Publication: Impacto da brucelose na pecuária leiteira: revisão bibliográfica
Loading...
Date
Authors
Advisor
Oliveira, Mauro Dal Secco de
Coadvisor
Graduate program
Undergraduate course
Engenharia Agronômica - FCAV
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Type
Undergraduate thesis
Access right
Acesso aberto

Abstract
Abstract (english)
Brucellosis is a chronic infectious disease caused by bacteria of the genus Brucella that affects humans and several animal species. In cattle, the The disease is caused by Brucella abortus, a bacterium that particularly affects the reproductive system and is characterized by spontaneous abortion in the last third of pregnancy. Despite programs aimed at controlling and eradicating disease, due to its zoonotic nature, the disease remains endemic in many countries, especially the developing ones, causing losses significant economic effects on production systems and serious health effects animal and public. The disease can be transmitted by direct or indirect contact. with infected animals and fetal attachments, as well as by ingesting contaminated animals (mainly unheated milk and its derivatives). It can also be transmitted through the handling of carcasses and viscera during slaughter. Disease control and eradication programs mainly aims to interrupt the pathogen transmission chain, eliminating infected individuals and increasing the number of infected individuals resistant in the population, with vaccination being the main and effective strategy for control.
Abstract (portuguese)
A brucelose é uma doença infecciosa crônica causada por bactérias do gênero Brucella que acomete humanos e diversas espécies animais. Em bovinos, a doença é causada pela Brucella abortus, bactéria que acomete particularmente o sistema reprodutivo e é caracterizada por aborto espontâneo no último terço da gestação. Apesar dos programas voltados ao controle e erradicação da doença, devido à sua natureza zoonótica, a doença permanece endêmica em muitos países, principalmente os em desenvolvimento, causando perdas econômicas significativas aos sistemas de produção e graves efeitos na saúde animal e pública. A doença pode ser transmitida por contato direto ou indireto com animais infectados e anexos fetais, bem como pela ingestão de produtos animais contaminados (principalmente leite não tratado termicamente e seus derivados). Também pode ser transmitida através do manuseio de carcaças e vísceras durante o abate. Os programas de controle e erradicação da doença visa principalmente interromper a cadeia de transmissão do patógeno, eliminando os indivíduos infectados e aumentando o número de indivíduos resistentes na população, sendo a vacinação a principal e efetiva estratégia de controle.
Description
Keywords
Brucelose, Brucelose em bovino, Aborto
Language
Portuguese