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Publicação:
Caracterização dos resíduos do processamento de mandioca para produção de bioetanol

dc.contributor.authorCamacho, Ileana Andrea Ordoñez [UNESP]
dc.contributor.authorCabello, Claudio [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2016-03-02T12:58:53Z
dc.date.available2016-03-02T12:58:53Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractAiming to get the best economic advantage in ethanol production from cassava roots, this study presented a physiochemical characterization from two different types of solid waste in two types of processing of the raw materials in manufacturing ethanol. The processing of cassava roots begins with the disintegration and washing the roots with the addition of 20% more water to obtain a pulp which was treated and stirred in the reactor while adding enzyme α-amylase at a temperature of 90°C for 2 hours. Then we performed a pH adjustment while lowering the temperature to 60 ° C with the addition of the enzyme amiloglucosidase and then stirring for 14 hours. The hydrolyzate obtained was the source of two types of waste which are: i) Solid residue obtained after filtration of the hydrolyatze and ii) Solid waste obtained from filtering wine after alcoholic fermentation of the hydrolyzate with the addition of a dried yeast strain Y-940 manufactured by MAURI OF BRAZIL SA (2%) at a temperature of 25º C. The results of the laboratory analysis showed that the byproducts derived from the hydrolysis and fermentation showed very similar chemical compositions. With levels between 39 and 41% fiber, 0.5% lipids, 20 and 30% carbohydrates, protein 0.5 and 1.50, 6 and 8% acidity, and 20 and 30% soluble solids.en
dc.description.abstractA fim de se obter um melhor rendimento econômico na produção de etanol, a partir das raízes de mandioca, o presente trabalho realizou a caracterização físico-química de resíduos sólidos gerados em dois tipos diferentes de processamento da matéria prima numa planta de fabricação de etanol. O processamento das raízes de mandioca teve inicio com a lavagem e desintegração das raízes com adição de 20% de água até obter uma polpa que foi tratada em reator agitado adicionando enzima α-amilase e temperatura de 90°C por 2 horas. Em seguida, realizou-se o ajuste de pH a 4,5, abaixamento da temperatura para 60°C e adição de enzima amiloglucosidase com agitação por 14 horas. O hidrolisado obtido foi a fonte dos dois tipos de resíduo quais sejam: i) resíduo obtido da filtração do hidrolisado e; ii) resíduo obtido da filtração do vinho alcoólico após fermentação do hidrolisado com adição de levedura desidratada da cepa Y-940 fabricada pela MAURI DO BRASIL S.A (2%) e temperatura ambiente (25ºC). Os resultados das analises laboratoriais mostraram que os subprodutos resultantes da hidrolise e da fermentação apresentaram composição química muito semelhante. Com teores entre 39 e 41% de fibra, 0,5% de lipídeos, 20 e 30% de carboidratos, 0,5 e 1,50 de proteína, 6 e 8 % de acidez e, 20 e 30% de sólidos solúveis.pt
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, Rua José Barbosa de Barros, 1780 (Campus Lageado), Jardim Paraiso, CEP 18610-307, SP, Brasil
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatu, Rua José Barbosa de Barros, 1780 (Campus Lageado), Jardim Paraiso, CEP 18610-307, SP, Brasil
dc.format.extent82-88
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2012v27n1p82-88
dc.identifier.citationEnergia na Agricultura, v. 27, n. 1, p. 82-88, 2012.
dc.identifier.doi10.17224/EnergAgric.2012v27n1p82-88
dc.identifier.fileISSN0102-9169-2012-27-01-82-88.pdf
dc.identifier.issn0102-9169
dc.identifier.lattes0946361790812901
dc.identifier.lattes0933557486638139
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/134892
dc.language.isopor
dc.relation.ispartofEnergia na Agricultura
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceCurrículo Lattes
dc.subjectEthanolen
dc.subjectCassavaen
dc.subjectWasteen
dc.subjectCompositionen
dc.subjectEtanolpt
dc.subjectMandiocapt
dc.subjectComposiçãopt
dc.titleCaracterização dos resíduos do processamento de mandioca para produção de bioetanolpt
dc.title.alternativeCharacterization of wastes in cassava prodution for use as bioethanolen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.lattes0946361790812901
unesp.author.lattes0933557486638139
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Centro de Raízes e Amidos Tropicais, Botucatupt

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