Proposta de um modelo para avaliação do nível de sustentabilidade das empresas familiares: uma aplicação no setor citrícola
Alternative title
Proposal of a model for assessing the level of sustainability of family businesses: an application in the citrus sectorAuthor
Date
2022-06-02Type
Access rights
Metadata
Show full item recordAbstract
Economic growth, if not accompanied by socio-environmental development, can cause many impacts to the environment and society. In this way, the concept of sustainability comes up. Companies that search for sustainable development have competitive advantages in the market, and therefore, currently the demand for products and services from sustainable organizations has grown a lot. Thinking about family businesses, sustainability can be an important strategic tool to maintain and evolve in the face of competition, in addition to improving their activities at an environmental, economic and social level. This work aims to develop a proposal to rating the level of sustainability applied to family businesses in the citrus sector. To achieve this objective, an applied research was carried out with a descriptive character, qualitative approach and using the case study of a family food company located in the interior of the state of São Paulo. As a result, it was possible to check the company is starting to move about sustainability, developing some projects to sustainable development be part of the organizational culture, and not only remembered in specifications of external audits for certifications or in compliance with legislation. national.
O crescimento econômico, se não for acompanhado pelo desenvolvimento socioambiental, pode causar diversos malefícios para o meio ambiente e a sociedade. Neste sentido, surge o conceito de sustentabilidade. As empresas que buscam por um desenvolvimento sustentável apresentam vantagens competitivas no mercado, e por isso, atualmente a demanda por bens e serviços oriundos de organizações sustentáveis tem crescido bastante. Pensando nas empresas familiares, a sustentabilidade pode ser uma ferramenta estratégica importante para se manter e evoluir perante à concorrência, além de melhorar suas atividades em nível ambiental, econômico e social. Esse trabalho busca desenvolver uma proposta para avaliação do nível de sustentabilidade aplicada às empresas familiares do setor citrícola. Para a consecução deste objetivo, foi realizada uma pesquisa aplicada de caráter descritivo, abordagem qualitativa e usando o estudo de caso de uma empresa familiar alimentícia situada no interior do estado de São Paulo. Como resultados, foi possível avaliar que a empresa está começando a se movimentar no sentido da sustentabilidade, desenvolvendo alguns projetos para que o desenvolvimento sustentável faça parte da cultura organizacional, e não seja lembrado somente em especificações de auditorias externas para certificações ou no cumprimento da legislação nacional.
How to cite this document
Language
Sponsor
