Logotipo do repositório
 

Publicação:
PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF IN COCONUT HUSK FIBER SUBSTRATE AFTER THE CULTIVATION OF PEPPER IN A HYDROPONIC SYSTEM WITH WATER REUSE AND DIFFERENT DEPHTS OF NUTRIENT SOLUTION

dc.contributor.authorDe Carvalho, Renata Da Silva Cuba [UNESP]
dc.contributor.authorDe Melo, Mara Rúbia Mendes [UNESP]
dc.contributor.authorDe Sousa, Francielly Guieiro Gomes [UNESP]
dc.contributor.authorFilho, Luís Roberto Almeida Gabriel [UNESP]
dc.contributor.authorKlar, Antonio Evaldo [UNESP]
dc.contributor.authorFilho, Hélio Grassi [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.date.accessioned2022-04-29T08:40:38Z
dc.date.available2022-04-29T08:40:38Z
dc.date.issued2021-01-01
dc.description.abstractThis work aimed to characterize the physical and chemical characteristics of the coconut husk fiber substrate before and after its use with the pepper crop, cultivated in pots with a nutritive solution prepared with reuse and drinking water and different depths of this solution replenishment (100, 75 and 50% of crop evapotranspiration). Cultivation was conducted in pots greenhouse with a volumetric capacity of 15 L, filled with coconut husk fiber. The plants were grown for 175 days and every 30 days, the pH and electrical conductivity of the substrate were measured in the laboratory. After the plants were harvested, samples of the substrate were collected and the chemical and physical characteristics were evaluated: electrical conductivity, pH, NH4+, NO3-, P, K, Ca, Mg, S, Cl, B, Fe, Mn, Cu, Zn, cation exchange capacity (CTC), water retention capacity (10kPA), and dry bulk density. The replacement of the nutrient solution in the substrate through crop evapotranspiration provided an increase in nutrient content, electrical conductivity, CTC of substrate and density. The highest values for theses parameters were verified for the treatments cultivated with nutritive solution prepared with water reuse.en
dc.description.affiliationFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationDepartamento de Produção e Melhoramento Vegetal Faculdade de Ciências Agronômica Universidade Estadual Paulista (UNESP), Rua José Barbosa de Barros, 1780, SP
dc.description.affiliationFaculdade de Ciências Agronômica Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationDepartamento de Gestão Desenvolvimento e Tecnologia da Faculdade de Ciências e Engenharia Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Domingos da Costa Lopes,780, Jardim Itaipu, SP
dc.description.affiliationDepartamento de Engenharia Rural da Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationDepartamento de Solos e Recursos Ambientais da Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationUnespFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Produção e Melhoramento Vegetal Faculdade de Ciências Agronômica Universidade Estadual Paulista (UNESP), Rua José Barbosa de Barros, 1780, SP
dc.description.affiliationUnespFaculdade de Ciências Agronômica Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Gestão Desenvolvimento e Tecnologia da Faculdade de Ciências e Engenharia Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Domingos da Costa Lopes,780, Jardim Itaipu, SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Engenharia Rural da Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Solos e Recursos Ambientais da Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, 3780, SP
dc.format.extent613-627
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.15809/IRRIGA.2021V1N3P613-627
dc.identifier.citationIRRIGA, v. 1, n. 3, p. 613-627, 2021.
dc.identifier.doi10.15809/IRRIGA.2021V1N3P613-627
dc.identifier.issn1808-3765
dc.identifier.issn1413-7895
dc.identifier.scopus2-s2.0-85125874721
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/230524
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofIRRIGA
dc.sourceScopus
dc.subjectEffluent
dc.subjectHydroponic
dc.subjectNutrients
dc.subjectSalinization
dc.subjectWastewater
dc.titlePHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF IN COCONUT HUSK FIBER SUBSTRATE AFTER THE CULTIVATION OF PEPPER IN A HYDROPONIC SYSTEM WITH WATER REUSE AND DIFFERENT DEPHTS OF NUTRIENT SOLUTIONen
dc.titleCARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA DE SUBSTRATO DE FIBRA DE CASCA DE COCO APÓS O CULTIVO HIDROPÔNICO DE PIMENTÃO COM ÁGUA DE REÚSO E DIFERENTES LÂMINAS DE SOLUÇÃO NUTRITIVApt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.departmentProdução e Melhoramento Vegetal - FCApt

Arquivos