob | en |
dc.type | Artigo | |
dcterms.license | http://www.scielo.br/revistas/pab/paboutj.htm | |
dspace.entity.type | Publication | |
unesp.author.lattes | 8605438226392855 | |
unesp.author.orcid | 0000-0003-3408-2633[4] | |
unesp.campus | Universidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal | pt |
unesp.department | Zootecnia - FCAV | pt |
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