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Publicação:
Surface roughness of a resin composite

dc.contributor.authorIsabel, Carlos Alberto Camargo
dc.contributor.authorDominguette, Alexandre Augusto Sarto
dc.contributor.authorSantos, Saulo Galvão Dos
dc.contributor.authorRibeiro, José Carlos Rabelo
dc.contributor.authorMoysÉs, Marcos Ribeiro
dc.contributor.institutionUniversidade do Vale do Rio Verde Campus Três Corações Departamento de Odontologia
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2018-11-12T17:27:41Z
dc.date.available2018-11-12T17:27:41Z
dc.date.issued2016-03-01
dc.description.abstractABSTRACTObjective: The aim of the present study was to evaluate the surface roughness (Ra) of the Z-350 resin composite following immersion in different media (distilled water, coca-cola, coffee, black tea and red wine).Methods: Fifty specimens of resin composite measuring 10 mm x 2 mm were prepared. Polymerization was performed using the conventional method (40 s). Each specimen was immersed for one hour per day. Evaluations were performed at baseline as well as after three, six, nine and 12 months. Three Ra readings were taken in opposite directions at each evaluation using a roughness meter. Mean Ra values were subjected to analysis of variance (ANOVA) followed by Tukey's test (p < 0.05).Results: A significant increase in Ra was found in the specimens submitted to coffee, coca-cola(r) and black tea between baseline and the three-month evaluation. Variance was also found among the remaining evaluation times (3 months to 12 months), but the differences did not achieve statistical significance. No statistically significant differences in Ra were found among evaluation times in the specimens submitted to red wine or distilled water.Conclusion: Based on the present findings, coca-cola, coffee and black tea exert an influence on the surface roughness of resin composites.en
dc.description.abstractRESUMOObjetivo:Avaliar a rugosidade da superfície (Ra) do Z-350 resina composta após imersão em diferentes meios (água destilada, coca-cola, café, chá preto e vinho tinto).Métodos:Foram preparados cinquenta espécimes de resina composta medindo 10 mm x 2 mm. A polimerização foi realizada através do método convencional (40 s). Cada espécime foi imerso durante uma hora por dia. As avaliações foram realizadas na linha de base, bem como após três, seis, nove e 12 meses. Três leituras Ra foram levados em direções opostas em cada avaliação, utilizando um medidor de rugosidade. Os valores médios de Ra foram submetidos a análise de variância (ANOVA) seguido pelo teste de Tukey (p <0,05).Resultados:Um aumento significativo na Ra foi encontrada nas amostras submetidas ao café, coca-Cola(r) e chá preto entre o início e a avaliação de três meses. Variância também foi encontrado entre as épocas de avaliação restantes (3 meses a 12 meses), mas as diferenças não atingiram significância estatística. Não houve diferenças estatisticamente significativas na Ra encontrados entre os momentos de avaliação nos casos submetidos ao vinho tinto ou água destilada.Conclusão:Com base nos achados, coca-cola, café e chá preto exercem uma influência sobre a rugosidade superficial de resinas compostas.pt
dc.description.affiliationUniversidade do Vale do Rio Verde Campus Três Corações Departamento de Odontologia
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Odontologia
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Odontologia
dc.format.extent50-55
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1981-863720160001000072929
dc.identifier.citationRGO - Revista Gaúcha de Odontologia. Faculdade São Leopoldo Mandic, v. 64, n. 1, p. 50-55, 2016.
dc.identifier.doi10.1590/1981-863720160001000072929
dc.identifier.fileS1981-86372016000100050.pdf
dc.identifier.issn1981-8637
dc.identifier.scieloS1981-86372016000100050
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/157950
dc.language.isoeng
dc.publisherFaculdade São Leopoldo Mandic
dc.relation.ispartofRGO - Revista Gaúcha de Odontologia
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectBeveragesen
dc.subjectImmersionen
dc.subjectResin compositeen
dc.subjectTooth erosion.en
dc.subjectBebidaspt
dc.subjectImersãopt
dc.subjectResinas compostaspt
dc.subjectErosão dentária.pt
dc.titleSurface roughness of a resin compositeen
dc.title.alternativeRugosidade superficial de resina compostapt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication

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