Logotipo do repositório
 

Publicação:
Análise microbiológica e caracterização eletroforética do queijo mussarela elaborado a partir de leite de búfala

dc.contributor.authorBuzi, Kate Aparecida [UNESP]
dc.contributor.authorPinto, José Paes de Almeida Nogueira [UNESP]
dc.contributor.authorRamos, Paulo Roberto Rodrigues [UNESP]
dc.contributor.authorBiondi, Germano Francisco [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.date.accessioned2022-04-28T20:53:16Z
dc.date.available2022-04-28T20:53:16Z
dc.date.issued2009-01-01
dc.description.abstractThis study evaluated the microbiological quality of mozzarella cheese made from buffalo milk obtained from retail outlets and validated their authenticity by checking the product for the possible presence of cow milk. The microbiological analysis included counts of E. coli, total coliform, positive coagulase Staphylococcus, and Salmonella spp. For the determination of mozzarella purity, we used polyacrylamide gel electrophoresis. Based on the results of the microbiological evaluation, we can state that 98% of samples comply with the legal microbiological standards although some have shown high values of total coliforms, which indicates poor hygienic conditions during manufacturing. However, 2% of the samples showed fecal coliform populations exceed the legal limit due to high E. coli contamination. Electrophoresis detected cow milk in 22% of the samples, which was probably added intentionally.en
dc.description.affiliationDepartamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 572, CEP 18618-000, Botucatu - SP
dc.description.affiliationDepartamento de Física e Biofísica Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 510, CEP 18618-000, Botucatu - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 572, CEP 18618-000, Botucatu - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Física e Biofísica Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 510, CEP 18618-000, Botucatu - SP
dc.format.extent7-11
dc.identifier.citationCiencia e Tecnologia de Alimentos, v. 29, n. 1, p. 7-11, 2009.
dc.identifier.issn0101-2061
dc.identifier.issn1678-457X
dc.identifier.scopus2-s2.0-67649887334
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/225524
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofCiencia e Tecnologia de Alimentos
dc.sourceScopus
dc.subjectAdulterations
dc.subjectBuffalo
dc.subjectElectrophoresis
dc.subjectMicrobiology
dc.subjectMozzarella
dc.titleAnálise microbiológica e caracterização eletroforética do queijo mussarela elaborado a partir de leite de búfalapt
dc.title.alternativeMicrobiological analysis and electrophoretic characterization of mozzarella cheese made from buffalo milken
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Botucatupt
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, Botucatupt
unesp.departmentHigiene Veterinária e Saúde Pública - FMVZpt
unesp.departmentFísica e Biofísica - IBBpt

Arquivos