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Publicação:
Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns

dc.contributor.authorPortella, Carolina De Gasperi [UNESP]
dc.contributor.authorSant'ana, Léa Silvia [UNESP]
dc.contributor.authorValenti, Wagner Cotroni [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2014-10-01T13:08:48Z
dc.date.available2014-10-01T13:08:48Z
dc.date.issued2013-08-01
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid contents of Amazonian and giant river prawns. After four-month farming, with the same diet for both species, palmitic and stearic acids were the main saturated fatty acids. Oleic acid was the main monounsatured fatty acid, and the eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were the most abundant polyunsaturated acids. Amazonian prawn has higher levels of protein and polyunsaturated fatty acids than those of the giant river prawn, which shows its potential for aquaculture.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi avaliar a composição química e os teores de ácidos graxos do camarão-amazônico e do camarão-da-malásia. Após cultivo de quatro meses, com a mesma dieta para ambas as espécies, os principais ácidos graxos saturados foram o palmítico e o esteárico. O oleico foi o principal ácido graxo monoinsaturado, e o eicosapentaenoico e o docosahexaenoico foram os ácidos poli-insaturados mais abundantes. O camarão-amazônico apresenta níveis mais elevados de proteínas e de ácidos graxos poli-insaturados do que os do camarão-da-malásia, o que mostra seu potencial para a aquicultura.pt
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de Aquicultura
dc.description.affiliationUnesp Faculdade de Ciências Agronômicas
dc.description.affiliationUnesp
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Centro de Aquicultura
dc.description.affiliationUnespUnesp Faculdade de Ciências Agronômicas
dc.description.affiliationUnespUnesp
dc.format.extent1115-1118
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000800043
dc.identifier.citationPesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, 2013.
dc.identifier.doi10.1590/S0100-204X2013000800043
dc.identifier.fileS0100-204X2013000800046.pdf
dc.identifier.issn0100-204X
dc.identifier.scieloS0100-204X2013000800046
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/110086
dc.identifier.wosWOS:000327752300046
dc.language.isoeng
dc.publisherEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
dc.relation.ispartofPesquisa Agropecuária Brasileira
dc.relation.ispartofjcr0.546
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectMacrobrachium amazonicumpt
dc.subjectMacrobrachium rosenbergiipt
dc.subjectaminoácidopt
dc.subjectácidos graxospt
dc.subjectqualidade da carnept
dc.subjectMacrobrachium amazonicumen
dc.subjectMacrobrachium rosenbergiien
dc.subjectamino aciden
dc.subjectfatty acidsen
dc.subjectmeat qualityen
dc.titleChemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawnsen
dc.title.alternativeComposição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivadospt
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.author.orcid0000-0002-8526-1052[3]

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