Effects of betaine on the growth of the fish piauçu, Leporinus macrocephalus

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Data

2006-09-01

Autores

Normandes, Edivaldo Bento [UNESP]
Barreto, Rodrigo Egydio [UNESP]
Carvalho, Robson Francisco [UNESP]
Delicio, Helton Carlos [UNESP]

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Editor

Brazilian Archives of Biology and Technology

Resumo

Testamos o efeito da betaína na performance de crescimento do peixe piauçu. Para tal, 21 espécimes (média ± DP: peso corpóreo: 14,9 ± 1,3 g) foram distribuídos aleatoriamente em um entre três tratamentos (n = 7 cada; 1 peixe/aquário): ração sem acréscimo de betaína (controle), 3,6 g betaína/Kg de ração, 7,1 g betaína/Kg de ração. Os peixes foram submetidos às condições experimentais por 60 dias. Os peixes apresentaram crescimento estatisticamente significativo ao longo do experimento, porém nenhuma diferença estatística foi encontrada para qualquer parâmetro analisado, exceto para o fator de condição o qual foi maior no grupo controle do que nos grupos tratados com betaína. de acordo com isso, concluímos que a betaína não melhora o crescimento do piauçu.
In this study was tested the effect of betaine on the growth performance of the piauçu fish. For this, twenty-one fish (mean ± SD: body weight: 14.9 ± 1.3 g) were randomly distributed in one out of three experimental treatments (n = 7 each; 1 fish/aquarium): without betaine added in the food (control); 3.6 g betaine/Kg of food; 7.1 g betaine/Kg of food. The fish were exposed to experimental conditions for 60 days. Fish presented significant growth throughout experimentation, but no statistically significant difference was found for any parameter analyzed among the treatments, except for condition factor, which was higher in control group than betaine ones. Accordingly, it was concluded that betaine had no enhancing effect on growth of piauçu.

Descrição

Palavras-chave

Growth, betaine, fish, feeding behavior

Como citar

Brazilian Archives of Biology and Technology. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 49, n. 5, p. 757-762, 2006.