Logotipo do repositório
 

Publicação:
Caracterização química dos géis produzidos pelas bactérias diazotróficas Rhizobium tropici e Mesorhizobium sp

dc.contributor.authorMonteiro, Nilson Kobori [UNESP]
dc.contributor.authorAranda-Selverio, Gabriel [UNESP]
dc.contributor.authorExposti, Diego Tadeu Degli [UNESP]
dc.contributor.authorDe Lourdes Corradi Da Silva, Maria [UNESP]
dc.contributor.authorLemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]
dc.contributor.authorCampanharo, João Carlos [UNESP]
dc.contributor.authorSilveira, Joana Léa Meira
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Paraná (UFPR)
dc.date.accessioned2022-04-29T03:10:03Z
dc.date.available2022-04-29T03:10:03Z
dc.date.issued2012-07-02
dc.description.abstractThe exopolysaccharides with characteristics of gel produced by Rhizobium tropici (EPS RT) and Mesorhizobium sp (EPS MR) are acidic heteropolysaccharide composed mainly of glucose and galactose in a molar ratio of 4:1 and 5:1 respectively, with traces of mannose (∼1%). Chemical analysis showed the presence of uronic acid, pyruvate and acetyl-substituents in the structures of both polymers. Experiments of gel permeation chromatography and polyacrylamide gel electrophoresis showed that EPS RT and EPS MR are homogeneous molecules with low grade of polydispersity. The EPS were characterized using spectroscopic techniques of FT-IR, 1H and 13C-NMR.en
dc.description.affiliationDepartamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Universidade Estadual Paulista, 15054-000 São José do Rio Preto - SP
dc.description.affiliationDepartamento de Física, Química e Biologia Faculdade de Ciências e Tecnologia Universidade Estadual Paulista, 19060-900 Presidente Prudente - SP
dc.description.affiliationDepartamento de Tecnologia Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual Paulista, 14884-900 Jaboticabal - SP
dc.description.affiliationDepartamento de Bioquímica e Biologia Molecular Universidade Federal do Paraná, 81531-990 Curitiba - PR
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Universidade Estadual Paulista, 15054-000 São José do Rio Preto - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Física, Química e Biologia Faculdade de Ciências e Tecnologia Universidade Estadual Paulista, 19060-900 Presidente Prudente - SP
dc.description.affiliationUnespDepartamento de Tecnologia Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária Universidade Estadual Paulista, 14884-900 Jaboticabal - SP
dc.format.extent705-708
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000400009
dc.identifier.citationQuimica Nova, v. 35, n. 4, p. 705-708, 2012.
dc.identifier.doi10.1590/S0100-40422012000400009
dc.identifier.issn0100-4042
dc.identifier.issn1678-7064
dc.identifier.scopus2-s2.0-84862875391
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/226865
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofQuimica Nova
dc.sourceScopus
dc.subjectAcid exopolysaccharide
dc.subjectMesorhizobium sp
dc.subjectRhizobium tropici
dc.titleCaracterização química dos géis produzidos pelas bactérias diazotróficas Rhizobium tropici e Mesorhizobium sppt
dc.title.alternativeChemical characterization of the gels produced by the diazotrophic bacteria Rhizobium tropici and Mesorhizobium spen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas, São José do Rio Pretopt
unesp.departmentTecnologia - FCAVpt
unesp.departmentFísica, Química e Biologia - FCTpt
unesp.departmentEngenharia e Tecnologia de Alimentos - IBILCEpt

Arquivos