Logo do repositório
 

Qualidade dos méis produzidos por Melipona fasciculata Smith da região do cerrado maranhense

dc.contributor.authorHolanda, Carlos Alexandre
dc.contributor.authorOliveira, Alene Ramos
dc.contributor.authorCosta, Maria Célia Pires
dc.contributor.authorRibeiro, Maria Nilce de Sousa
dc.contributor.authorSouza, Janilson Lima
dc.contributor.authorAraújo, Maria José Abigail Mendes [UNESP]
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual do Maranhão (UEMA)
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Maranhão (UFMA)
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.date.accessioned2014-05-20T13:50:46Z
dc.date.available2014-05-20T13:50:46Z
dc.date.issued2012-01-01
dc.description.abstractThe honey of Melipona fasciculata is few known in terms of composition, and therefore generally associated with the characteristics of the honey of Apis mellifera. This study contributes to the knowledge of the physico-chemical characteristics of honey of M. fasciculata of the municipalities of Barra do Corda, Jenipapo dos Vieiras, Fernando Falcão, Carolina and Riachão, in cerrado region from Maranhão. The parameters studied were: moisture, pH, acidity, reducing sugars, apparent sucrose, hydroxymethylfurfural, diastase activity, insoluble solids, ash and color. Some of the observed patterns may conform to the established for A. mellifera, but others must be accompanied by a specific legislation.en
dc.description.affiliationUniversidade Estadual do Maranhão Departamento de Química e Biologia
dc.description.affiliationUniversidade Federal do Maranhão Departamento de Farmácia
dc.description.affiliationUniversidade Federal do Maranhão Departamento de Química
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Departamento de Microbiologia e Imunologia
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Departamento de Microbiologia e Imunologia
dc.format.extent55-58
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100011
dc.identifier.citationQuímica Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 35, n. 1, p. 55-58, 2012.
dc.identifier.doi10.1590/S0100-40422012000100011
dc.identifier.fileS0100-40422012000100011.pdf
dc.identifier.issn0100-4042
dc.identifier.scieloS0100-40422012000100011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/18123
dc.identifier.wosWOS:000300963000011
dc.language.isopor
dc.publisherSociedade Brasileira de Química
dc.relation.ispartofQuímica Nova
dc.relation.ispartofjcr0.646
dc.relation.ispartofsjr0,255
dc.rights.accessRightsAcesso aberto
dc.sourceSciELO
dc.subjectMelipona fasciculataen
dc.subjectphysico-chemical characteristicsen
dc.subjectcerrado region from Maranhãoen
dc.titleQualidade dos méis produzidos por Melipona fasciculata Smith da região do cerrado maranhensept
dc.title.alternativeQuality of honey produced by Meipona fasciculata Smith of cerrado region from Maranhão state, Brazilen
dc.typeArtigo
dspace.entity.typePublication
unesp.campusUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, Botucatupt
unesp.departmentMicrobiologia e Imunologia - IBBpt

Arquivos

Pacote original

Agora exibindo 1 - 1 de 1
Carregando...
Imagem de Miniatura
Nome:
S0100-40422012000100011.pdf
Tamanho:
163.42 KB
Formato:
Adobe Portable Document Format

Licença do pacote

Agora exibindo 1 - 2 de 2
Carregando...
Imagem de Miniatura
Nome:
license.txt
Tamanho:
1.71 KB
Formato:
Item-specific license agreed upon to submission
Descrição:
Carregando...
Imagem de Miniatura
Nome:
license.txt
Tamanho:
1.71 KB
Formato:
Item-specific license agreed upon to submission
Descrição: