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Use of EP(Peroxidase) allele in soybean varietal characterization

dc.contributor.authorValário, Bárbara Panoff [UNESP]
dc.contributor.authorCavariani, Cláudio [UNESP]
dc.contributor.authorFrança-neto, José De Barros
dc.contributor.authorVieira, Elisa Serra Negra
dc.contributor.authorBravo, Juliana Pereira [UNESP]
dc.contributor.authorSilva, Edvaldo Aparecido Amaral da [UNESP][
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.institutionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
dc.contributor.institutionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
dc.date.accessioned2015-02-02T12:39:32Z
dc.date.available2015-02-02T12:39:32Z
dc.date.issued2014-12-01
dc.description.abstractThe aim of this work was to evaluate the use of the molecular biology technique of PCR (Polimerase Chain Reaction) in the characterization of soybean cultivars. The study was performed at the Department of Plant Production, Faculty of Agricultural Sciences/ UNESP and Institute of Bioscience, Botucatu-SP. Fourteen commercial soybean cultivars were used, of which six were selected as positive reaction to peroxidase (BRS 320, BRS 284, BRS 232, BRS 7860RR, BRSMG 760SRR, BRS295RR), four as negative reaction (BRS 326, BRS 8160RR, BRSMG 800A (NutriSoy), BRS Valiosa RR) and four as double reaction (BRSGO 8060, BRS 270RR, FTS Campo Mourão and BRS 239). Thus, the results attained by the traditional biochemical colorimetric test for the 14 cultivars were compared with the conventional PCR assay. For PCR analysis, DNA was extracted from whole seeds and the primers were tested, and subsequently PCR and agarose gel electrophoresis were performed. The combination of primers prx9 + prx10 confirmed the use of the PCR reaction to characterize soybean cultivars considered doubtful by conventional colorimetric text.en
dc.description.abstractO objetivo geral deste trabalho foi avaliar o uso da técnica de PCR (Polimerase Chain Reaction) na caracterização de cultivares de soja. O estudo foi realizado no Departamento de Produção Vegetal da Faculdade de Ciências Agronômicas / UNESP e do Instituto de Biociências de Botucatu-SP. Foram utilizadas quatorze cultivares de soja comerciais, das quais seis foram selecionadas como reação positiva à peroxidase (BRS 320, BRS 284, BRS 232, BRS 7860RR, BRSMG 760SRR, BRS295RR), quatro como reação negativa (BRS 326, BRS 8160RR, BRSMG 800A (NutriSoy), BRS Valiosa RR) e quatro como reação positiva e negativa (BRS 8060, BRS 270RR, FTS Campo Mourão e BRS 239). Assim, as 14 cultivares foram submetidas ao ensaio bioquímico colorimétrico tradicional e os resultados obtidos foram comparados com o ensaio de PCR convencional. Para a análise de PCR, o DNA foi extraído de sementes inteiras, sendo que os primers foram testados por PCR e visualizados por eletroforese em gel de agarose. A combinação dos primers prx9 + prx10 confirmou a utilização da reação de PCR para caracterizar as cultivares de soja considerada duvidosa por teste convencional colorimétrico.pt
dc.description.affiliationUNESP Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal
dc.description.affiliationEmbrapa Soja
dc.description.affiliationEmbrapa Florestas
dc.description.affiliationUnespUNESP Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
dc.format.extent465-470
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v36n4996
dc.identifier.citationJournal of Seed Science. ABRATES - Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes, v. 36, n. 4, p. 465-470, 2014.
dc.identifier.doi10.1590/2317-1545v36n4996
dc.identifier.fileS2317-15372014000400012.pdf
dc.identifier.issn2317-1537
dc.identifier.lattes9972643774491301
dc.identifier.orcid0000-0001-6454-1488
dc.identifier.scieloS2317-15372014000400012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/114443
dc.language.isoeng
dc.publisherABRATES - Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes
dc.relation.ispartofJournal of Seed Science
dc.relation.ispartofsjr0,367
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectGlycine max (L.) Merrillpt
dc.subjectPCRpt
dc.subjectDNApt
dc.subjectpureza genéticapt
dc.subjectGlycine max (L.) Merrillen
dc.subjectPCRen
dc.subjectDNAen
dc.subjectgenetic purityen
dc.titleUse of EP(Peroxidase) allele in soybean varietal characterizationen
dc.title.alternativeUso do alelo EP (Peroxidase) na caracterização varietal de sojapt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes9972643774491301[6]
unesp.author.orcid0000-0001-6454-1488[6]
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas, Botucatupt
unesp.departmentProdução e Melhoramento Vegetal - FCApt

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